

Η Ελλάδα απέστειλε επίσημο αίτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες για την αγορά 20 μαχητικών αεροσκαφών F-35 της Lockheed Martin, δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της χώρας.
Η Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ, ξοδεύει περισσότερο από το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της για αμυντικές δαπάνες. Ενίσχυσε τις στρατιωτικές της αγορές τα τελευταία χρόνια, καθώς οι εντάσεις με τη γείτονά της, ιστορικό αντίπαλο και σύμμαχο του ΝΑΤΟ, Τουρκία, έχουν επανεμφανιστεί, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα εξετάζει επίσης την αγορά μιας δεύτερης μοίρας μαχητικών τζετ.
«Πρόθεσή μας είναι να αποκτήσουμε μια μοίρα F-35 με με πιθανή option να αποκτήσουμε και μια δεύτερη. Μέρος της διαδικασίας αυτής είναι και η αποστολή του Letter of Request. Είναι η αρχή -θέλω να το τονίσω- μιας μακράς διαδικασίας», είπε ο Μητσοτάκης στους δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Η αποστολή αιτήματος είναι το πρώτο βήμα σε μια διαδικασία πολλαπλών σταδίων, είπε ο Κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αναμένει ότι οι παραδόσεις των τζετ θα ξεκινήσουν το 2027-2028.
«Είναι μια μακρά διαδικασία και το λέω αυτό γιατί σημαίνει ότι έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο που μας επιτρέπει να κάνουμε μια τέτοια αγορά», είπε ο πρωθυπουργός.
Η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και δεκαετίες για μια σειρά ζητημάτων που κυμαίνονται από τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο και την έκταση της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ορίων τους έως τους ενεργειακούς πόρους και την κατεχόμενη Κύπρο.
Ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε αρχικά στην αγορά αεροσκαφών F-35 κατά την επίσκεψή του τον Μάιο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Αθήνα παρήγγειλε 24 αεροσκάφη Rafale κατασκευής Dassault πέρυσι για 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ (2,60 δισεκατομμύρια δολάρια) και τρεις φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού με δυνατότητα επιλογής για μια τέταρτη από τη Γαλλία αντί περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ, το υπουργείο Άμυνας θέλει να προχωρήσει και στην αναβάθμιση 38 μαχητικών αεροσκαφών F-16.
Την Τετάρτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν την πιθανή πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, μια ημέρα αφότου η Άγκυρα ήρε το βέτο της ένταξης στο ΝΑΤΟ για τη Φινλανδία και τη Σουηδία, λέγοντας ότι οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας θα ενισχύσουν την άμυνα του ΝΑΤΟ.
Πρόθεσή μας είναι να αποκτήσουμε μια μοίρα F-35, με πιθανή option να αποκτήσουμε και μια δεύτερη. Μέρος της διαδικασίας αυτής είναι και η αποστολή του Letter of Request. Είναι η αρχή -θέλω να το τονίσω- μιας μακράς διαδικασίας. https://t.co/QXgZdDinob pic.twitter.com/KFinls2bzN
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) June 30, 2022
Σχετικά Νέα
Τραμπ: Aνοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβεί στην Τουρκία για συνομιλίες με Ρωσία και Ουκρανία
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβεί ο ίδιος στην.
Βάζει «φρένο» το ΣτΕ στην ΑΑΔΕ να αναστέλλει ή να απενεργοποιεί τα ΑΦΜ
Το Συμβούλιο της Επικρατείας βάζει «φρένο» με απόφαση του στη δυνατότητα της ΑAΔΕ να.
Κρεμλίνο: «Απαράδεκτο» το τελεσίγραφο που εξέδωσε στη Μόσχα το Κίεβο και οι Ευρωπαίοι
Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το «τελεσίγραφο» που εξέδωσε στη Μόσχα το Κίεβο και οι.
Πούτιν: Προτείνει απευθείας διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας
ΟΡώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε σήμερα τη διεξαγωγή «απευθείας» και «χωρίς προαπαιτούμενα» διαπραγματεύσεων μεταξύ.