ΗΠΑ: Η Αυστραλία θα αγοράσει τουλάχιστον τρία πυρηνοκίνητα υποβρύχια

Η Αυστραλία θα αγοράσει τρία αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης Virginia, με οψιόν απόκτησης άλλων δύο, είπε σήμερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι πρωθυπουργοί της Αυστραλίας και της Βρετανίας, Άντονι Αλπανέζι και Ρίσι Σούνακ, πρόκειται να αποκαλύψουν λεπτομέρειες της σύμπραξης AUKUS (σ.σ. της στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ) στη ναυτική βάση του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια.

Τρεις παράγοντες διαμορφώνουν αυτή την απόφαση
Πρώτον, ο στρατηγικός υπολογισμός είναι ότι η Αυστραλία πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπίζεται ανοιχτές θαλάσσιες διαδρομές και γραμμές επικοινωνίας όταν εξαρτάται πλήρως από το διεθνές εμπόριο. Η οικονομική ευημερία του έθνους εξαρτάται από την πρόσβαση σε αυτούς τους θαλάσσιους δρόμους. Ως νησιωτική ήπειρος, είναι ευάλωτη σε οποιαδήποτε απειλή για 16 υποθαλάσσια καλώδια. Αυτό δεν θα είχε σημασία εάν η Αυστραλία μπορούσε να αναλάβει την απρόσκοπτη πρόσβαση στις θαλάσσιες οδούς, αλλά δεν μπορεί να το υποθέσει αυτό σε έναν κόσμο όπου οι μεγάλες δυνάμεις αψηφούν το διεθνές δίκαιο – μάρτυρας της Ρωσίας στην Ουκρανία και της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Εάν η Αυστραλία δεν μπορεί να αναλάβει ανοιχτή πρόσβαση στη θαλάσσια αρένα, θα πρέπει να επιδιώξει να εξασφαλίσει την πρόσβαση.

Δεύτερον, η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο υπάρχων στόλος της Αυστραλίας θα γίνει πολύ ευάλωτος. Τα υποβρύχια της κλάσης Collins χρησιμοποιούν συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας ντίζελ που απαιτούν από αυτά να μένουν κοντά στην επιφάνεια για ώρες κάθε φορά, ώστε να μπορούν να αντλούν αέρα στα συστήματά τους. Αυτό τους εκθέτει σε ανίχνευση. Κρίσιμης σημασίας, η συμβουλή της Άμυνας είναι ότι αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται επειδή οι κβαντικοί υπολογιστές και η τεχνητή νοημοσύνη κάνουν πιο ισχυρούς τους δορυφόρους και άλλες μορφές επιτήρησης. Η στροφή στην πυρηνική πρόωση μειώνει δραματικά τον κίνδυνο.

Τρίτον, το Βασιλικό Ναυτικό της Αυστραλίας (RAN) θέλει έναν νέο στόλο με μεγαλύτερη ισχύ. Το συμπέρασμα είναι ότι η Αυστραλία χρειάζεται υποβρύχια που μπορούν να πάνε πιο μακριά, πιο γρήγορα και να παραμείνουν στο σταθμό για περισσότερο. Ένα υποβρύχιο κλάσης Collins χρειάζεται 10 ημέρες για να ταξιδέψει από το Περθ στο Σίδνεϊ. μια τάξη της Βιρτζίνια μπορεί να το κάνει σε τρία. Κάποιος χρειάζεται 30 ημέρες για να φτάσει στη Χαβάη, το άλλο χρειάζεται μόνο 10. Επιπλέον, τα μεταβατικά και μελλοντικά σκάφη θα φέρουν πυραύλους κρουζ καθώς και τορπίλες, ώστε να μπορούν να χτυπήσουν στόχους τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα