Η Ευρώπη διορθώνει το ενεργειακό σφάλμα- Γιατί «βλέπει» και ευρωομόλογο

Οι πάσης φύσεως κρίσεις δίνουν μ’ έναν ιδιότυπο τρόπο την ευκαιρία στους εμπλεκομένους, να αναθεωρήσουν τη στάση ζωής, τις μέχρι πρότινος αποφάσεις και, κατόπιν της σχετικής αυτοκριτικής, να αλλάξουν τον τρόπο που πορεύονται. Έτσι και η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και της ρωσικής εισβολής, είδε κατάματα την αλήθεια, κυρίως σ’ ό, τι αφορά την ανύπαρκτη ενεργειακή της αυτονομία αλλά και τη γεωπολιτική ισχύ, η οποία δεν λογίζεται ως.. ισχυρή στην παγκόσμια σκακιέρα.

Η ενεργειακή κρίση, που έχει ξεκινήσει από το τρίτο τρίμηνο του 2021 και κλιμακώνεται συνεχώς, με αποκορύφωμα τις τελευταίες ημέρες κατά τις οποίες διεξάγονται οι πολεμικές επιχειρήσεις των Ρώσων στην Ουκρανία, έθεσε τους Ευρωπαίους προ των ευθυνών τους. Κι αυτό γιατί καταδείχθηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο το γεωνεργειακό σφάλμα στο οποίο υπέπεσε η Ε.Ε, ήτοι να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο, ειδικά σε μια περίοδο όπου επιχειρούσε-για κάποιους σε λάθος τάιμινγκ- να κάνει το άλμα προς την «πράσινη» ενέργεια. Κατέστη σαφές ότι η Ευρώπη, έστω και με καθυστέρηση και ενώ οι πολίτες της είχαν πληρώσει ακριβά το «αντίτιμο» του λάθους, όφειλε να αλλάξει το ενεργειακό «status» και να απαλλαχθεί συν τις άλλοις μια και καλή, από τα εκβιαστικά παιχνίδια της Ρωσίας με το φυσικό αέριο.

Το σχέδιο που παρουσίασε η Κομισιόν για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία και την απόκτηση αυτονομίας και επάρκειας, στηρίζεται σε ρεαλιστικές βάσεις και με μια πρώτη ματιά έχει τα εχέγγυα για να πετύχει. Ο πρώτος βραχίονάς του αφορά το 2022 και ο στόχος, βεβαίως, είναι φιλόδοξος, καθώς η Ευρώπη καλείται να περιορίσει κατά 2/3 την εξάρτησή της σε φυσικό αέριο από τη Μόσχα. Η μέθοδος που θα ακολουθηθεί, η «συνταγή» αν προτιμάτε, έχει στεφθεί με επιτυχία τους προηγούμενους μήνες, αντισταθμίζοντας τις απώλειες από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Πρόκειται για την ενίσχυση των φορτίων με υγροποιημένο αέριο (LNG), κυρίως από ΗΠΑ και Κατάρ, που έρχονται στην Ευρώπη. Η άμεση λύση είναι οι πρόσθετες ποσότητες LNG, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Βρυξελλών, δύναται να οδηγήσει εκ του ασφαλούς-στο μέτρο του δυνατού πάντα- την Ευρώπη έως τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, βεβαίως, προβλέπεται η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα με πολύ γρήγορη έγκριση των σχετικών επενδυτικών σχεδίων.

Ευρωομόλογο «μαμούθ» και αμοιβαιοποίηση του χρέους!

Τα ρωσικά καμώματα στην Ουκρανία δεν ενίσχυσαν μόνο την ανάγκη της Ευρώπης για ενεργειακή αυτονομία, αλλά ενδεχομένως να αποτελέσουν το εφαλτήριο για «κοσμογονικές» αλλαγές στη δομή, λειτουργία και θεώρηση που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πληροφορία που διέρρευσε χθες- παρότι διαψεύστηκε από τις Βρυξέλλες- ότι η Κομισιόν έχει έτοιμο σχέδιο που προβλέπει την έκδοση ενός γιγαντιαίου ευρωομολόγου, μέσω του οποίου θα αποδοθούν πόροι – υπό τη μορφή δανείου- στα κράτη μέλη για δαπάνες στους τομείς της Ενέργειας και της Άμυνας, είναι τεράστιου βεληνεκούς.

Αν πράγματι υπάρχουν ζυμώσεις εντός των Βρυξελλών για ένα τέτοιο σχέδιο, τότε η ΕΕ βαδίζει σ’ έναν δρόμο που δεν μας είχε συνηθίσει και αυτό «χάρη» στη ρωσική απειλή. Η αμοιβαιοποίηση του χρέους, μέσω αυτής της τεράστιας κοινή έκδοσης, ήταν… απαγορευμένη έννοια για την Ευρώπη, κυρίως λόγω των ενστάσεων και της άτεγκτης στάσης της Γερμανίας αλλά και των «δορυφόρων» της στην κεντρική Ευρώπη.

Ενώπιον όμως του ρωσικού κινδύνου, ακόμη και το Βερολίνο που πρόσφατα ανακοίνωσε αμυντικό πρόγραμμα «μαμούθ» 100 δισ.ευρώ, δύναται να άρει τις επιφυλάξεις του και να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα κυρίως του ευρωνότου, για αμοιβαιοποίηση του χρέους και έκδοση ευρωομολόγου, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση θα χρηματοδοτήσει την ενεργειακή αυτονομία και την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα