ΗΠΑ: Στην κλιματική αλλαγή απέδωσε ο Μπάιντεν τις μεγάλες πυρκαγιές στην Καλιφόρνια

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι δασικές πυρκαγιές «ανάβουν κόκκινο λαμπάκι για τη χώρα μας» κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στην Καλιφόρνια, εκφράζοντας τη λύπη του για το ρόλο της κλιματικής αλλαγής στην επιδείνωση των καταστροφών.

Τα σχόλια του κ.Μπάιντεν ήταν σε αντίθεση με εκείνα του προκατόχου του, πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή του Σακραμέντο έναν χρόνο νωρίτερα και αρνήθηκε την επιστημονική συναίνεση σχετικά με τον ρόλο των ανθρώπων στην υπερθέρμανση του πλανήτη. «Θα αρχίσει να γίνεται πιο δροσερό το κλίμα. Απλώς παρακολουθήστε», είπε ο Τραμπ στους αξιωματούχους. «Δεν νομίζω ότι η επιστήμη ξέρει, στην πραγματικότητα».

Ο κ. Μπάιντεν, από την άλλη πλευρά, θρήνησε για το πώς «Όλοι στη Βόρεια Καλιφόρνια γνωρίζουν την εποχή του χρόνου που δεν μπορείτε να βγείτε έξω, όταν ο αέρας θα γεμίσει καπνό και ο ουρανός θα μετατραπεί σε μια αποκαλυπτική απόχρωση πορτοκαλιού.»

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πραγματικότητα ότι αυτές οι πυρκαγιές επηρεάζονται και εντείνονται από την κλιματική αλλαγή», είπε ο κ. Μπάιντεν στο αεροδρόμιο Mather κοντά στο Σακραμέντο, αμέσως μετά την αεροπορική ξενάγηση των πυρκαγιών στην περιοχή της λίμνης Ταχόε.

Μπάιντεν υπέρ Νιούσομ

Ο Μπάιντεν, ο οποίος επισκέφθηκε επίσης το Εθνικό Πυροσβεστικό Κέντρο στο Μπόις του Αϊντάχο, τη Δευτέρα, ρωτήθηκε επίσης για μια πρόσφατη αναφορά στα μέσα ενημέρωσης ότι ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, παραπλάνησε το κοινό σχετικά με τις προσπάθειες πρόληψης των πυρκαγιών της κυβέρνησής του. Ο πρόεδρος συγκεντρώνεται για λογαριασμό του κυβερνήτη στο Λονγκ Μπιτς το βράδυ της Δευτέρας, παραμονές των εκλογών ανάκλησης του Νιούσομ.

«Δεν το έκανε», τόνισε ο Μπάιντεν.

Ο Νιούσομ παρουσίασε τον πρόεδρο και παρευρέθηκαν ηγέτες κρατικών και ομοσπονδιακών υπηρεσιών. «Η ηγεσία της Καλιφόρνια αμφισβητήθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο κυβερνήτης. «Αλλά αυτοί οι αντίθετοι άνεμοι είναι τώρα άνεμοι με τη διοίκηση του Μπάιντεν. Δεν είμαστε εταίροι, αλλά είμαστε συνεργάτες σε θέματα κλιματικής αλλαγής και αντιμετώπισης των προκλήσεων των πυρκαγιών»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε χθες, Δευτέρα, το βράδυ τους Αμερικανούς της Καλιφόρνιας να ψηφίσουν μαζικά κατά μιας ανάκλησης του Δημοκρατικού κυβερνήτη τους στο δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα στην πολιτεία τους, ώστε να αποφευχθεί να πάρει τη θέση του ένας Ρεπουμπλικανός «κλώνος του Ντόναλντ Τραμπ».

Το πρώτο ταξίδι του στην αμερικανική Δύση έδωσε σίγουρα την ευκαιρία στον Μπάιντεν να αναπτύξει τα επιχειρήματά του για τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και τα σχέδιά του δημόσιων επενδύσεων, αλλά κυρίως για κάτι πιο σπάνιο, να κατέβει στην πολιτική αρένα για να υπερασπιστεί τον Δημοκρατικό κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ και την δράση του.

«Τα μάτια του έθνους είναι στραμμένα στην Καλιφόρνια με την απόφαση που πρόκειται να πάρετε, η οποία θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην Καλιφόρνια και θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα. Και, δεν είναι αστείο, σε όλον τον κόσμο», δήλωσε ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, μουσκεύοντας στην κυριολεξία το πουκάμισό του λόγω της ζέστης σε συνάντηση στο Λονγκ Μπιτς στο νότιο τμήμα του Λος Άντζελες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα