Η Κίνα προειδοποιεί για τον κίνδυνο πολέμου για την Ταϊβάν, ενώ υπόσχεται ειρήνη

Ο επικεφαλής της άμυνας της Κίνας εξέδωσε μία από τις πιο έντονες προειδοποιήσεις της χώρας για τον κίνδυνο πολέμου για την Ταϊβάν, ενώ επιβεβαίωσε τη δέσμευση του Πεκίνου να διατηρήσει την ειρήνη στην Ασία, αναφέρει το Bloomberg.

Σε ομιλία του στο μεγαλύτερο συνέδριο ασφαλείας της περιοχής, ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Γουέι Φενγκέ εξέφρασε επανειλημμένα την προθυμία του Πεκίνου να πολεμήσει για να αποτρέψει την επίσημη διάσπαση της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης στην Ταϊπέι. Οι παρατηρήσεις για την Ταϊβάν ήταν μέρος μιας ευρύτερης απάντησης στην ομιλία του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν μία ημέρα νωρίτερα σχετικά με τη στρατηγική των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό, την οποία ο Γουέι κατηγόρησε ότι ωθεί τις δύο πλευρές προς την αντιπαράθεση.

“Αν κάποιος τολμήσει να αποσπάσει την Ταϊβάν από την Κίνα, δεν θα διστάσουμε να πολεμήσουμε”, δήλωσε ο Γουέι σε αξιωματούχους παγκόσμιας ασφάλειας που συγκεντρώθηκαν για τον διάλογο IISS Shangri-La στη Σιγκαπούρη, επιβεβαιώνοντας την πάγια θέση του Πεκίνου για τη διαμάχη. “Θα πολεμήσουμε με κάθε κόστος. Και θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους. Αυτή είναι η μόνη επιλογή για την Κίνα”.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα χρησιμοποίησαν την ετήσια συνάντηση για να εκθέσουν τα ανταγωνιστικά τους οράματα για την ασφάλεια της περιοχής μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει βρει ένα δεκτικό ακροατήριο στην Ασία στις εκκλήσεις για την προστασία της κυριαρχίας των μικρότερων εθνών, αντιμετωπίζει επίσης σκεπτικισμό σχετικά με τη δέσμευσή της στην περιοχή, όπου η Κίνα είναι πλέον η κυρίαρχη οικονομία.

Η διαμάχη δεκαετιών για την Ταϊβάν, η οποία βασίζεται στη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ για την αποτροπή των προσπαθειών του Πεκίνου να επιβάλει τον έλεγχο του νησιού, κατανάλωσε μεγάλο μέρος της πρώτης προσωπικής συνάντησης του Όστιν με τον Κινέζο υπουργό Άμυνας Γουέι Φενγκέ την Παρασκευή. Το ζευγάρι συμφώνησε ωστόσο να συναντηθεί περαιτέρω σε απροσδιόριστη ημερομηνία, με την κινεζική πλευρά να δηλώνει ότι ελπίζει ότι η συνάντηση ήταν η αρχή για μια πιο φυσιολογική στρατιωτική επικοινωνία.

Στην ομιλία του, ο Wei υποστήριξε ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ να προστατεύσουν την παγκόσμια ισχύ τους διατηρώντας και επεκτείνοντας το δίκτυο συμμαχιών τους ήταν η κύρια πηγή των εντάσεων από την Ουκρανία μέχρι τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η Κίνα θεωρεί τη στρατηγική του Ινδο-Ειρηνικού και τις σχετικές ομάδες, όπως η Τετράδα – που περιλαμβάνει την Αυστραλία, την Ινδία και την Ιαπωνία – και το Aukus – με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο – ως μια προσπάθεια να περιοριστεί η άνοδός της.

