

Αγνοείται η τύχη της Ιρανής φοιτήτριας που γδύθηκε σε δημόσια θέα έξω από το πανεπιστήμιο που φοιτά στην Τεχεράνη το Σάββατο (2/11) ως ένδειξη διαμαρτυρίας στους αυστηρούς κανόνες που έχει επιβάλλει η αστυνομία ηθών, καταπατώντας τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι η φοιτήτρια προχώρησε στην εν λόγω θαρραλέα και συμβολική πράξη διαμαρτυρίας εντός της πανεπιστημιούπολης του Ισλαμικού Πανεπιστημίου Azad στην Τεχεράνη, και στη συνέχεια συνελήφθη.
Το περιστατικό φαίνεται πως σημειώθηκε, αφού την επέπληξαν άνδρες της αστυνομίας ηθών για τη μαντίλα της. Σύμφωνα με το ιρανικό φοιτητικό κανάλι κοινωνικής δικτύωσης, Amir Kabir. η γυναίκα είχε προηγουμένως παρενοχληθεί από μέλη της Basij, μιας ιρανικής εθελοντικής παραστρατιωτικής ομάδας, μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου, που έσκισαν τη μαντίλα και τα ρούχα της.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε ότι η φοιτήτρια έβγαλε τα ρούχα της αφού δύο μέλη του προσωπικού ασφαλείας της «μίλησαν ήρεμα» και την προειδοποίησαν ότι παραβιάζει τον ενδυματολογικό κώδικα.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό τι ακριβώς συνέβη, ωστόσο ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν πως η φοιτήτρια υπέστη σωματική και σεξουαλική βία κατά τη σύλληψή της και εκφράζουν την ανησυχία τους για τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατείται.
Συγκεκριμένα, ήδη από χτες, Κυριακή (3/11), η Διεθνής Αμνηστία του Ιράν κάλεσε για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση της Ιρανής φοιτήτριας, ζητώντας την προστασία της από βασανιστήρια και άλλες κακοποιήσεις όσο παραμένει υπό κράτηση, και τόνισε ότι πρέπει να της δοθεί το δικαίωμα να επικοινωνήσει με δικηγόρο και με την οικογένειά της.
“Οι καταγγελίες για ξυλοδαρμό και σεξουαλική βία κατά τη σύλληψή της πρέπει να διερευνηθούν από ανεξάρτητους και αμερόληπτους φορείς” πρόσθεσε, απαιτώντας να αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους.
Παράλληλα και η Ειδική Εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, Μάι Σάτο, δήλωσε στο X ότι θα «παρακολουθήσει στενά αυτό το περιστατικό, συμπεριλαμβανομένης της απάντησης των Αρχών».
Σχετικά Νέα
Διαδηλώτριες έκαψαν εγκαταστάσεις κινεζικής εταιρείας εξόρυξης ζιρκονίου στη Γουινέα – Μπισάου, διαμαρτύρονται για την περιβαλλοντική καταστροφή
Φωτιά έβαλαν και κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις τις οποίες διαχειρίζονται Κινέζοι επιχειρηματίες, γυναίκες στην Γουινέα-Μπισάου,.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι προτείνει στη Μόσχα να σταματήσουν οι αεροπορικές επιθέσεις για 30 ημέρες
Να εγκαταλείψει τα πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε πολιτικές.
Ισραήλ: Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης φοβάται ότι η εκστρατεία μίσους εναντίον του επικεφαλής της Σιν Μπετ θα οδηγήσει σε «πολιτική δολοφονία»
Φοβάται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ισραήλ, ο Γιαΐρ Λάπιντ, μια «πολιτική δολοφονία».
Γερμανία: Αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έναν νεαρό που απείλησε με μαχαίρι τους υπαλλήλους και τους θαμώνες ενός κλαμπ
Ένας Γερμανός αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έναν νεαρό άνδρα ο οποίος είχε επιτεθεί σε.