Η ευρωκάλπη έφερε εθνικές εκλογές τον Ιούνιο

Πρόωρες εθνικές εκλογές «έδειξαν» τελικά οι πολίτες με την ψήφο τους που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τη ΝΔ, σχεδόν κατά 10 μονάδες, θέση που ξεπέρασε και τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις. Στην κρίσιμη αυτή καμπή της πολιτικής και οικονομικής πορείας της χώρας, είναι φανερό ότι το πολιτικό προσωπικό θα πρέπει να λειτουργήσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και να δώσει στον κόσμο τη δυνατότητα να κάνει σε ένα περίπου μήνα τις σωστές επιλογές.

Το κυβερνητικό κόμμα καλείται κατά πρώτον και εκ των πραγμάτων να κάνει την αναγκαία ανάλυση των αιτίων της βαριάς ήττας  που υπέστη, παρά την κοινωνική πολιτική που ακολούθησε με αποδέκτες ευρείες κοινωνικές ομάδες, ιδιαίτερα την περίοδο μετά τον Αύγουστο του 2018. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, θα πρέπει να αναζητηθούν οι παράγοντες για τους οποίους ένα σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματος έμεινε παγερά αδιάφορο σε μία σειρά θετικών μέτρων.

Η αναζήτηση αυτή, κατά τις παραπάνω εκτιμήσεις, θα πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ πολλών άλλων, την αναγνώριση της πραγματικής, οικονομικής κύρια, ταυτότητας των κοινωνικών αυτών ομάδων-αποδεκτών, τη συμβολή μη οικονομικών παραγόντων, όπως πχ οι Πρέσπες, σε συνδυασμό με μια επικοινωνιακή αδυναμία της κυβερνητικής πλευράς και να οδηγήσει τάχιστα σε διορθώσεις λειτουργιών, εκεί που είναι δυνατό.

Για την πλευρά της νικήτριας των ευρωεκλογών, τη Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να επισημανθεί ότι θα προκύψει άμεση δυσκολία διαχείρισης της μεγάλης νίκης της, καθώς για αυτονόητους λόγους θα κληθεί να ξεκαθαρίσει ενώπιον του εκλογικού σώματος ζητήματα όπως τις πηγές χρηματοδότησης της μείωσης της φορολογίας την οποία έχει υποσχεθεί, τις θέσεις της για το ασφαλιστικό και το πραγματικό άμεσο και μακροπρόθεσμο μέλλον των συντάξεων και να δώσει πειστικές απαντήσεις για μία σειρά άλλων θεμάτων τα οποία περιλαμβάνονται στην οικονομική και κοινωνική ατζέντα.

Από τις παραπάνω τοποθετήσεις που αφορούν και τα δύο μεγάλα κόμματα, προκύπτει ότι η νέα προεκλογική περίοδος απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ανάδειξη των πραγματικών δεδομένων που αφορούν τα επίμαχα ζητήματα του δημόσιου διαλόγου μέσα από ένα ισορροπημένο επικοινωνιακό πλαίσιο, ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να πάρουν τις αποφάσεις τους, που θα αφορούν τη χώρα και θα διαμορφώσουν τις ζωές τους για τα επόμενα πολλά χρόνια.

 

 

 

Σχετικά Νέα