ΗΑΕ: Επαναλειτουργία της πρεσβείας τους στη Βηρυτό μετά από τρία χρόνια

Ρυθμίσεις σχετικά με την επαναλειτουργία της πρεσβείας του αραβικού κράτους του Κόλπου στη Βηρυτό μετά από τρία και πλέον χρόνια προωθεί αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM.

Τα ΗΑΕ απέσυραν τους διπλωμάτες τους από τον Λίβανο και έκλεισαν την πρεσβεία τον Οκτώβριο του 2021, ευθυγραμμιζόμενα με τη Σαουδική Αραβία, αφού ο τότε υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου επέκρινε την εμπλοκή του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη.

Ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας επισήμανε την κυριαρχία της Χεζμπολάχ στην πολιτική του Λιβάνου. Το μεγαλύτερο μέρος της ανώτατης ηγεσίας της ομάδας έχει σκοτωθεί από τότε και πολλά από τα προπύργιά της σε ολόκληρο τον Λίβανο βρίσκονται σε ερείπια μετά από έναν πόλεμο με το Ισραήλ που διήρκεσε περισσότερο από ένα χρόνο.

Η αντιπροσωπεία έφθασε την Κυριακή, μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος των ΗΑΕ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Λιβάνου Τζόζεφ Αούν συμφώνησαν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την επαναλειτουργία της πρεσβείας.

“Η επαναλειτουργία αντικατοπτρίζει τη βούληση των ΗΑΕ να στηρίξουν τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στο Λίβανο και τη σταθερή δέσμευσή τους να παρέχουν ολοκληρωμένη υποστήριξη στο λιβανέζικο λαό σε διάφορους τομείς”, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ.

Ο Αούν δήλωσε ότι χώρες όπως τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία είναι ανοικτές στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του λιβανικού κοινοβουλίου Elias Bou Saab σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

“Τα ΗΑΕ θα ανοίξουν ξανά την πρεσβεία τους πολύ σύντομα… έτσι υπάρχει ελπίδα για εμάς να ξεκινήσουμε μια νέα σελίδα στο Λίβανο”, δήλωσε ο Bou Saab.

Ο Λίβανος συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να εκδώσει τον Abdul Rahman al-Qaradawi, γιο του εκλιπόντος μουσουλμάνου κληρικού Youssef al-Qaradawi, στα ΗΑΕ.

Ο Αιγυπτιο-Τούρκος συνελήφθη στο Λίβανο μετά από επικριτικά σχόλια για τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο σε ένα διαδικτυακό βίντεο, σύμφωνα με το δικηγόρο του και τη Διεθνή Αμνηστία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα