ΗΠΑ: Kαταδικάζει τη βαρβαρότητα της στρατιωτικής χούντας και ανησυχεί βαθιά για την Μιανμάρ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι «βαθιά ανήσυχη» για την απόφαση να παραταθεί για 6 μήνες ακόμη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Μιανμάρ και καταδικάζει τη «βαρβαρότητα» της στρατιωτικής χούντας, ανέφερε χθες Δευτέρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η επιμήκυνση για άλλους έξι μήνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, κατά συνέπεια η αναβολή των εκλογών οι οποίες –στη θεωρία– θα διεξάγονταν αυτόν τον μήνα, ανακοινώθηκε «τη στιγμή που το καθεστώς βυθίζει τη χώρα ολοένα περισσότερο στη βία και στην αστάθεια», σφυροκόπησε ο Μάθιου Μίλερ, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, στην ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

«Αφότου ανέτρεψε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση πριν από δυόμισι χρόνια, η στρατιωτική χούντα διεξήγαγε εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές, πυρπόλησε δεκάδες χιλιάδες σπίτια και εκτόπισε εξαναγκαστικά πάνω από 1,6 εκατ. ανθρώπους», πρόσθεσε ο κ. Μίλερ.

«Η γενικευμένη βαρβαρότητα του καθεστώτος και η περιφρόνησή του για τους πόθους του λαού της Βιρμανίας για δημοκρατία συνεχίζουν να παρατείνουν την κρίση», συμπλήρωσε.

Η Ουάσιγκτον θα συνεχίζει να συνεργάζεται με τους συμμάχους και τους εταίρους της προκειμένου το καθεστώς να λογοδοτήσει, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος, αξιώνοντας η χούντα «να τερματίσει τη βία και τις φρικαλεότητες», να απελευθερώσει τους φυλακισμένους που κρατούνται άδικα και να επιτρέψει απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Μιανμάρ έχει μετατραπεί σε θέατρο εμφυλίου πολέμου, με πάνω από 3.000 νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένους, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, που ανέτρεψε την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση υπό την Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Η χούντα υποσχόταν πως θα οργάνωνε εκλογές μέσα στον Αύγουστο, όμως τον Φεβρουάριο παρέτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αφού το εθνικό συμβούλιο άμυνας και ασφάλειας έκρινε ότι η χώρα «δεν έχει ακόμη επιστρέψει στην ομαλότητα».

Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι έλαβε μερική χάρη

Η πρώην ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η οποία βρίσκεται υπό κράτηση από τότε που έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Μιανμάρ, το 2021, έλαβε μερική χάρη στο πλαίσιο αμνηστίας που χορήγησε η χούντα και η οποία αφορά πάνω από 7.000 κρατούμενους με αφορμή γιορτή των βουδιστών, μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

“Ο πρόεδρος του συμβουλίου που διοικεί το κράτος έδωσε χάρη βάσει του νόμου περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η οποία είχε καταδικαστεί από τα αρμόδια δικαστήρια”, μεταδόθηκε στο πλαίσιο του δελτίου ειδήσεων.

Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι έχει καταδικαστεί σε 33 χρόνια κάθειρξης για μια σειρά από κατηγορίες, μεταξύ των οποίων αυτή της διαφθοράς, της κατοχής παράνομων ασυρμάτων και της παραβίασης των περιορισμών για την COVID-19.

Η χάρη που της δόθηκε αφορά 5 από τις 19 καταδίκες που της έχουν επιβληθεί και προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν θα επιτραπεί η απελευθέρωσή της.

Την περασμένη εβδομάδα μεταφέρθηκε από το κελί της φυλακής όπου κρατείτο σε κυβερνητικό κτίριο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του πολιτικού της κόμματος.

Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι δεν έχει θεαθεί δημοσίως από τότε που συνελήφθη μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, παρά μόνο μία φορά σε φωτογραφίες κακής ποιότητας που ελήφθησαν από κρατικά μέσα ενημέρωσης σε αίθουσα δικαστηρίου της Ναϊπιντάου, της πρωτεύουσας που έχτισε στην ζούγκλα ο στρατός.

Το πραξικόπημα βύθισε την χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας σε σύγκρουση που έχει αναγκάσε ιπάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Στην Μιανμάρ δίδεται συχνά αμνηστία σε χιλιάδες κρατούμενους με αφορμή βουδιστικές γιορτές.

 

 

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα