

Σε μια κίνηση για να ενισχύσουν το οικονομικό τους προφίλ και να δημιουργήσουν ένα αντίβαρο στην Κίνα εντός της Ασίας, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα το Οικονομικό Πλαίσιο Ινδο-Ειρηνικού (IPEF) με Ασιάτες εταίρους, όπως μετέδωσε το CNBC.
Πρόκειται για ένα ευρύ σχέδιο που έχει σχεδιαστεί για να συμβάλει στην επέκταση της “οικονομικής ηγεσίας” των ΗΠΑ στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Η ομάδα θέλει να θέσει διεθνείς κανόνες για την ψηφιακή οικονομία, τις αλυσίδες εφοδιασμού, την απαλλαγή από τον άνθρακα και τους κανονισμούς για τους εργαζόμενους.
Είναι σημαντικό ότι το IPEF δεν αποτελεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δέχεται πολιτικές πιέσεις τόσο από την αριστερά όσο και από τη δεξιά στη χώρα του για να αποφύγει τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.
Επίσης, δεν πρόκειται για σύμφωνο ασφαλείας και είναι ξεχωριστό από την αμυντική συμφωνία Quad που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ινδία και την Αυστραλία, δήλωσε την Κυριακή ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.
Παρά την αποφυγή εμπορικών συμφωνιών, οι ΗΠΑ θέλουν να ενισχύσουν το προφίλ τους στο οικονομικό πεδίο της Ασίας, όπου η Κίνα είναι η κυρίαρχη χώρα, παρά το γεγονός ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, διαθέτουν μεγάλες οικονομίες και η Ινδία, μέλος του Quad, αναπτύσσεται ραγδαία.
Οι ΗΠΑ πρέπει “να ενισχύσουν την οικονομική τους ανταγωνιστικότητα στην περιοχή”, σύμφωνα με τον Ali Wyne, αναλυτή της Eurasia Group.
“Ακόμη και οι χώρες που έχουν σημαντικές και αυξανόμενες ανησυχίες για την εξωτερική πολιτική και τους στρατηγικούς στόχους της Κίνας εκτιμούν ότι δεν μπορούν να αποσυνδεθούν ουσιαστικά από την οικονομία της βραχυπρόθεσμα”, δήλωσε ο Wyne και πρόσθεσε: “έτσι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα εργαστεί για να κερδίσει τα μέγιστα για το οικονομικό πλαίσιο του Ινδο-Ειρηνικού”.
Ο Μπάιντεν βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στο Τόκιο και συναντάται με περιφερειακούς ηγέτες για το IPEF και το Quad.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αποφύγει να αναφέρουν την Κίνα στις συζητήσεις για το IPEF και αρνούνται ότι πρόκειται για μια “κλειστή” ομάδα, όπως έχει ισχυριστεί η Κίνα.
Το κινεζικό κρατικά ελεγχόμενο μέσο ενημέρωσης Global Times ανέφερε το Σάββατο ότι “ο κύριος στόχος του ταξιδιού του Μπάιντεν στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία είναι η προσπάθεια διαμόρφωσης μιας νέας πολιτικής στάσης απέναντι στην Κίνα, με τη δημιουργία μιας συμμαχίας γύρω από την Ουάσινγκτον στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού”.
Ο Σάλιβαν δήλωσε την Κυριακή ότι δεν εκπλήσσεται “που η Κίνα έχει ανησυχίες σχετικά με τον αριθμό των χωρών που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον και ενθουσιασμό για το IPEF”.
Σχετικά Νέα
Δημοσκόπηση Real polls: Πρώτη με άνεση η ΝΔ – Κοντά στο 20% η Πλεύση Ελευθερίας
Η δημοσκόπηση διεξήχθη τηλεφωνικά σε δείγμα 1.723 πολιτών ηλικίας 17 ετών και άνω από.
Τραμπ: Με Tesla Cybertruck και μαχητικά αεροσκάφη η υποδοχή του στο Κατάρ
Η μία υποδοχή είναι εντυπωσιακότερη από την άλλη, στην επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή..
Δώδεκα ερωταπαντήσεις για τον ΝΟΚ – Οι αλλαγές που προκύπτουν με τη νέα τροπολογία
Σε μια κρίσιμη νομοθετική παρέμβαση προχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο την.
Κοινωνικός τουρισμός: Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις αιτήσεις
Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για όσους θέλουν να υποβάλουν αίτηση για το πρόγραμμα Κοινωνικός.