Η Ισλανδία υποδέχεται…ακτιβιστικά τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς

Σε μια από τις πιο ειρηνικές αλλά και πιο προχωρημένες σε θέματα δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και γενικότερα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας χώρες, η επίσκεψη του γνωστού για τις ομοφοβικές του θέσεις αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση και αντιμετωπίστηκε μ’ έναν δυναμικό, «ακτιβιστικό» θα έλεγε κανείς, τρόπο.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος επισκέφτηκε την πρωτεύουσα της Ισλανδίας, το Ρέικιαβικ, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του. Αλλά μια παράταξη από σημαίες με τα χρώματα του ουράνιου τόξου απέναντι από το κτήριο της συνάντησης, καθώς και το βραχιολάκι στα ίδια αυτά χρώματα, που φορούσε στο χέρι του ο πρόεδρος Γιοχάνεσον κατά τη συνάντηση με τον Αμερικανό αξιωματούχο έδωσαν το στίγμα της ισλανδικής στάσης απέναντι σε ό,τι θεωρούν ότι παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

O Πενς είναι ο πρώτος Αμερικανός αντιπρόεδρος, που επισκέπτεται την φιλειρηνική αυτή χώρα των 350.000 κατοίκων. Η τελευταία επίσκεψη από εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου ήταν από τον Τζωρτζ Μπους στο Ρέικιαβικ το 1983.

Οι Ισλανδοί , όπως επισημαίνει στο σχετικό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα Independent, προβληματίστηκαν επίσης εκτός των άλλων και από τα μέτρα ασφαλείας του Πενς, καθώς το στρατιωτικό αεροσκάφος και οι οπλισμένοι άντρες που τον συνόδευαν απαίτησαν μια γενικότερη αναπροσαρμογή εκ μέρους των ασυνήθιστων σε τόση …θωράκιση ισλανδικών αρχών.

Όσο για την πρωθυπουργό της χώρας, Κατρίν Γιάκομπσδότιρ, εντύπωση είχε προκαλέσει πριν από λίγες μέρες η ανακοίνωση ότι δεν θα μπορούσε να υποδεχθεί τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, καθώς τις μέρες της προγραμματισμένης επίσκεψης του εκείνη θα έπρεπε να βρίσκεται στο Μάλμε της Σουηδίας, για να μετέχει ως κεντρική ομιλήτρια στο συνέδριο των συνδικαλιστικών οργανώσεων (NFS).

Πηγή: avgi.gr

Σχετικά Νέα