Ιαπωνία: Ο πληθωρισμός επιμένει και η BOJ πιθανώς να χρειαστεί να αλλάξει γραμμή πλεύσης

Η αύξηση των βασικών τιμών καταναλωτή της Ιαπωνίας επιταχύνθηκε ελαφρά τον Οκτώβριο, μετά από μια υποχώρηση τον προηγούμενο μήνα, ενισχύοντας τις απόψεις των επενδυτών ότι ο επίμονος πληθωρισμός μπορεί να ωθήσει την Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) να αποσύρει σύντομα τα νομισματικά μέτρα τόνωσης.

Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI), ο οποίος εξαιρεί το ασταθές κόστος των φρέσκων τροφίμων, αυξήθηκε 2,9% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα την Παρασκευή, έναντι 3,0% που ανέμεναν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters.

Ο δομικός πληθωρισμός είχε επιβραδυνθεί στο 2,8% τον Σεπτέμβριο, από 3,1% τον Αύγουστο και αυτή ήταν η πρώτη φορά που ήταν κάτω από το 3% από τον Αύγουστο του 2022.

Ο ρυθμός πληθωρισμού κυμάνθηκε πάνω από τον στόχο πληθωρισμού 2% της κεντρικής τράπεζας για 19 διαδοχικούς μήνες, αλλά η BOJ επέμεινε ότι οι πιέσεις οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις υψηλότερες παγκόσμιες τιμές των εμπορευμάτων και το ασθενέστερο γιεν, και δεν οδηγείται από την ισχυρότερη εγχώρια ζήτηση και την αύξηση των μισθών.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η πολιτική ελέγχου των επιτοκίων έχει καταστεί παρωχημένη καθώς η BOJ έχει κάνει τον στόχο απόδοσης των 10 ετών ομολόγων όλο και πιο ευέλικτο, φέρνοντας την απόδοση του πιο κοντά στο 1%.

Με τις πληθωριστικές πιέσεις να φαίνονται πιο επίμονες από ό,τι αναμενόταν, αυξάνονται οι εικασίες ότι η BOJ μπορεί να χρειαστεί σύντομα να εγκαταλείψει την πολιτική αρνητικών επιτοκίων καθώς και τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων, που ορίζει ανώτατο όριο 0% για την απόδοση του 10ετούς ομολόγου.

Από την πλευρά της, η κεντρική τράπεζα έχει αρνηθεί τέτοιες εικασίες, τονίζοντας ότι απαιτείται υγιής αύξηση των μισθών για να τονωθεί η εγχώρια ζήτηση και οι τιμές με σταθερό και βιώσιμο τρόπο.

Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι μεταξύ των δεικτών που θα εξετάσει η BOJ στη διήμερη συνεδρίαση πολιτικής της που θα ολοκληρωθεί στις 19 Δεκεμβρίου, στην τελευταία προγραμματισμένη αναθεώρησή των στοιχείων της φέτος.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της πιέζει τις εταιρείες να αυξήσουν τους μισθούς για να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να ξεπεράσουν το υψηλότερο κόστος διαβίωσης.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα