

Η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε χώρες που εξελέγησαν πριν από λίγο ως μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καθώς ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στην Γενική Συνέλευση. Μιλάμε για την περίοδο 2025 με 2026 και για μια από τις πλέον κρίσιμες και απρόβλεπτες μεταπολεμικές συγκυρίες, κάτι που καθιστά τον νέο ρόλο της χώρας μας ακόμη πιο σημαντικό.
Η ελληνική διπλωματία ενισχύεται και η Ελλάδα αναβαθμίζεται και μπαίνει στο λεγόμενο κλειστό κλαμπ των χωρών που έχουν ουσιαστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές είναι μεγάλη τιμή για την Ελλάδα, όμως είναι και παράλληλα μια μεγάλη ευθύνη καθώς απαιτείται η τήρηση λεπτών ισορροπιών, συστηματικός προγραμματισμός, εγρήγορση και ανακλαστικά για την διαμόρφωση εθνικών θέσεων σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές θέσεις αλλά και τους συσχετισμούς στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Η Ελλάδα μετά από μια πολύμηνη επιτυχημένη εκστρατεία επαφών, ενίσχυσης των συμμαχιών και προβολής της διπλωματικής ισχύος, κατάφερε να λάβει 182 ψήφους. Οι άλλες 4 χώρες που εξελέγησαν είναι η Δανία, το Πακιστάν, ο Παναμάς και η Σομαλία.
Σχετικά Νέα
Ουκρανία: Διπλωματικό θρίλερ – Γρίφος αν θα μεταβεί ο Πούτιν στην Τουρκία
Σε παιχνίδι για γερά νεύρα εξελίσσεται η πολυαναμενόμενη συνάντηση κορυφής για τον πόλεμο στην Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη. Ένα.
Deals με την Ιταλία για επενδύσεις 360 εκατ. ευρώ σε τρένα και αμαξοστάσια
Μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας στη Ρώμη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε.
Ζελένσκι: Είμαι έτοιμος να συναντήσω τον Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι θα «περιμένει» τον Ρώσο ομόλογό του.
Ζελένσκι: Πρώτα εκεχειρία και μετά απευθείας διαπραγματεύσεις
Ως θετικό σημάδι χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι το ότι η Ρωσία.