ΗΠΑ: Χαιρετίζουν τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωρά η Παλαιστινιακή Αρχή

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν σήμερα τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων που άρχισε στους κόλπους της Παλαιστινιακής Αρχής, σε μια πρώτη αντίδραση στην παραίτηση του πρωθυπουργού.

“Χαιρετίζουμε τα μέτρα που έλαβε η Παλαιστινιακή Αρχή για τη μεταρρύθμισή της και τον εκσυγχρονισμό της”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Υπογράμμισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε ενθαρρύνει την Παλαιστινιακή Αρχή “να λάβει αυτά τα μέτρα” κατά τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

“Πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα είναι θετικά. Πιστεύουμε ότι αποτελούν ένα σημαντικό βήμα ώστε η Λωρίδα της Γάζας και η Δυτική Όχθη να τελούν υπό την Παλαιστινιακής Αρχή”, πρόσθεσε.

Αρνήθηκε να σχολιάσει ευθέως την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μοχάμεντ Στάγεχ, τονίζοντας ότι πρόκειται για εσωτερικό θέμα της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο πρόεδρος Αμπάς έκανε δεκτή σήμερα νωρίτερα σήμερα την παραίτηση της κυβέρνησης, την ώρα που εντείνονται οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση της παλαιστινιακής πολιτικής ηγεσίας ενόψει της “επόμενης μέρας” μετά τον πόλεμο στη Γάζα.

Μετά τις αδελφοκτόνες συγκρούσεις τον Ιούνιο του 2007, η Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς εξακολουθεί να ασκεί περιορισμένη εξουσία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενώ η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας.

Ο πόλεμος προκλήθηκε την 7η Οκτωβρίου μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση κομάντος της Χαμάς στο Ισραήλ, οι οποίοι είχαν διεισδύσει από τη Γάζα. Στην επίθεση αυτή, τουλάχιστον 1.160 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων ισραηλινών στοιχείων.

Εν είδει αντιποίνων, το Ισραήλ ορκίστηκε να “εξοντώσει” τη Χαμάς και εξαπέλυσε μεγάλη στρατιωτική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία μετρά ήδη 29.692 νεκρούς στη Γάζα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία άμαχοι, μετά την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα