Ισχυρές απώλειες στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ισχυρότατες είναι οι πιέσεις που δέχεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επαναπροσεγγίζει τα επίπεδα των 810 μονάδων, υπό το βάρος του νέου γύρου sell off στον τραπεζικό κλάδο, μετά από μία μόλις εβδομάδα προσπάθειας για ανάκαμψη.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,73% στις 817,31 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,74% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.999,25 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 4,35% στις 660,77 μονάδες.

Σε κλοιό ισχυρότατων πιέσεων το Χρηματιστήριο, με τα ομόλογα κοντά σε ιστορικά χαμηλά

Ο Αύγουστος μετατρέπεται σε μήνα ισχυρής διόρθωσης, καθώς ό,τι προσπάθησε το ΧΑ την προηγούμενη εβδομάδα δείχνει να το χάνει μόλις σε μερικά λεπτά της νέας συνεδρίασης. Πλέον ο Γενικός Δείκτης επαναπροσεγγίζει τις 810 μονάδες, με τους πωλητές να έχουν επανέλθει δριμύτεροι μετά την άτυπη αποχή του πενθημέρου που πέρασε.

Πλέον επιβεβαιώνεται ότι ο διορθωτικός κύκλος της αγοράς δεν έχει ολοκληρωθεί. Ήταν ένα ερώτημα που κυριαρχούσε το προηγούμενο διάστημα στην αγορά, καθώς ακόμη και στις προσπάθειες ανάκαμψης της αγοράς, η συναλλακτική δραστηριότητα δεν έπειθε ότι η άνοδος είχε το βάθος που απαιτούσε η ανακοπή της διόρθωσης.

Αρκετοί εγχώριοι αναλυτές αποδίδουν τον διορθωτικό κύκλο στην αποεπένδυση πολλών long χαρτοφυλακίων, τα οποία έχουν καταγράψει σημαντικές αποδόσεις από τις αρχές του έτους. Αυτός είναι ο βασικός καταλύτης, δηλαδή το risk off σε μια περίπλοκη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις διεθνείς αγορές, και δη στις αναδυόμενες. Και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι η ελληνική αγορά δεν διαθέτει πλέον μεγάλο ρίσκο, αλλά έχει εξαντλήσει τα περιθώρια των αποδόσεων που μπορεί να δώσει, χωρίς να υπάρξει κάποια εξέλιξη που να ανατρέψει το σενάριο της πλάγιας κίνησης μέχρι νεοτέρας.

Αυτό άλλωστε φαίνεται και στην πορεία των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να είναι κοντά σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, στο 1,991% σήμερα. Είναι ένας “δείκτης” που επιβεβαιώνει ότι το ρίσκο στα ελληνικά assets έχει μειωθεί σημαντικά, και τα σημάδια της κόπωσης στη μετοχική αγορά θα είναι πιο έντονα, εάν η κυβέρνηση δεν δώσει κάποια δείγματα που θα αλλάξουν τις προοπτικές αρκετών εισηγμένων.

Στο ταμπλό τώρα, Eurobank και Εθνική σημειώνουν απώλειες 3,94% έκαστη, με την Alpha Bank να είναι στο -4,13% και τις Πειραιώς και ΔΕΗ στο -3,80% και -3,38% αντίστοιχα. Άνω του 2% είναι η πτώση σε ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ και Cenergy, ενώ άνω του 1% σε Βιοχαλκο, Titan, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΛΠ.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Motor Oil, Aegean, Λάμδα, ΟΤΕ και Σαράντης, ενώ ο Φουρλής είναι ο μόνος στον FTSE 25 σε θετικά εδάφη, καταγράφοντας κέρδη 0,57%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα