Ηλ. Μόσιαλος: “Κανένα εμβόλιο δεν επηρεάζει τη γονιμότητα” – Τι είπε για τη βρετανική υπομετάλλαξη

Όχι μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά κανένα εμβόλιο δεν επηρεάζει τη γονιμότητα, ανέφερε κατηγορηματικά ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος, σημειώνοντας ότι υπάρχουν σημαντικές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη εάν οι έγκυες κολλήσουν κορονοϊό.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μόσιαλος σημείωσε πως για τις γυναίκες παραγωγικής ηλικίας (30+) κανένα εμβόλιο, ούτε τα mRNA εμβόλια, δεν επηρεάζει τη γονιμότητα. “Αν θέλουν να έχουν επιλογή, αυτό θα γίνει προς το τέλος Μαΐου – αρχές Ιουνίου όταν η χώρα μας θα έχει περισσότερες δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna. Από το καλοκαίρι και μετά θα έχουμε πολύ περισσότερες ποσότητες από αυτά τα δύο εμβόλια, και από το Σεπτέμβριο και μετά αυτά τα εμβόλια θα κυριαρχήσουν”, διευκρίνισε.

Ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι οι επιπλοκές που μπορούν να γίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αν οι έγκυες κολλήσουν κορονοϊό είναι σημαντικές.

Όπως τόνισε “η περίπτωση ιδιάζουσας θρόμβωσης που μπορεί να συμβεί αν κολλήσουμε κορονοϊό, η πιθανότητα είναι 10 φορές μεγαλύτερη αν κολλήσουμε τον κορονοϊό, σε σχέση με την απειροελάχιστη πιθανότητα με το εμβόλιο της AstraZeneca. Οπότε οι αποφάσεις έτσι παίρνονται… Τι είναι πιο πιθανό να μάς συμβεί”.

Τα στοιχεία για την υπομετάλλαξη της βρετανικής μετάλλαξης
Για την υπομετάλλαξη της βρετανικής μετάλλαξης ο κ. Μόσιαλος διευκρίνισε ότι θα δούμε στο επόμενο διάστημα αν καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια, αν θα υπάρχουν εισαγωγές στα νοσοκομεία και πόσο βαριές θα είναι αυτές οι εισαγωγές, “έτσι θα βγάλουμε συμπεράσματα μέσω της κλινικής έρευνας η οποία είναι εκτεταμένη στη Μεγάλη Βρετανία”.

Σημείωσε πως “έχουμε κάποιες πρώτες απαντήσεις από την ινδική κυβέρνηση όσον αφορά τη διπλή ινδική μετάλλαξη, ότι το δικό τους τοπικό εμβόλιο, το Covaxin που είναι ένας αδρανοποιημένος κορονοϊός πιάνει αυτή τη μετάλλαξη και την αντιμετωπίζει”.

Πρόσθεσε όμως πως “για τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε στην Ευρώπη δεν ξέρουμε ακόμη, γιατί δεν είχαμε πολλές περιπτώσεις της ινδικής μετάλλαξης στην Ευρώπη, αλλά θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς ότι εφόσον το ινδικό εμβόλιο πιάνει αυτή τη μετάλλαξη, είναι πολύ πιθανό και τα εμβόλια που έχουμε σε διαθεσιμότητα στην Ευρώπη να είναι εξίσου αποτελεσματικά. Θα γνωρίζουμε τις επόμενες μέρες από τη Μεγάλη Βρετανία, γιατί στη Μεγάλη Βρετανία έχουμε αρκετά περιστατικά της ινδικής μετάλλαξης, δεν έχουμε όμως δει κάποιες δραματικές εξελίξεις με εισαγωγές στα νοσοκομεία ή θανάτους λόγω αυτής της μετάλλαξης, οπότε πιστεύουμε ότι τα εμβόλια μάλλον θα είναι αποτελεσματικά”.

“Ιστορικής σημασίας απόφαση των ΗΠΑ για την πατέντα”
Όπως υπενθύμισε ο κ. Μόσιαλος για τις πατέντες, “είχα καταθέσει και παγκόσμια την πρόταση για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2020 με άρθρο μου στους Times του Λονδίνου και μετά ακολούθησε αρθρογραφία σε πολλές εφημερίδες. Είναι ιστορικής σημασίας η απόφαση των ΗΠΑ, όπως και η στήριξη την οποία έλαβε η κυβέρνηση των ΗΠΑ από πολλές χώρες παγκόσμια”.

Σημείωσε πως “θα πάρει διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών για τις φαρμακευτικές εταιρείες που μπορούν να παράξουν εμβόλια. Δεν αναφέρομαι στις ελληνικές, γιατί άκουσα και τον εκπρόσωπο των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών που είπε ότι θέλουν πάνω από 12 μήνες για να προσαρμοστούν. Προφανώς, γιατί δεν παράγουμε εμβόλια στην Ελλάδα. Εδώ μιλάμε για φαρμακοβιομηχανίες μεγαθήρια, που ήδη άρχισαν να συνεργάζονται, όπως η Novartis, η Sanofi, που έχουν προσφερθεί να παράξουν εμβόλια, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν παραγωγικές δυνατότητες και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, ιδιαίτερα στη ΝΑ Ασία, επομένως δεν είναι μόνο να απελευθερώσουμε τις πατέντες αυτή τη στιγμή, είναι και η μεταφορά τεχνογνωσίας που πρέπει να γίνει σε αυτές τις εταιρείες, πάνε μαζί αυτά τα δύο”.

Τόνισε ακόμη πως αν δει κανείς προσεκτικά την ανακοίνωση των ΗΠΑ, είπαν ότι θα συνεχίσουν να δουλεύουν μαζί με τον ιδιωτικό τομέα, “είναι το θέμα σύνθετο, θα πρέπει να υπάρχει συναίνεση στο πλαίσιο του ΠΟΥ, και κατά τη γνώμη μου, δεν θα ληφθεί μόνο με μια απλή άρση, θα πρέπει να δούμε τι θα συνοδεύει αυτή την άρση. Δηλαδή τα κίνητρα για τη βιομηχανία, έτσι ώστε να συνεχίσουν να παράγουν εμβόλια”, διευκρίνισε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα