

Με τρεις κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα η Αθήνα αποκτά κομβικό ρόλο στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη – Η απειλή του βέτο, η επίσκεψη Χαφτάρ και το τηλεφώνημα Μητσοτάκη με Μέρκελ
Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη, ιδίως όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την υπογραφή των «άκυρων μνημονίων» μεταξύ Σάρατζ-Τουρκίας.
Έθεσε επίσης τους προβληματισμούς του για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των αποσταθεροποιητικών τουρκικών ενεργειών.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε την Άνχελα Μέρκελ και τους εκπροσώπους της Ε.Ε. που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την οποία δεσμεύονται.
Η κυρία Μέρκελ εξέφρασε επίσης την πλήρη στήριξή της στα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη συνέχεια στο γραφείο του στη Βουλή με τον Χαλίφα Χαφτάρ. Προσερχόμενος στη συνάντηση ο Λίβυος στρατάρχης δήλωσε «είμαστε φιλειρηνιστές. Ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε για την ειρήνη». Στη διάρκεια της συνάντησης ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα θεωρεί αναγκαία την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, ενώ από την πλευρά του ο Λίβυος στρατάρχης χαρακτήρισε άκυρα τα μνημόνια της κυβέρνησης Σάρατζ με τον Ερντογάν.
Σχετικά Νέα
ΗΠΑ: Αποζημίωση 5 εκατ. δολαρίων θα λάβει η οικογένεια της γυναίκας που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Καπιτώλιο
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έδωσε το πράσινο φως για να καταβληθεί ποσό σχεδόν.
Αλλαγή σκυτάλης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ: Η Κάθριν Ράιλι αναλαμβάνει καθήκοντα γενικής επιθεωρήτριας
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η Κάθριν Ράιλι ορίστηκε.
Ο στρατός του Ισραήλ σκότωσε μέλος της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι σκότωσαν μέλος του σιιτικού κινήματος.
Ισραήλ: Νεκρό μέλος της Χεζμπολάχ σε αεροπορικό πλήγμα στο νότιο Λίβανο
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι σκότωσαν μέλος του σιιτικού κινήματος.