“Για εμάς, η στρατηγική είναι μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια αποκλειστική μικρή ομάδα στο όνομα ενός ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού, να καταληφθούν χώρες στην περιοχή μας και να στοχεύσουν σε μια συγκεκριμένη χώρα”, δήλωσε ο Wei. “Είναι μια στρατηγική για τη δημιουργία συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων για να περιορίσει και να περικυκλώσει άλλους”.

Το μήνυμα του Κινέζου επικεφαλής της άμυνας αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό, που απεικονίστηκε από τις αιχμηρές ερωτήσεις των αντιπροσώπων σχετικά με τις εδαφικές διαφορές από γειτονικές χώρες όπως η Ινδία και το Βιετνάμ. Ο Όστιν, αντίθετα, έδωσε έμφαση στη συνεργασία και προσπάθησε να διαβεβαιώσει ότι τα μικρότερα έθνη δεν χρειάζεται να πάρουν θέση στη μάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

“Βαθιές καχυποψίες

Και οι δύο “προβάλλουν ρητορικές αξιώσεις για την προάσπιση της περιφερειακής ειρήνης, αλλά υπάρχει κάτι εντελώς ψευδές στο όραμα της Κίνας”, δήλωσε ο Shahriman Lockman, διευθυντής στο Ινστιτούτο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στη Μαλαισία. “Αυτό φάνηκε από τη σειρά ερωτήσεων που ακολούθησαν την ομιλία του στρατηγού Wei Fenghe – όλες περιείχαν βαθιές υποψίες για τις προθέσεις της Κίνας”.

Ο Wei δήλωσε ότι οι σχέσεις με την Ινδία ήταν “καλές”, παρά το γεγονός ότι υποστήριξε ότι η ευθύνη για τις συνοριακές συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών το 2020 “δεν βαραίνει την κινεζική πλευρά”. Ομοίως, χαρακτήρισε την Κίνα και το Βιετνάμ “καλά αδέλφια, καλούς φίλους”, ενώ προέτρεψε την πλευρά του Ανόι να μελετήσει την ιστορία των συγκρούσεων μεταξύ των γειτόνων.

Πρώην διοικητής υπεύθυνος για τις πυραυλικές δυνάμεις της Κίνας, ο Γουέι υπερασπίστηκε την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων της, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η χώρα επεκτείνει το πρόγραμμά της. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι όλα τα πυρηνικά όπλα που παρουσιάστηκαν σε μια μαζική στρατιωτική παρέλαση το 2019, στα οποία περιλαμβάνονταν ο υπερηχητικός βαλλιστικός πύραυλος DF-17 και ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος DF-41, έχουν έκτοτε αναπτυχθεί.

“Η Κίνα ακολουθούσε πάντα την κατάλληλη πορεία για την ανάπτυξη πυρηνικών δυνατοτήτων για την προστασία της χώρας, ώστε να αποτραπεί η μάστιγα του πυρηνικού πολέμου”, δήλωσε ο Γουέι. “Η Κίνα θα διατηρήσει την ποσότητα του πυρηνικού της οπλοστασίου σε αυτό το επίπεδο”.

Ο επικεφαλής της κινεζικής άμυνας αρνήθηκε και πάλι την παροχή υλικής υποστήριξης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ακόμη και όταν επιβεβαίωσε την πεποίθηση του Πεκίνου ότι οι ΗΠΑ ευθύνονται για τη σύγκρουση.

“Νομίζω ότι ο Γουέι Φενγκέ εκτίμησε πραγματικά λάθος το ακροατήριο για το θέμα της Ουκρανίας”, δήλωσε η Μπόνι Γκλέιζερ, διευθύντρια του ασιατικού προγράμματος στο Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ των ΗΠΑ. “Αυτά που είπε δεν απέκλιναν από αυτά που έλεγε η Κίνα όλο αυτό το διάστημα, αλλά επέρριψε σαφώς την ευθύνη για τον πόλεμο στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο ΝΑΤΟ, και μου έκανε λίγη εντύπωση που δεν είπε τουλάχιστον ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η κυριαρχία της εδαφικής ακεραιότητας”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα