

Με ένα «γενναίο» πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, θα αντιμετωπιστεί το σοβαρότατο πρόβλημα απασχόλησης που υπάρχει στη χώρα. Αυτή είναι η θέση του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, που παρουσίασε συγκλονιστικά στοιχεία για την κατάσταση στην αγορά εργασίας. Ίσως το πλέον ανατριχιαστικό από αυτά είναι ο αριθμός των εργαζόμενων που εισπράττουν μισθό «πείνας» έως 200 ευρώ το μήνα, ο οποίος κατά το β’ τρίμηνο του 2020 έφτασε στο 12%. Πρόκειται για τεράστια αύξηση αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι σε προηγούμενη αντίστοιχη καταγραφή ήταν μόλις 1% το αντίστοιχο ποσοστό…
Το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ προτείνει ως λύση, στο ειδικό δελτίο οικονομικών εξελίξεων που εξέδωσε, να δημιουργηθεί πρόγραμμα απασχόλησης κοινωφελούς εργασίας, που θα απορροφήσει έως 300.000 ανέργους, αλλά και άτομα που βρίσκονται ενταγμένα στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό. Ένα πρόγραμμα που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τους ΟΤΑ και το οποίο θα παρέχει τον κατώτατο μισθό, ως εγγυημένη αμοιβή για όσους συμμετάσχουν σε αυτό. Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα απορροφήσει 75.000 ωφελούμενους, οι οποίοι θα αυξάνονται κάθε τρίμηνο κατά αντίστοιχο αριθμό! Εκτιμάται ότι με τον κατάλληλο προγραμματισμό, θα μπορούσε να γίνει εκκίνηση κατά το β’ τρίμηνο του 2021, με δαπάνη που θα ανέρχεται στα 630 εκατ. ευρώ, ανά τρίμηνο.
Το Ινστιτούτο προέβη σε αυτή την πρόταση, καθώς διαπίστωσε την δραματική μείωση της απασχόλησης και τη συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων. Μάλιστα, εκτιμάται ότι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, που δόθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ στη δημοσιότητα και αναφέρονται στον μήνα Αύγουστο, δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα! Υπενθυμίζεται ότι, κατά το συγκεκριμένο μήνα είχε καταγραφεί ανεργία 16,8%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 770.000 ανέργους. Αιτία που «αποκρύπτεται» η πολύ χειρότερη εικόνα που επικρατεί στην αγορά εργασίας, είναι το μέτρο της αναστολής εργασίας. Όσοι εργαζόμενοι έχουν αναγκαστεί να τεθούν σε αυτό το καθεστώς πάνω από τρεις μήνες, ή λαμβάνουν λιγότερο από το 50% του μισθού τους, δεν λογίζονται ως άνεργοι, αλλά εντάσσονται στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό. Έτσι αλλοιώνεται το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος…
Από τα υπόλοιπα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ προκύπτουν τα εξής:
- Σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019, η απασχόληση μειώθηκε κατά 50.000 άτομα τον Απρίλιο και κατά 155.000 άτομα τον Μάιο. Έκτοτε, οι μεταβολές στην απασχόληση παραμένουν αρνητικές και, δεδομένου του δεύτερου lockdown, αναμένεται να παραμείνουν αρνητικές.
- Μόνο κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, περισσότερα από 30.000 άτομα σε θέσεις εκ περιτροπής και μερικής απασχόλησης έχασαν τη θέση εργασίας τους.
- Μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου οι αντίστοιχες απολύσεις ξεπέρασαν τις προσλήψεις, με αποτέλεσμα οι καθαρές ροές ευέλικτης απασχόλησης να είναι αρνητικές (-7,5% κατά μέσο όρο).
Σχετικά Νέα
Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκαν κλοπές από οχήματα σε πολυσύχναστους δρόμους της πόλης
Εξιχνιάστηκαν δέκα περιπτώσεις κλοπών από ανασφάλιστα οχήματα, σε πολυσύχναστες οδούς της Θεσσαλονίκης που διαπράχθηκαν.
Περιφέρεια Πελοποννήσου: 67 συλλήψεις κατά την διάρκεια επιχειρήσεων
Ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, αλλά και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων,.
Ηράκλειο: Δωρεάν «ηλεκτροκίνητη» μετακίνηση για τους πολίτες
Όχι μόνο δωρεάν αλλά και με ηλεκτροκίνητα mini bus θα μετακινούνται σε σύντομο χρονικό.
Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Καταδικάζει την επίθεση σε πολυκατοικία όπου διαμένει δικαστής στη Θεσσαλονίκη
Με αφορμή την επίθεση με μπογιές και τρικάκια σε πολυκατοικία όπου διαμένει δικαστικός λειτουργός.