Η Ελλάδα στο Βερολίνο μέσω Χαφτάρ: Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας

Με τρεις κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα η Αθήνα αποκτά κομβικό ρόλο στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη – Η απειλή του βέτο, η επίσκεψη Χαφτάρ και το τηλεφώνημα Μητσοτάκη με Μέρκελ

Ρόλο στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη αποκτά η Ελλάδα, που έκανε σαφές σε όλους τους τόνους τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι δεν λαμβάνει μέρος. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε τρεις κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα: Δημοσιοποίησε την απόφαση της Αθήνας να ασκήσει βέτο στην περίπτωση που προκριθεί λύση για τη Λιβύη η οποία δεν θα προβλέπει ρητά ότι είναι άκυρα τα μνημόνια Σάρατζ – Ερντογάν, είχε στη συνέχεια τηλεφωνική επικοινωνία με την Ανγκελα Μέρκελ στην οποία εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της χώρας μας και ενδιαμέσως είχε φτάσει στην Αθήνα ο Λίβυος στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη, ιδίως όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την υπογραφή των «άκυρων μνημονίων» μεταξύ Σάρατζ-Τουρκίας.

Έθεσε επίσης τους προβληματισμούς του για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των αποσταθεροποιητικών τουρκικών ενεργειών.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε την Άνχελα Μέρκελ και τους εκπροσώπους της Ε.Ε. που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την οποία δεσμεύονται.

Η Καγκελάριος εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κυρία Μέρκελ εξέφρασε επίσης την πλήρη στήριξή της στα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες.

Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη συνέχεια  στο γραφείο του στη Βουλή με τον Χαλίφα Χαφτάρ.  Προσερχόμενος στη συνάντηση ο Λίβυος στρατάρχης δήλωσε «είμαστε φιλειρηνιστές. Ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε για την ειρήνη». Στη διάρκεια της συνάντησης ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα θεωρεί αναγκαία την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, ενώ από την πλευρά του ο Λίβυος στρατάρχης χαρακτήρισε άκυρα τα μνημόνια της κυβέρνησης Σάρατζ με τον Ερντογάν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα