

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί θα μεταβεί στη Μόσχα τις επόμενες ημέρες για να συζητήσει με τους Ρώσους τις εξελίξεις αναφορικά με τις συνομιλίες που είχε το Ιράν με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
«Θέλω να διευκρινίσω ότι πρόκειται για μια ήδη προγραμματισμένη επίσκεψη», υπογράμμισε ο Εσμαΐλ Μπαγαΐ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας ότι η επίσκεψη Αραγτσί στη Μόσχα «στα τέλη της εβδομάδας» θα αποτελέσει «ευκαιρία να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των διαπραγματεύσεων».
Χθες Κυριακή ο ιστότοπος Axios μετέδωσε ότι ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν θα διεξαχθεί το Σάββατο στη Ρώμη, σύμφωνα με δύο πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης.
Το Ιράν είχε το Σάββατο σπάνιες συνομιλίες με τις ΗΠΑ –χώρα με την οποία δεν διαθέτει διπλωματικές σχέσεις από το 1980– για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Οι δυτικές χώρες, με πρώτες τις ΗΠΑ, υποπτεύονται εδώ και χρόνια ότι η Τεχεράνη επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Το Ιράν απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές και τονίζει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικό χαρακτήρα.
Τον Μάρτιο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε επιστολή στο Ιράν, καλώντας το σε διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αφού κατά την πρώτη του θητεία στην αμερικανική προεδρία απέσυρε τη χώρα του από τη συμφωνία του 2015.
Παράλληλα όμως ο Τραμπ απειλεί να βομβαρδίσει το Ιράν σε περίπτωση που αποτύχει η διπλωματία και επέβαλε επιπλέον κυρώσεις στον ιρανικό πετρελαϊκό τομέα.
Σχετικά Νέα
Ιταλία: Συνάντηση Μελόνι με Ζελένσκι – Επανέλαβαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες Τραμπ για την επίτευξη ειρήνης
Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, συναντήθηκε σήμερα στο Palazzo Chigi με τον πρόεδρο της Ουκρανίας,.
Ο πρόεδρος Μακρόν λέει ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για μια άνευ όρων εκεχειρία
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι είχε μια “πολύ θετική” συζήτηση με.
Βιρτζίνια Τζούφρι: Η φωνή των θυμάτων trafficking που τα έβαλε με τους ισχυρούς και το θλιβερό τέλος της
Η Βιρτζίνια Τζούφρι, η γυναίκα που έγινε μία από τις πρώτες φωνές που μίλησαν.
Στάρμερ και Ζελένσκι συμφώνησαν να διατηρήσουν τις θετικές συνομιλίες για την Ουκρανία
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμφώνησαν να εργαστούν.