

Η γη αποδίδει τα επίχειρα των ανθρώπινων πράξεων και αρνείται να ανταποκριθεί όπως στο παρελθόν φέρνοντας πλούτο και ευημερία.
Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δέσποινα Αμαραντίδου από ένα καπνοχώραφο στην Νεάπολη Κοζάνης, μεταφέρει την απόγνωση των παραγωγών.
παραγωγών.
Πέρυσι οι βροχοπτώσεις κατέστρεψαν το 60% της παραγωγής. Φέτος, κτύπησε η ξηρασία. Εκεί που θα πρασίνιζαν τα χωράφια ελάχιστα καχεκτικά φυτά υπενθυμίζουν ότι είναι καπνοχώραφο. Η απώλεια των φυτών ξεπερνά το 50%, λέει ο Γιώργος Τσαρταμπαλίδης, πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Βοίου, Γρεβενών και Καστοριάς. «Ενώ πέρυσι υπήρχε το πρόβλημα των βροχοπτώσεων, φέτος υπάρχει απίστευτη ξηρασία. Πως να αναπτυχθούν τα φυτά με 40 βαθμούς θερμοκρασία;»
Μειώνεται η παραγωγή καπνού λόγω της κλιματικής κρίσεως
Η κλιματική κρίση χτυπά πρωτίστως τον πρωτογενή τομέα, σε όλες γενικά τις καλλιέργειες, τα σιτηρά, τα τριφύλλια, σε όλες τις ζωοτροφές.
Μείωση της παραγωγής σημαίνει και μείωση των νέων που ασχολούνται με την γη. Σε πλήρη απόγνωση οι καλλιεργητές που έχουν επενδύσει κεφάλαιο και προσωπική εργασία, ελπίζοντας να μείνουν στον τόπο τους και να ζήσουν από την γη.
Από 120 καπνοπαραγωγούς έμειναν μόνο 80, ενώ από 15.000 στρέμματα που καλλιεργούσαν έχουν απομείνει περίπου τα μισά. Και σύμφωνα με τον κ. Τσαρταμπαλίδη δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, για άλλες καλλιέργειες.
Μειώνεται η παραγωγή καπνού λόγω της κλιματικής κρίσεως
Ο Θεόδωρος Πήττας, Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτικής Προστασίας, αναφέρει ότι η περιοχή δεν διαθέτει αρδευτικά και πως όλες οι καλλιέργειες είναι ξερικές. Δεν γνωρίζουν σε τι καλλιέργειες πρέπει να στραφούν.
Από 70 στρέμματα που πέρυσι πήρε 10 τόνους καπνά, φέτος έπεσε σε έναν τόνο, σημειώνει ο Πήττας. «Η απώλεια εισοδήματος είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορεί ν καλυφθεί ούτε με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ». Στο αγροτικό βασίλειο του Βοΐου τα τοπωνύμια υποδηλώνουν και το είδος της γεωργικής παραγωγής κάθε περιοχής. Όμως οι σοδειές χάνονται και τα ονόματα σύντομα θα αποτελούν ιστορικές αναφορές.
πηγή:ertnews.gr
Σχετικά Νέα
ΗΠΑ – Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με μεγάλη άνοδο
Με σημαντικά κέρδη έκλεισε χθες, Δευτέρα (12/5) το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς η.
Πανηγυρικό κλείσιμο στη Wall Street μετά την προσωρινή μείωση των δασμών μεταξύ Κίνας – ΗΠΑ
Θετικά κινήθηκαν σήμερα Δευτέρα (12.5.2025), οι δείκτες στη Wall Street αφού οι ΗΠΑ και.
Ταμείο Ανάκαμψης: Με πόρους του γίνονται οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας
Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εντάσσεται το έργο «Προληπτικές εξετάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές και.
Επιδότηση στο ρεύμα για τις επιχειρήσεις: Βήμα-βήμα η διαδικασία υποβολής αίτησης
Τη διαδικασία υποβολής αίτησης επιδότησης για το αυξημένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας της περιόδου Δεκεμβρίου.