Η Fraport Greece και η Air France στηρίζουν τη δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο

H Fraport Greece και η Air France με αφορμή το νέο δρομολόγιο Παρίσι-Ζάκυνθος που «εγκαινιάστηκε» στις αρχές Ιουλίου, προχωρούν στην ενεργή στήριξη του μη κερδοσκοπικού σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, που δραστηριοποιείται εδώ και σχεδόν 40 χρόνια στο νησί του Ιονίου, με γνώμονα την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους. Η Ζάκυνθος αποτελεί τον 6ο προορισμό, μεταξύ των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, μετά από τη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο, την Κέρκυρα, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο, τον οποίο συνδέει απευθείας η Air France με τον κόμβο του Παρισιού.

Πιο αναλυτικά, το πλάνο στήριξης που εκπονήθηκε από κοινού με την Air France προβλέπει ένα χορηγικό πρόγραμμα, το οποίο θα καλύψει τα έξοδα 6 εθελοντών, προκειμένου να ενισχυθούν οι δράσεις ευαισθητοποίησης των επισκεπτών στις παραλίες και τα ξενοδοχεία του ΑΡΧΕΛΩΝ, μέσω της περαιτέρω ενδυνάμωσης της υφιστάμενης ομάδας ερευνητών και εθελοντών.

Η παρουσία του ΑΡΧΕΛΩΝ στον κόλπο Λαγανά Ζακύνθου είναι συνεχής από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, πραγματοποιώντας ερευνητικές δραστηριότητες σχετικά με την παρακολούθηση και την προστασία της αναπαραγωγής των θαλάσσιων χελωνών, ενώ οι συστηματικές καταμετρήσεις φωλιών ξεκίνησαν το 1984. Η δράση του σωματείου αποσκοπεί στην καλλιέργεια αειφόρου τουριστικής συνείδησης, που θα οδηγήσει στον περιορισμό των επιπτώσεων του τουρισμού στο περιβάλλον, διασφαλίζοντας ένα βιώσιμο μέλλον για τις θαλάσσιες χελώνες στη Ζάκυνθο.

Επιπρόσθετα, περισσότερες από 1.350 φωλιές θαλάσσιων χελωνών καταγράφηκαν το 2021 από τον ΑΡΧΕΛΩΝ, οι οποίες προστατεύτηκαν με την συνδρομή του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου. Ακόμα, κάθε χρόνο στις περιοχές ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών, λειτουργούν υπαίθριοι σταθμοί ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ, όπου παρέχονται πληροφορίες και ενημερωτικό υλικό στους επισκέπτες. Παράλληλα, διοργανώνονται συστηματικά παρουσιάσεις σε ξενοδοχεία και επιλεγμένα σκάφη με στόχο την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών- το 2021 μάλιστα ενημερώθηκαν πάνω από 13,000 επισκέπτες.

Με αφορμή τη σύμπραξη της Fraport Greece και της Air France για την υποστήριξη της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο, ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece, κ. Γιώργος Βήλος, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που αεροπορικές εταιρίες του βεληνεκούς της Air France, αναπτύσσονται και επεκτείνουν την παρουσία τους στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας. Με αφορμή, λοιπόν, το νέο δρομολόγιο Παρίσι – Ζάκυνθος που εγκαινιάστηκε στις αρχές Ιουλίου, είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την από κοινού με την Air France συνεργασία μας για τη στήριξη του έργου που επιτελεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία συνάδει άρρηκτα με την κεντρική στρατηγική προτεραιότητα της Fraport Greece για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και την υλοποίηση ωφέλιμων δράσεων για τις τοπικές κοινωνίες, στις οποίες δραστηριοποιούμαστε».

Ο κ. Γιάννης Πανταζόπουλος, Περιφερειακός Διευθυντής της Air France – KLM δήλωσε: «Είμαστε πολύ περήφανοι που υποστηρίζουμε το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης του Αρχέλων σε συνεργασία με την Fraport Greece στο νησί της Ζακύνθου. Τέτοιες πρωτοβουλίες εκτός από το γεγονός ότι βοηθούν το περιβάλλον που είναι ο βασικός μας στόχος, εμπνέουν και περισσότερους ανθρώπους να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές. Η προστασία ειδών που βρίσκονται σε κίνδυνο πρέπει να ευαισθητοποιήσει τόσο τους ντόπιους, όσο και τους επισκέπτες. Όλοι μας, ως ταξιδιώτες, πρέπει να σεβόμαστε τις περιοχές που επισκεπτόμαστε και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, και κατά τη διάρκεια των διακοπών μας».

Σχετικά με τη Fraport Greece: Η Fraport Greece ιδρύθηκε το 2015, έχοντας ως αντικείμενο τη συντήρηση, τη λειτουργία, τη διαχείριση, τη βελτίωση και την ανάπτυξη των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας. Η ανάληψη της λειτουργίας των αεροδρομίων από την Fraport Greece πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου 2017. Η Fraport Greece ενίσχυσε τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των αεροδρομίων, μέσα από τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υποδομών τους, καθώς και με τη συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού. Η υψηλή ποιότητα εξυπηρέτησης των πελατών, το εξειδικευμένο και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό και η τήρηση των κανονισμών ασφαλείας συμβάλλουν στην επιτυχή υλοποίηση του σχεδιασμού. Οι μέτοχοι της Fraport Greece είναι η Fraport AG Frankfurt Airport Services Worldwide, ο Όμιλος Κοπελούζου και το Ευρωπαϊκό Ταμείο 2020 Marguerite.

Σχετικά με την Air France: Αντιμέτωπη με την κλιματική κρίση η Air France επιταχύνει την μετάβασή της σε ότι αφορά στο περιβάλλον, ακολουθώντας τις δεσμεύσεις της σε εναρμόνιση με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, που στοχεύει να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 2ο C. Για τον λόγο αυτό, η Air France με το πρόγραμμα “Air France Act” καθορίζει τη νέα στρατηγική μείωσης των εκπομπών CO2 της αεροπορικής εταιρείας.

Η στρατηγική βασίζεται σε 3 προτεραιότητες:

Να μειώσει κατά προτεραιότητα τις άμεσες εκπομπές που παράγονται από τις δραστηριότητες της Air France
Να μειώσει τις έμμεσες εκπομπές, που δημιουργούνται πριν και μετά τις δραστηριότητες της Air France
Να υποστηρίξει έργα που απορροφούν άνθρακα από την ατμόσφαιρα
Για την επίτευξη αυτών των στόχων, η Air France ενεργοποιεί όλους τους μηχανισμούς απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα που έχει στη διάθεσή της όπως την ανανέωση στόλου με αεροσκάφη νέας γενιάς, την αυξημένη χρήση Βιώσιμου Αεροπορικού Καυσίμου (SAF), τις τεχνικές οικολογικής πλοήγησης, την ανάπτυξη συνδυαστικών τρόπων μεταφοράς και την εισαγωγή πιο υπεύθυνων προτάσεων τροφοδοσίας για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.

Σχετικά με τον ΑΡΧΕΛΩΝ: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ιδρύθηκε το 1983 με την ονομασία Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας και είναι μη-κερδοσκοπικό σωματείο με σκοπό την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους. Οι κύριες δράσεις του αφορούν συστηματική παρακολούθηση και έρευνα, διάσωση και περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων χελωνών καθώς και δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού και περιβαλλοντικής αγωγής. Οι δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εθελοντική προσφορά στα προγράμματα. Πάνω από 500 εθελοντές από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στα προγράμματα για την προστασία των παραλιών ωοτοκίας και τη λειτουργία του Κέντρου Διάσωσης. Συγκεκριμένα με τη βοήθεια εθελοντών παρακολουθούνται κάθε χρόνο συστηματικά 75 χιλιόμετρα παραλιών και προστατεύονται περισσότερες από 2.500 φωλιές και μαρκάρονται περίπου 300 χελώνες, περιθάλπονται στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα Αττικής, περίπου 50 θαλάσσιες χελώνες ετησίως.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα