

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ ζήτησε σήμερα από την Αφρικανική Ένωση να αφαιρέσει το καθεστώς του παρατηρητή που δόθηκε τον Ιούλιο στο Ισραήλ, στη διάρκεια ομιλίας του στη σύνοδο του οργανισμού.
«Ζητάμε να αφαιρεθεί από το Ισραήλ το καθεστώς του παρατηρητή στην Αφρικανική Ένωση», δήλωσε ο Στάγεχ, σχολιάζοντας ότι η απόδοση του καθεστώτος αυτού ήταν μια «άδικη ανταμοιβή» εξαιτίας των καταχρήσεων της ισραηλινής κυβέρνησης έναντι των Παλαιστινίων.
Οι λαοί της αφρικανικής ηπείρου γνωρίζουν πολύ καλά την καταστροφή και την απάνθρωπη συμπεριφορά που χαρακτηρίζουν την αποικιοκρατία και τα συστήματα που συνδέονται με τον θεσμοθετημένο ρατσισμό», κατήγγειλε ο ίδιος ενώπιον των ηγετών των αφρικανικών κρατών που συμμετέχουν στη σύνοδο της Αφρικανικής Ένωση στην έδρα του οργανισμού, την Αντίς Αμπέμπα.
«Το Ισραήλ δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει ανταμειφθεί για τις παραβιάσεις του και για το καθεστώς απαρτχάιντ που επιβάλλει στον παλαιστινιακό λαό», πρόσθεσε ο Στάγεχ, επικαλούμενος την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.
Η απόφαση του προέδρου της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φάκι Μαχάματ τον Ιούλιο να δώσει στο Ισραήλ το καθεστώς του παρατηρητή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μεταξύ πολλών από τα 55 κράτη μέλη του οργανισμού. Ανάμεσά τους η Νότια Αφρική και η Αλγερία οι οποίες υπενθύμισαν ότι η απόφαση αυτή αντίκειται την υποχρέωση του οργανισμού να στηρίζει τις παλαιστινιακές περιοχές.
Αύριο πρόκειται να γίνει συζήτηση για το θέμα, σύμφωνα με την ατζέντα της συνόδου.
Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ενδεχόμενη ψηφοφορία για το ζήτημα ίσως προκαλέσει έναν πρωτόγνωρο διχασμό στην ιστορία της Αφρικανικής Ένωσης, που δημιουργήθηκε πριν 20 χρόνια.
Στην ομιλία του κατά την έναρξη της συνόδου λίγα λεπτά νωρίτερα ο Μούσα Φάκι Μαχάματ είχε υπερασπιστεί την απόφασή του και είχε ζητήσει να διεξαχθεί «ήρεμη συζήτηση».
Ο ίδιος είχε διαβεβαιώσει ότι η δέσμευση της Αφρικανικής Ένωσης «στην αναζήτηση της ανεξαρτησίας» των Παλαιστινίων παραμένει «ακλόνητη και δεν μπορεί παρά να ενισχυθεί», ενώ είχε προσθέσει ότι η απόφασή του να δώσει το καθεστώς του παρατηρητή στο Ισραήλ μπορεί να αποτελέσει «εργαλείο υπέρ της ειρήνης».
Σχετικά Νέα
Αμπάς: Αίρεται η απαγόρευση λειτουργίας του Al Jazeera στη Δυτική Οχθη
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ήρε την απαγόρευση που είχε επιβληθεί στη δραστηριότητα του.
Επικοινωνία Ρούμπιο-Φιντάν με επίκεντρο τις πιθανές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Τουρκία
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μάρκο Ρούμπιο πραγματοποίησε ο Χακάν Φιντάν, σχετικά με τις πιθανές.
11 χρόνια φυλάκισης στον αρχηγό του δικτύου των Ρώσων κατασκόπων στη Μ. Βρετανία
Ο αρχηγός του ρωσικού κατασκοπευτικού δικτύου που είχε έδρα την Βρετανία, το οποίο σύμφωνα.
Τραμπ: «Θα ήμουν ηλίθιος αν έλεγα όχι στο αεροσκάφος που προσφέρει το Κατάρ στις ΗΠΑ»
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι θα ήταν «ηλίθιο» να αρνηθεί το αεροσκάφος που.