

Η κυβερνητική εντολή για την απαγόρευση του TikTok για την προστασία των παιδιών από βίαιο υλικό τέθηκε σε ισχύ πριν από μία εβδομάδα και πλέον, αλλά η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα της πλατφόρμας ανταλλαγής βίντεο εξακολουθεί να λειτουργεί εν μέρει στην Αλβανία.
Οι αλβανικοί πάροχοι διαδικτύου διατάχθηκαν να μπλοκάρουν το TikTok στη χώρα στις 13 Μαρτίου μετά από απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει απαγόρευση ενός έτους – αλλά εξακολουθούσε να λειτουργεί για ορισμένους χρήστες στην έκδοση της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα την Παρασκευή.
Ωστόσο, το Tik Tok δεν είναι προσβάσιμο στην διαδικτυακή του έκδοση από τότε που επιβλήθηκε η απαγόρευση, προκαλώντας επικρίσεις από οργανώσεις για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.
Η Εθνική Αρχή για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο δήλωσε ότι ζήτησε τα απαραίτητα μέτρα για τον αποκλεισμό της πρόσβασης στην εφαρμογή TikTok και την ψηφιακή υποδομή της στην αλβανική επικράτεια στις 13 Μαρτίου.
Είπε ότι η απαγόρευση θα λειτουργήσει τεχνικά με τον αποκλεισμό των διευθύνσεων IP (πρωτόκολλο διαδικτύου) του TikTok στην Αλβανία, τον αποκλεισμό του DNS (σύστημα ονομάτων χώρου) του TikTok στην Αλβανία- τον αποκλεισμό των SNI (ενδείξεις ονόματος διακομιστή) του TikTok στην Αλβανία και τον αποκλεισμό των IP της εταιρείας στην οποία ανήκει η πλατφόρμα, της ByteDance, στην Αλβανία.
Οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου κλήθηκαν να παράσχουν γραπτή επιβεβαίωση στην Αρχή Ηλεκτρονικών και Ταχυδρομικών Επικοινωνιών της Αλβανίας και στην Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας ότι είχαν κλείσει την πρόσβαση στις IP και τους τομείς μέχρι τις 13 Μαρτίου.
Ο Orkidea Xhaferraj, εμπειρογνώμονας στο Κέντρο Επιστήμης και Καινοτομίας για την Ανάπτυξη, δήλωσε στο BIRN ότι «υπάρχουν πολύ λίγες δημόσιες πληροφορίες σχετικά με τα τεχνικά μέτρα που λαμβάνονται σε σχέση με τη διακοπή της πρόσβασης στην πλατφόρμα TikTok».
«Σε απάντηση στο αίτημά μας για παροχή πληροφοριών, η Εθνική Αρχή για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο δήλωσε ότι χρησιμοποιούνται μέθοδοι φιλτραρίσματος DNS, IP και SNI – πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν στα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης», δήλωσε ο Xhaferraj.
«Το φιλτράρισμα SNI σε εθνική κλίμακα απαιτεί περισσότερο χρόνο για την τεχνική υλοποίηση και μπορεί να απαιτήσει τη χρήση λύσεων υλικού και λογισμικού για την εφαρμογή του», σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό η διαδικασία να είναι διαφανής, «δεδομένου ότι η απόφαση να διακοπεί η πρόσβαση στο TikTok στην Αλβανία αφορά τα ψηφιακά δικαιώματα των πολιτών, την ελευθερία της έκφρασης και την πρόσβαση στην πληροφόρηση».
Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα πρότεινε για πρώτη φορά την απαγόρευση τον Δεκέμβριο, ένα μήνα μετά το θανατηφόρο μαχαίρωμα ενός 14χρονου μετά από μια σειρά διαφωνιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Βίντεο στο TikTok μετά το μαχαίρωμα έδειχναν ορισμένους νέους να εκφράζουν την υποστήριξή τους στη δολοφονία, ανέφερε το Politico. Ωστόσο, το TikTok δήλωσε στο BIRN ότι δεν είχε καμία απόδειξη ότι ο δράστης ή το θύμα είχαν λογαριασμούς TikTok. Είπε ότι οι αναφορές δείχνουν ότι τα βίντεο σχετικά με το μαχαίρωμα είχαν αναρτηθεί σε άλλη πλατφόρμα και όχι στο TikTok.
Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2013, επέμεινε ότι η απόφασή του δεν ήταν «βεβιασμένη» αλλά βασίστηκε σε έρευνα σε περίπου 65.000 γονείς, το 90% των οποίων είχε ζητήσει να κλείσει το TikTok.
Η απόφαση για την επιβολή της απαγόρευσης θεωρήθηκε από ορισμένους ως λαϊκιστική κίνηση ενόψει των εκλογών στην Αλβανία τον Μάιο. Έχει επικριθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία ηγήθηκαν διαμαρτυρίας στα Τίρανα στις 15 Μαρτίου κατά της απαγόρευσης.
Ο Daniel Prroni, ερευνητής στο Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία και τη Διαμεσολάβηση, δήλωσε στο BIRN ότι «το κλείσιμο του TikTok δεν λύνει τις ανησυχίες σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά θα μπορούσε να τις εμβαθύνει».
«Η πιο βιώσιμη λύση είναι η προσέγγιση με την πράξη της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες, η οποία ενισχύει τα δικαιώματα των χρηστών και θεσπίζει σαφείς κανόνες για τη μετριοπάθεια του περιεχομένου. Τα θεσμικά όργανα θα πρέπει να εστιάσουν τις προσπάθειές τους προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Prroni.
Δύο ευρωπαϊκές ΜΚΟ για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, το Safe Journalists Network και η Media Freedom Rapid Response, εξέφρασαν «σοβαρή ανησυχία» για την απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης.
«Τονίζουμε ότι η ολική απαγόρευση των πλατφορμών αποτελεί ακραίο περιορισμό του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και της πρόσβασης στην πληροφόρηση. Η πλήρης αναστολή μιας ολόκληρης πλατφόρμας υπερβαίνει σημαντικά την αναλογικότητα, επηρεάζοντας τη νόμιμη έκφραση όλων των χρηστών και περιορίζοντας τη δημόσια συζήτηση και την πρόσβαση σε ποικίλες πηγές πληροφοριών», αναφέρουν οι δύο ΜΚΟ σε ανακοίνωσή τους.
Σχετικά Νέα
Οι Χούθι απειλούν με αποκλεισμό το λιμάνι της Χάιφα – Προειδοποιούν ότι τα πλοία που κατευθύνονται εκεί αποτελούν πλέον «στόχους»
Οι Χούθι της Υεμένης δήλωσαν τη Δευτέρα ότι θα επιβάλουν «ναυτικό αποκλεισμό» στο ισραηλινό.
Φον ντερ Λάιεν: Ο Τραμπ ενημέρωσε ηγέτες της ΕΕ και τον Ζελένσκι για την επικοινωνία του με τον Πούτιν
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε πως η ίδια και.
Το Βατικανό ως oυδέτερος xώρος για ειρηνευτικές συνομιλίες
Η πρόταση του Πάπα Λέοντα ΙΔ΄ να φιλοξενήσει συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το Ισραήλ θα αναλάβει τον έλεγχο όλης της Γάζας, λέει ο Νετανιάχου – Με το σταγονόμετρο η ανθρωπιστική βοήθεια, «σκηνικό αποκάλυψης», καταγγέλλουν οι ΜΚΟ
Απαντώντας στην ανακοίνωση της περιορισμένης επανέναρξης εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας,.