Η Μοσάντ βοήθησε στην εξάρθρωση του τρομοκρατικού πυρήνα στην Ελλάδα

Η Μοσάντ βοήθησε την Ελλάδα να σπάσει έναν ιρανικό πυρήνα τρομοκρατών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post.

Οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, βοήθησαν την Ελλάδα να εντοπίσει και να εξαρθρώσει τα επιχειρησιακά σχέδια του Ιράν αλλά και να αναλύσει τη μέθοδο λειτουργίας της εμπλεκόμενης τρομοκρατικής οργάνωσης.

«Αυτό είναι άλλο ένα παράδειγμα του Ιράν που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον τρόμο εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό», ανέφερε η μυστική υπηρεσία.

Επιπλέον, η Μοσάντ βοήθησε στον εντοπισμό της σύνδεσης μεταξύ του τοπικού πυρήνα τρομοκρατίας στην Ελλάδα και των ευρύτερων παγκόσμιων τρομοκρατικών επιχειρήσεων του Ιράν.

Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών, «μαζί με τους εταίρους μας, θα μείνουμε πιστοί στον ρόλο μας χωρίς ανάπαυση για να εμποδίσουμε τις προθέσεις του Ιράν να προκαλέσει βλάβη σε ολόκληρο τον κόσμο».

Νωρίτερα την Τρίτη, όπως έγινε γνωστό η ελληνική αστυνομία σε συνεργασία με την ΕΥΠ, εξάρθωσε ξένο τρομοκρατικό δίκτυο που δρούσε στη χώρα και συνέλαβε δύο αλλοδαπούς.

Σύμφωνα με τη Μοσάντ και το Γαλλικό Πρακτορείο, οι τρομοκράτες σχεδίαζαν να επιτεθούν σε Ισραηλινούς εντός της Ελλάδας.

Σχεδίαζαν επίθεση σε εβραϊκή συναγωγή στην Αθήνα
Οι τρομοκράτες σχεδίαζαν να χτυπήσουν έναν στόχο «υψηλής συμβολικής αξίας»: μια εβραϊκή συναγωγή, η οποία λειτουργεί και ως εστιατόριο, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας.

Μάλιστα, όπως φαίνεται οι τρομοκράτες σχεδίαζαν να επιτεθούν με φιάλες υγραερίου, μη μπορώντας να βρουν πυροβόλα όπλα.

Διαρροές από την αστυνομία αναφέρουν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως οι συλληφθέντες οι οποίοι είναι πακιστανικής υπηκοότητας, 29 και 27 ετών, ετοίμαζαν για αρκετό διάστημα το χτύπημα στο συγκεκριμένο εστιατόριο, στο οποίο σύχναζαν κατά κύριο λόγο Ισραηλινοί, είχαν παρακολουθήσει το χώρο και είχαν μελετήσει τρία σχέδια για την επίθεση, τα οποία δεν πρόλαβαν να υλοποιήσουν, καθώς έπεσαν στα χέρια των αρχών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είχαν μελετήσει τις εκδοχές: Να πραγματοποιήσουν επίθεση με όπλα, ή με εκρηκτικά, ή να προκαλέσουν πυρκαγιά, πιθανόν με αέριο, την ώρα που το κατάστημα θα ήταν γεμάτο με κόσμο.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ύστερα από πληροφορίες της ΕΥΠ, η οποία συγκέντρωσε στοιχεία και ενημέρωσε την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, που ανέλαβε την έρευνα για συγκεκριμένα άτομα, τα οποία, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας, ετοιμάζοντας τρομοκρατικά χτυπήματα με καθοδήγηση από το εξωτερικό.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν οι ύποπτοι, οι οποίοι συνελήφθησαν και κρατούνταν για διοικητικές παραβάσεις, καθώς βρίσκονταν στην Ελλάδα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.

Παράλληλα κατασχεθήκαν κινητά τηλέφωνα, USB και άλλα αντικείμενα, τα οποία εστάλησαν για εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι δύο Πακιστανοί είχαν συχνές επαφές με ομοεθνή τους, που όπως είπαν, διαμένει μόνιμα στο Ιράν, ο οποίος τους έδινε κατευθύνσεις και τους υποσχόταν χρήματα προκειμένου να προχωρήσουν στην επίθεση στο συγκεκριμένο ισραηλινό εστιατόριο.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο συλληφθέντες επιχείρησαν πολλές φορές να στρατολογήσουν και άλλους ομοεθνείς τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Όπως ανέφεραν αρμόδια στελέχη, η υπόθεση είναι ακόμα στην αρχή, ενώ η ΕΥΠ προχωρά ήδη τις έρευνες σε συνεργασία και με άλλες ξένες υπηρεσίες, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος του τρομοκρατικού δικτύου και ο ρόλος του «εγκεφάλου» που έδινε τις εντολές.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν την Παρασκευή στον ανακριτή για τις απολογίες τους, ενώ σε βάρος τους έχει ασκηθεί από τον εισαγγελέα, ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (κακούργημα).

Παράλληλα, ποινική δίωξη ασκήθηκε και κατ’ αγνώστου, για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα