

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας μπλόκαραν τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο μία εβδομάδα αφότου τριάντα πέντε βουλευτές των Ρεπουμπλικανών είχαν συμφωνήσει με τους συναδέλφους τους από το Δημοκρατικό Κόμμα υπέρ της σύστασης της στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
H πρόταση απέτυχε με ψήφους 54 υπέρ έναντι 35 κατά, λιγότερους από τους 60 που χρειάζονταν για να περάσει στη Γερουσία των 100 μελών. Τα 35 «όχι» ψήφοι ήταν όλοι Ρεπουμπλικάνοι. «Όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει εδώ. Οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας επέλεξαν να υπερασπιστούν το Μεγάλο Ψέμα επειδή φοβόταν ότι οτιδήποτε μπορεί να αναστατώσει τον Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να τους βλάψει πολιτικά», δήλωσε ο αρχηγός της Γερουσίας Τσακ Σούμερ μετά την ψηφοφορία.
Η στάση των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών αντικατοπτρίζει την ισχύ και επιρροή που διαθέτει ακόμη ο Ντόναλντ Τραμπ εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ενδεικτικά, κατά της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την εισβολή των οπαδών του τέως Αμερικανού προέδρου στο Καπιτώλιο, είχε ταχθεί εκ των προτέρων ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, ο οποίος είχε έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τον Τραμπ μετά την εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου, καταδικάζοντας τους ισχυρισμούς του περί νοθείας και αναγνωρίζοντας τη νίκη του Τζο Μπάιντεν.
Σύμφωνα με τον Μακόνελ και άλλους γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη από το υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνδυασμό με τις εργασίες επιμέρους επιτροπών της Γερουσίας, είναι αρκετές για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τα όσα έλαβαν χώρα εκείνη τη μέρα.
Σχετικά Νέα
Λιβύη: Σφοδρές συγκρούσεις ένοπλων ομάδων στην Τρίπολη – Έκκληση στους κατοίκους να παραμείνουν σπίτια τους
Σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες ένοπλες ομάδες ξέσπασαν το βράδυ χθες Δευτέρα στη λιβυκή.
Τηλεφωνική επικοινωνία Λαβρόφ – Φιντάν για τις επικείμενες απευθείας συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και ο Τούρκος ομόλογός του Χακάν Φιντάν,.
Ένας Πύργος Τραμπ στη Δαμασκό – Πώς ο αλ Σάρα επιδιώκει να δελεάσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Συρίας
Προσπάθεια να προσελκύσει την Ουάσινγκτον φέρεται να καταβάλει ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας, Άχμαντ.