Η οικονομική πραγματικότητα αλλάζει τα κυβερνητικά σχέδια

Τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, φαίνεται ότι στην πράξη αναγκάζουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να τροποποιήσει τους αρχικούς σχεδιασμούς του, την ώρα που ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης υπενθυμίζει με δήλωσή του ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν αυτή που είχε ψηφίσει την μείωση του ΕΝΦΙΑ από τα τέλη του 2018, με τη ΝΔ να απαντά ότι οι κραυγές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρουν κανέναν, ευχόμενη στην αξιωματική αντιπολίτευση…περαστικά!

Συγκεκριμένα, ολόκληρη η δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση έχει ως εξής:

«Ο κ. Μητσοτάκης θριαμβολογεί σήμερα για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Υπενθυμίζουμε ότι ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που την είχε ψηφίσει ήδη από τα τέλη του 2018. Τότε η ΝΔ χαρακτήριζε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης “παροχολογία” και “δημοσιονομικό εκτροχιασμό”.

Η μόνη σπουδή του κ. Μητσοτάκη ήταν να προβλέψει μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις μεγάλες ιδιοκτησίες, ακόμα και άνω του 1 εκατ. ευρώ. Και για να κάνει αυτές τις μειώσεις στους μεγαλοϊδιοκτήτες, η ΝΔ αρνήθηκε στη Βουλή να υπερψηφίσει δύο τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες προέβλεπαν πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τους κατοίκους των μικρών νησιών και μεγαλύτερες μειώσεις σε περιουσίες έως 500.000 ευρώ.

Αντί λοιπόν να αναλώνεται σε πανηγυρισμούς, καλό θα ήταν ο κ. Μητσοτάκης να σκεφτεί κάποιον τρόπο ώστε να γίνουν εφικτές το επόμενο διάστημα οι ελαφρύνσεις που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

Ο προϋπολογισμός του 2020 έρχεται.

Μετά την αδυναμία του να προχωρήσει σε μείωση πλεονασμάτων, όπως είχε υποσχεθεί, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και τον λογαριασμό των επιλογών του θα τον πληρώσει ο ελληνικός λαός.»

Και η απάντηση της ΝΔ

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τη δήλωση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΕΝΦΙΑ, ανέφεραν: «Όλοι οι πολίτες είδαν στους λογαριασμούς τους μείωση του ΕΝΦΙΑ. Οι κραυγές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρουν κανέναν. Περαστικά!»

Προηγουμένως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σπεύσει να προβάλλει την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο taxis με μια ανάρτηση στο Twitter: «Το εξαγγείλαμε για το 2020. Το νομοθετήσαμε φέτος. Και σήμερα 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας μπορούν να δουν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στα εκκαθαριστικά τους. Η μείωση των φορολογικών βαρών των πολιτών είναι κεντρική δέσμευση για την Κυβέρνησή μας. Την υλοποιούμε χωρίς καμία καθυστέρηση».

Ο πρωθυπουργός πρόβαλλε δηλαδή μέσω  twitter σαν πρώτο μέτρο για ελάφρυνση της υπεφορολόγησης της μεσαίας τάξης ένα επίτευγμα της προηγούμενης κυβέρνησης: Την μείωση του ΕΝΦΙΑ την οποία ήδη είχε συμφωνήσει με τους δανειστές και ψηφίσει η κυβέρνηση Τσίπρα πριν από τις εκλογές και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ακύρωσε, για να την ξαναψηφίσει προσαρμοσμένη ώστε να ευνοεί τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Η σκληρή πραγματικότητα

Με πολιτικούς όρους, παρατηρείται  ότι από την «φορολογική κοσμογονία» και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών με ένα νομοσχέδιο μέσα σε έναν μήνα, η κυβέρνηση κατέληξε στην επαναψήφιση και επικύρωση της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης.

Το γεγονός αυτό παραπέμπει στην ύπαρξη ενός σοβαρού ζητήματος: Εν όψει της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός  δεν έχει τα οικονομικά στοιχεία προκειμένου να εξαγγείλει το φορολογικό πακέτο που έχει υποσχεθεί προεκλογικά για το 2020.

Κάθε συζήτηση για μείωση των πλεονασμάτων σταμάτησε οριστικά στο Βερολίνο όπου η Άνγκελα Μέρκελ κατέστησε σαφές πως το θέμα δεν πρόκειται να ανοίξει – εάν ανοίξει – πριν από το 2021. Άρα, ο δημοσιονομικός χώρος των 2 δις ευρώ που απαιτείται για να υπάρξουν άμεσες νέες μειώσεις φόρων εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο.

Στο ζήτημα της ανάπτυξης που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για «λιγότερους φόρους και περισσότερες και καλύτερες δουλειές», από τις πρόσφατες πρωθυπουργικές δηλώσεις φαίνεται ότι υπάρχει επίσης διαφοροποίηση, αφού ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης που προεκλογικά μιλούσε για «ρυθμό ανάπτυξης 4% σε έναν χρόνο», τώρα μίλησε για αύξηση του ΑΕΠ «εως και 3%» χωρίς να προσδιορίσει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

Σημειώνεται ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις από το οικονομικό επιτελείο λένε ότι στην καλύτερη περίπτωση ο ρυθμός ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο θα κινηθεί στο 2,2% με 2,5% – κι αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει ύφεση στην ευρωζώνη και στην Γερμανία όπως προειδοποίησε μόλις χθες ο Economist.

Υπό το φως των παραπάνω δεδομένων εκτιμάται από έγκυρους αναλυτές  ότι σχεδόν όλες οι «κλειδωμένες» φορολογικές ελαφρύνσεις, πλην του ΕΝΦΙΑ, αφορούν μόνον τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, τα μόνα μέτρα που θεωρούνται δεδομένα για το 2020 είναι η μείωση από το 28% στο 24% του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη, η μείωση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη από το 10% στο 5%, η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια, η αναστολή του φόρου υπεραξίας για ακόμα τρία χρόνια, η έκπτωση 40% των δαπανών για την αναβάθμιση των ακινήτων και η μείωση του ΦΠΑ σε ολόκληρο το τουριστικό πακέτο.

Όλοι οι υπόλοιποι σχεδιασμοί του οικονομικού επιτελείου στοχεύουν σε «μια ομαλή έκβαση της διαβούλευσης με τους δανειστές» στο τέλος Σεπτεμβρίου έτσι ώστε να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2020 η μείωση του πρώτου τουλάχιστον φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα από το 20% στο 9%. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε χθες ότι η «συνολική φορολογική μεταρρύθμιση έχει τετραετή ορίζοντα υλοποίησης»…

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα