Η κυβέρνηση στη Βιέννης διατηρεί την αρνητική ψήφο της στο πλαίσιο της ένταξης της Ρουμανίας στη Σένγκεν

Η κυβέρνηση στη Βιέννης διατηρεί την αρνητική ψήφο της στο πλαίσιο της ένταξης της Ρουμανίας στη Σένγκεν και τονίζει ότι η πρόσβαση στη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας δεν είναι θέμα κομματικής πολιτικής, αλλά πολιτικής ασφάλειας.

Από τα μποϊκοτάζ εταιρειών έως τις διπλωματικές εντάσεις και την κριτική από τους Ευρωπαίους εταίρους, η Αυστρία έχει αντιμετωπίσει πολλές αντιδράσεις μετά την απόρριψη της ένταξης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη Σένγκεν επειδή και τα δύο κράτη πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να γίνουν μέλη.

Οι αξιωματούχοι στη Βιέννη έχουν χάσει ένα μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων τους, οι οποίοι έχουν εκφράσει επανειλημμένα τους εαυτούς τους υπέρ της πρόσβασης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στο Σένγκεν, και το κόμμα ÖVP, με επικεφαλής τον καγκελάριο Karl Nehammer, απομονώνεται ολοένα και περισσότερο στην Ευρώπη.

Στις αρχές Ιουλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα βάσει της αναφοράς που υπέβαλε η ρουμανική κοινωνία των πολιτών, με το οποίο ζητείται να αμφισβητηθεί η νομιμότητα του δικαιώματος αρνησικυρίας της Αυστρίας κατά της ένταξης της χώρας μας στον χώρο Σένγκεν.

Επιπλέον, το ψήφισμα ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπολογίσει τις οικονομικές απώλειες που υπέστησαν η Ρουμανία και η Βουλγαρία από τη μη εισαγωγή του Σένγκεν και να βρει μηχανισμούς αποζημίωσης. 526 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ και μόνο 57 κατά της ταχύτερης δυνατής ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον χώρο Σένγκεν, καταδεικνύοντας πόσο απομονωμένη αρχίζει να γίνεται η καγκελαρία στη Βιέννη.

Αυτό είναι ένα από τα “πιο αξιοσημείωτα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης”, αναφέρει το έγγραφο. Είναι απαράδεκτο οι πολίτες να υφίστανται διακρίσεις στα σύνορα, έχουν μεγάλο χρόνο αναμονής, ο οποίος συχνά μπορεί να διαρκέσει μέρες, προκαλώντας οικονομικές απώλειες και περιττές εκπομπές.

Ερωτηθείς από το αναφερόμενο δημοσίευμα τι υποκινεί την απόφαση να απαντήσει με βέτο στην επιθυμία της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας να ενταχθεί στο Σένγκεν, ο Αυστριακός καγκελάριος είπε ότι η απόφαση δεν είναι πολιτική, αλλά βασίζεται σε ανησυχίες για την ασφάλεια. Αυστριακοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται επίσης ότι περίπου το 70% των μεταναστών που κρατούνται στην Αυστρία δεν υπόκεινται πλέον σε προηγούμενους ελέγχους σε καμία χώρα της ΕΕ, γι’ αυτό και υπάρχει έλλειμμα στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα