Ισραήλ: Ανακαλούνται οι πρεσβευτές στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία

Την επίσημη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους ανακοίνωσαν σήμερα Τετάρτη το Όσλο, το Δουβλίνο και η Μαδρίτη κατόπιν σχετικής συνεννόησης των τριών ευρωπαϊκών χωρών.

Συγκεκριμένα, ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε, δήλωσε: «Η Νορβηγία αναγνωρίζει το κράτος της Παλαιστίνης και πρόκειται να προχωρήσει στις απαραίτητες νομικές και διπλωματικές διατυπώσεις για την πλήρη αναγνώριση του επίσημου κράτους των Παλαιστινίων, παρά τις έντονες αντιδράσεις από ισραηλινής πλευράς».

Λίγο αργότερα ανακοίνωσε αντίστοιχη απόφαση και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, τονίζοντας ότι προηγήθηκε σχετική συνεννόηση με το Όσλο και τη Μαδρίτη.

«Σήμερα Νορβηγία, Ιρλανδία και Ισπανία αναγνωρίζουμε το παλαιστινιακό κράτος. Πρόκειται για μια ιστορική μέρα για την Ιρλανδία και την Παλαιστίνη» είπε ανακοινώνοντας τις αποφάσεις της ιρλανδικής κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις σε δηλώσεις του στο Δουβλίνο.

Σε αντίστοιχη ανακοίνωση στο ισπανικό κοινοβούλιο από τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ στη Μαδρίτη, η ισπανική κυβέρνηση τονίζει ότι η σχετική διαδικασία αναγνώρισης θα λάβει χώρα την προσεχή Τρίτη, 28 Μαΐου.

Αντίδραση του Ισραήλ: Ανάκληση για διαβουλεύσεις των πρεσβευτών της χώρας στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία

Μετά τις σχετικές αποφάσεις, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε την ανάκληση για διαβουλεύσεις των πρεσβευτών της χώρας στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία, ενώ προειδοποίησε την Ισπανία πως αν κάνει πράξη την πρόθεσή της να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, θα γίνει ανάλογο βήμα εναντίον της.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ίσραελ Κατς, με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα, έγραψε:

«Έδωσα εντολή για την άμεση ανάκληση των πρεσβευτών του Ισραήλ στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία για διαβουλεύσεις, υπό το φως των αποφάσεων των χωρών αυτών να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος.

Στέλνω ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: Το Ισραήλ δεν θα παραμείνει σιωπηλό απέναντι σε όσους υπονομεύουν την κυριαρχία του και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά του.

Η σημερινή απόφαση στέλνει ένα μήνυμα στους Παλαιστίνιους και στον κόσμο: Η τρομοκρατία πληρώνει. Αφού η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη σφαγή Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα, αφού διέπραξε ειδεχθή σεξουαλικά εγκλήματα που είδε ο κόσμος, οι χώρες αυτές επέλεξαν να ανταμείψουν τη Χαμάς και το Ιράν αναγνωρίζοντας ένα παλαιστινιακό κράτος.

Αυτό το στρεβλό βήμα των χωρών αυτών αποτελεί αδικία στη μνήμη των θυμάτων της 7/10, πλήγμα στις προσπάθειες επιστροφής των 128 ομήρων και ενίσχυση των τζιχαντιστών της Χαμάς και του Ιράν, που υπονομεύει την ευκαιρία για ειρήνη και αμφισβητεί το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Το Ισραήλ δεν θα παραμείνει σιωπηλό – θα υπάρξουν περαιτέρω σοβαρές συνέπειες. Αν η Ισπανία κάνει πράξη την πρόθεσή της να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, θα γίνει ανάλογο βήμα εναντίον της.

Η ιρλανδο-νορβηγική ανοησία δεν μας αποθαρρύνει- είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε τους στόχους μας: να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια των πολιτών μας, να διαλύσουμε τη Χαμάς και να φέρουμε τους ομήρους στην πατρίδα. Δεν υπάρχουν πιο δίκαιοι σκοποί από αυτούς».

Την τρίτη, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών μεταφόρτωσε στο X βίντεο απευθυνόμενο στο Δουβλίνο για το προειδοποιήσει πως αναγνωρίζοντας παλαιστινιακό κράτος θα μετατραπεί «σε πιόνι στα χέρια του Ιράν» και της Χαμάς.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα