Η Τουρκία και οι ΗΠΑ συγκρότησαν ομάδα εργασίας για τους S-400

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τη δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας σχετικά με την αγορά του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από την Άγκυρα, και έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Οι ΗΠΑ είχαν προηγουμένως επιβάλει κυρώσεις σε Τούρκους αξιωματούχους για την αγορά των S-400. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο είπε σε τηλεφωνική συνομιλία στον Τσαβούσογλου ότι οι S-400 που αγόρασε η Τουρκία θέτουν σε κίνδυνο τον αμερικανικό στρατό.

Οι παραδόσεις των S-400, που προκάλεσαν κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, ξεκίνησαν στα μέσα Ιουλίου του 2019. Η Ουάσιγκτον ζήτησε από την Άγκυρα να εγκαταλείψει τη συμφωνία και να αγοράσει τα αμερικανικά Patriot σε αντάλλαγμα, απειλώντας να καθυστερήσει ή ακόμα και να ακυρώσει την πώληση των μαχητικών F-35 στην Τουρκία, καθώς και να επιβάλει κυρώσεις σύμφωνα με την CAATSA (ο νόμος “Για την αντιμετώπιση των αντιπάλων των ΗΠΑ μέσω κυρώσεων”). Η Τουρκία αρνήθηκε όμως να κάνει παραχωρήσεις και συνέχισε τις διαπραγματεύσεις για μια επιπλέον ”παρτίδα” των S-400. Σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπο του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών S-400 δείχνουν για άλλη μια φορά την αδυναμία της Ουάσιγκτον να ανταγωνιστεί δίκαια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα