Η Μολδαβία «ανησυχεί πολύ» ότι η Ρωσία μπορεί να εισβάλει στη χώρα

Την ώρα που μαίνεται για μήνες ο πόλεμος μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, με τη ρωσική πλευρά να αναβαθμίζει τους στόχους των επιχειρήσεών της και να προετοιμάζεται να εντείνει τις επιθέσεις στην ανατολική και νότια Ουκρανία- και άρα κοντά στην Μολδαβία- το Κισινάου «ανησυχεί πολύ» για πιθανή ρωσική εισβολή.

Παρόλο που η πρωθυπουργός της Μολδαβίας, Νατάλια Γκαβριλίτσα, δήλωσε ότι η πιθανότητα η χώρα της να είναι η επόμενη που θα δεχτεί εισβολή από τη Ρωσία «είναι προς το παρόν ένα υποθετικό σενάριο», σε συνέντευξή της την Κυριακή στο CNN, εξέφρασε την ανησυχία της για το τι μέλλει γενέσθαι. «Αν οι στρατιωτικές ενέργειες προχωρήσουν περαιτέρω στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ουκρανίας και προς την Οδησσό, τότε φυσικά είμαστε πολύ ανήσυχοι», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο, ένας Ρώσος στρατιωτικός διοικητής είχε δηλώσει ότι η Μόσχα θα επιδιώξει να δημιουργήσει έναν διάδρομο μέσω του Νότου της Ουκρανίας προς την Υπερδνειστερία, την αποσχισθείσα περιοχή στην ανατολική Μολδαβία. Μετά τα σχόλια, η Μολδαβία κάλεσε τον πρεσβευτή της Ρωσίας για να εκφράσει «βαθιά ανησυχία».

Η Γκαβριλίτσα εξέφρασε ανησυχία την Κυριακή ότι τα ρωσικά στρατεύματα «βρίσκονται στο έδαφος της αποσχιστικής περιοχής της Υπερδνειστερίας» και προειδοποίησε ότι και άλλες χώρες θα πρέπει να ανησυχούν για τις φιλοδοξίες του Πούτιν. «Αν μια χώρα μπορεί να ξεκινήσει έναν πόλεμο προσάρτησης χωρίς να λαμβάνει υπόψη το διεθνές δίκαιο, τότε υπό αυτή την έννοια, κανείς δεν είναι ασφαλής», είπε η Μολδαβή πρωθυπουργός. «Νομίζω ότι πολλές χώρες ανησυχούν», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Μολδαβία κάνει «ό,τι είναι δυνατό για να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα και να διασφαλίσει ότι οι μάχες δεν θα κλιμακωθούν».

Η Μολδαβία, η οποία παραμένει στρατιωτικά ουδέτερη, αποσχίστηκε από τη Σοβιετική Ένωση και κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1991. Έχει καταδικάσει δημόσια την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία και έχει υποδεχθεί χιλιάδες πρόσφυγες. «Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε πολύ γρήγορα μια μαζική ροή προσφύγων», σχολίασε η Γκαβριλίτσα, προσθέτοντας ότι πρόσφατη δημοσκόπηση αποκάλυψε ότι μια σημαντική πλειοψηφία των Μολδαβών είναι πρόθυμοι να δεχτούν ακόμη περισσότερους εκτοπισμένους.

Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Μολδαβίας, που θεωρείται μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, ελέγχεται από τη Ρωσία και η χώρα έχει εκφράσει εδώ και καιρό ανησυχία για το επόμενο βήμα της Ρωσίας στη σύγκρουση. Μετά την ίδια την Ουκρανία, η Μολδαβία έχει πληγεί οικονομικά από την εισβολή της Ρωσίας, είπε επίσης η Γκαβριλίτσα, επικαλούμενη τον υψηλό πληθωρισμό.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα