Ήπια πτωτική η τάση στο χρηματιστήριο Αθηνών

Παρά το γεγονός ότι η αγορά ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, το διεθνές κλίμα με την επιφυλακτικότητα που σημειώνουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες μετά και τον περιορισμό της αισιοδοξίας γύρω από τις εμπορικές διαμάχες, γρήγορα άσκησε πιέσεις στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να δείχνει να μην μπορεί να προσεγγίσει τις 870 μονάδες, τις οποίες και άγγιξε ενδοσυνεδρικά την Παρασκευή.

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως το ΧΑ ψάχνει ισχυρούς εγχώριους καταλύτες, με έναν από αυτούς να μπορούσε να είναι η αναβάθμιση των συστημικών τραπεζών την Παρασκευή από τον οίκο αξιολόγησης S&P, ωστόσο όπως έχει αποδειχτεί το τελευταίο διάστημα πολλά από τα θετικά νέα γύρω από την ελληνική οικονομία, έχουν περάσει χωρίς να… ακουμπήσουν την αγορά. Το ζητούμενο για την επόμενη ανοδική κίνηση είναι η ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας και η αύξηση των θέσεων των ξένων χαρτοφυλακίων στο ΧΑ, κάτι το οποίο προς το παρόν δεν δείχνει να έχει… ελπίδες να συμβεί.

Έτσι, π Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση της τάξης του 0,24% στις 862,61 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα μόλις 4,7 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφει πτώση της τάξης του -0,34% στις 2.137,77 μονάδες, ενώ στο -0,24% κινείται ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και τις 1.187,54 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης κινείται επίσης πτωτικά στο -0,58% και τις 830,18 μονάδες συνεχίζοντας στον δρόμο των πιέσεων της Παρασκευής με την Alpha Bank στο -0,51%, την Πειραιώς στο -2,01%, την Εθνική στο -0,61%, ενώ η Eurobank είναι μόνη που “διασώζεται” ανοδικά στο +0,4%.

Στα υπόλοιπα blue chips, η εικόνα είναι μικτή, με τις Jumbo (+1,10%), Μυτιληναίο (+0,51%), ΔΕΗ (-0,59%) και Aegean (-0,49%) να δέχονται τις περισσότερες πιέσεις, ενώ ανοδικά ξεχωρίζουν οι ΑΔΜΗΕ (+0,95%), Cenergy (+1,22%)και Σαράντης (+0,76).

Ο δύσκολος Νοέμβριος
Ας μην ξεχνάμε πως ο Νοέμβριος αποτελεί τον μήνα όπου οι διαχειριστές κεφαλαίων κλείνουν τα “βιβλία” τους για το έτος, γεγονός που σημαίνει ότι η στρατηγική τους για το υπόλοιπο του έτους δεν αναμένεται να μεταβληθεί σημαντικά. Είναι δύσκολο κάποιος να αποφασίσει να επενδύσει σε μια αγορά η οποία έχει ήδη “τρέξει” πάρα πολύ, ενώ ο Νοέμβριος είναι επίσης ένας μήνας που στα τελευταία δώδεκα χρόνια έχει κλείσει μόνο τέσσερις φορές θετικός.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρξει κάποιο year-end rally, αν και εφόσον το επιτρέψει και το διεθνές κλίμα, δεδομένου ότι θα έχουν λυθεί τα όποια θέματα μπαίνουν στον δρόμο της εφαρμογής του “Ηρακλή” και προχωρήσουν οι τιτλοποιήσεις δανείων. Αν δεν ξεκαθαρίσουν όλα τα ανοικτά θέματα, δύσκολα θα υπάρξει νέος ανοδικός κύκλος διαρκείας και η αγορά θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς.

Τι λένε οι αναλυτές
Για την εβδομάδα που ξεκινά δεν αναμένουμε σημαντική διαφοροποίηση στο ταμπλό του ΧΑ, δεδομένου ότι οι διεθνείς μετοχικοί δείκτες θα κινηθούν στο ίδιο μοτίβο, σχολιάζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ, Νίκος Καυκάς. Το εκτιμώμενο εύρος τιμών παραμένει η ζώνη των 830-900 μονάδων, ενώ θυμίζουμε ότι τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου της Coca Cola θα ανακοινωθούν την Τετάρτη πριν τη συνεδρίαση.

Επιπλέον, προσθέτει ο κ. Καυκάς, σημαντικά μακροοικονομικά στοιχεία ανακοινώνονται προς το τέλος της εβδομάδας και περιλαμβάνουν το ΑΕΠ Ευρωζώνης (Πέμπτη), Βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα (Πέμπτη) και λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ (Παρασκευή). Σημειώνουμε τις σημαντικές απώλειες που καταγράφονται σήμερα το πρωί σε Shenzen CSI 300 (-1,7%) και Hang Seng (-2,7%) λόγω των εντάσεων στο Χονγκ-Κονγκ. Σε αρνητικό έδαφος εμφανίζονται τα futures σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Από την πλευρά της, η Eurobank Equities αναμένει ότι η αγορά θα παραμείνει ασταθής λόγω της απουσίας εγχώριων καταλυτών καθώς και λόγω του διεθνούς σκηνικού, ενώ για την Merit Securities, το πρώτο σημείο στήριξης για τον Γενικό Δείκτη βρίσκεται στις 850 μονάδες ενώ το πρώτο σημείο αντίστασης στις 868 μονάδες (ΚΜΟ 20).

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα