

Οι ιρακινές αρχές έχουν ξεκινήσει την εκταφή από έναν ομαδικό τάφο στο νότιο Ιράκ των λειψάνων περίπου 100 Κουρδισών γυναικών και παιδιών, που φέρεται να έπεσαν θύματα του καθεστώτος του πρώην δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν κατά τη δεκαετία του 1980.
Ο ομαδικός τάφος εντοπίστηκε κοντά στην Ταλ αλ Σαϊκίγια στην επαρχία Αλ Μουτχάνα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, που βρέθηκε στο σημείο. Ομάδες ειδικών ξεκίνησαν την εκταφή των λειψάνων στα μέσα Δεκεμβρίου.
«Αφού αφαιρέθηκε το πρώτο στρώμα εδάφους και τα λείψανα φάνηκαν καθαρά, ανακαλύφθηκε ότι αυτά ανήκαν σε γυναίκες και παιδιά που ήταν ντυμένα με κουρδικά ρούχα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντία Καρίμ, επικεφαλής της αρχής αρμόδιας για την εκταφή ομαδικών τάφων.
Τα θύματα πιθανότατα προέρχονταν από το Καλάρ στην επαρχία Σουλεϊμανίγια, στην αυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, τόνισε, εκτιμώντας τον αριθμό τους σε «τουλάχιστον 100».
Ένας μεγάλος αριθμός από τα θύματα «εκτελέστηκαν εδώ με σφαίρες» από «εξ επαφής πυροβολισμούς στο κεφάλι», είπε ο Καρίμ, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις για την εκταφή όλων των λειψάνων συνεχίζονται.
Ένας άλλος ομαδικός τάφος ανακαλύφθηκε κοντά, είπε ο Ντούργκαμ Καμέλ, μέρος της αρχής, κοντά στη διαβόητη φυλακή Νουγκράτ Σαλμάν, όπου φυλακίστηκαν πολλοί Κούρδοι και πολιτικοί αντίπαλοι του καθεστώτος Χουσεΐν.
Ο Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος ανατράπηκε το 2003 μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, απαγχονίστηκε για «γενοκτονία» για τον θάνατο περίπου 180.000 Κούρδων στη βίαιη εκστρατεία “Ανφάλ” που εξαπέλυσε κατά των Κούρδων το καθεστώς Χουσεΐν το 1987 και το 1988.
Σχετικά Νέα
Στη Μόσχα για την 9η Μαΐου δύο Γερμανοί ευρωβουλευτές
80 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κορυφώθηκαν στη Μόσχα οι εορτασμοί.
Ταχυδρομική Υπηρεσία ΗΠΑ: Καθαρές ζημιές 3,3 δισ. δολαρίων στο α’ τρίμηνο 2025
Η Ταχυδρομική Υπηρεσία των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Παρασκευή καθαρές ζημιές ύψους 3,3 δισ. δολαρίων.
Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι αναχαίτισε πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη
Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι αναχαίτισε έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη.
Ελβετία και ΗΠΑ συμφώνησαν να επιταχύνουν τις εμπορικές συνομιλίες, δήλωσε η πρόεδρος της χώρας
Η Ελβετία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να επιταχύνουν τις εμπορικές τους συνομιλίες και.