Η πρόταση Ντράγκι αλλάζει την «αρχιτεκτονική» της ΕΕ

Η πρόταση για κοινή έκδοση ομολόγων, την οποία κατάθεσε ο Μάριο Ντράγκι, έχει πέσει και στο παρελθόν στο τραπέζι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αμοιβαιοποίηση του χρέους αποτελεί αίτημα κυρίως των χωρών του Νότου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που πέρασαν τη λαίλαπα της οικονομικής κατάρρευσης και των μνημονίων.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Την προηγούμενη δεκαετία, ωστόσο, εν μέσω της οικονομικής κρίσης και της πλήρους επικράτησης του δόγματος Σόιμπλε στην Ευρώπη, η αμοιβαιοποίηση του χρέους υπήρξε απαγορευμένη έννοια. Οι ενστάσεις και η άτεγκτη στάση της Γερμανίας και των «δορυφόρων» της στην Κεντρική Ευρώπη, έβαλαν φρένο σε κάθε σκέψη για κοινή έκδοση χρέους, με μοναδική εξαίρεση-λόγω της ιδιάζουσας συνθήκης- να είναι το πρόγραμμα για την υπέρβαση των συνεπειών της πανδημίας. Για το Next Generation δημιουργήθηκε ένας μηχανισμός έκδοσης ευρωπαϊκού χρέους και πάνω σ’ αυτό «έχτισε» και ο Μάριο Ντράγκι την πρόταση που κατέθεσε στη Κομισιόν.

Με το ειδικό βάρος που ευλόγως διαθέτει, έχοντας διαδραματίσει κομβικό ρόλο ως επικεφαλής της ΕΚΤ στην αποφυγή συστημικών ατυχημάτων στην Ευρωζώνη, ο Μάριο Ντράγκι θέλησε να ταράξει τα ευρωπαϊκά νερά. Χτυπάει στην καρδιά ένα θέμα «ταμπού» για την Ευρώπη, την έκδοση κοινού χρέους, επισημαίνοντας το εξής σημαντικό: το βήμα της σύγκλισης αποτελεί αναγκαιότητα πλέον και όχι απλώς επιλογή, διότι σε διαφορετική περίπτωση η ευρωπαϊκή οικογένεια θα μείνει ουραγός στο παιχνίδι της ανταγωνιστικότητας, αισθητά πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Επί της ουσίας προτείνει την αλλαγή δόγματος και οικονομικής πολιτικής που θα έχει ως προμετωπίδα την κοινή έκδοση ομολόγων και στήριγμα επενδύσεις «μαμούθ» που πρέπει να φτάσουν στα επίπεδα των 800 εκατ.ευρώ. Για τον Μάριο Ντράγκι αυτή η επιλογή αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου η Ευρώπη να χρηματοδοτήσει το γιγαντιαίο επενδυτικό πρόγραμμα της ψηφιοποίησης και απανθρακοποίησης της οικονομίας, να ενισχύσει την άμυνά της και να θωρακίσει την χρηματοπιστωτική αγορά.

Η Γερμανία αντιδρά
Οι προτάσεις του Ντράγκι ανοίγουν ξανά τη δημόσια συζήτηση στην Ευρώπη, αναφορικά με την ανάγκη δομικών αλλαγών στην «αρχιτεκτονική» της Ε.Ε, που θα καταστήσουν εφικτή τη πολυπόθητη σύγκλιση και την επί της ουσίας αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών κρατών. Η Γερμανία-και αυτό προφανώς δεν αποτελεί έκπληξη- «κλοτσάει» στις προτάσεις Ντράγκι. Το επιχείρημα που χρησιμοποιεί το Βερολίνο και δη ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, που κλήθηκε να σχολιάσει την έκθεση Ντράγκι, είναι πως η Γερμανία καλείται να πληρώσει για τους άλλους. Η μόνιμη… επωδός, δηλαδή, που χρησιμοποιούσαν οι προκάτοχοί του και «θεμελίωσε» ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στα χρόνια της γερμανικής παντοδυναμίας στην Ευρώπη.

Η ιδέα μονιμοποίησης ενός μηχανισμού που προσομοιάζει στο Ταμείο Ανάκαμψης, βρίσκει σύμφωνη την Ελλάδα που προφανώς θα στηρίξει τις προτάσεις Ντράγκι, όπως άλλωστε αναμένεται να συμβεί και με τις υπόλοιπες χώρες του Νότου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα