Η διπλωματία των σεισμών και ο… παντοδύναμος Ερντογάν

Η Τουρκία βιώνει μια ανείπωτη τραγωδία, μια καταστροφή βιβλικών διαστάσεων με χιλιάδες θύματα και αγνοούμενους κάτω από τα συντρίμμια. Αναφερόμαστε ιδίως στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι και η Συρία χτυπήθηκε από τον Εγκέλαδο, διότι ήδη εξυφαίνονται σενάρια και πραγματοποιούνται αναλύσεις επί της γεωστρατηγικής επίδρασης που θα έχει στην Άγκυρα αλλά και στον ίδιο τον Ερντογάν ο καταστροφικός σεισμός.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Ο αντίκτυπος «ακουμπάει» γερά και τα ελληνοτουρκικά, καθώς η αποκαλούμενη και «διπλωματία των σεισμών» εκτιμάται από ορισμένους αναλυτές, ότι μπορεί να εμφανιστεί και πάλι, βελτιώνοντας αισθητά τις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας Είναι όμως έτσι; Πόσες ρεαλιστικές πιθανότητες υπάρχουν για επαναπροσέγγιση των δύο χωρών, έστω και μέσω αυτής ανθρώπινης τραγωδίας;

Κατ’ αρχάς πρέπει να αποσαφηνιστεί το εξής απαραίτητο: η συνδρομή-βοήθεια της Ελλάδας προς την Τουρκία αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες ώρες, αποτελεί μια αυτονόητη ανθρώπινη πράξη, που δεν διέπεται από το παραμικρό διπλωματικό πρωτόκολλο και κανόνες καλής γειτονίας ούτε έχει άλλους γεωπολιτικούς σκοπούς. Η Ελλάδα πράττει το καθήκον της απέναντι στον λαό της Τουρκίας, όπως άλλωστε το κάνουν χωρίς δεύτερες σκέψεις και άλλες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο.

Έστω και εκούσια, λοιπόν, άνοιξε ξανά ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και στην Άγκυρα. Η εν λόγω εξέλιξη έχει θετικό πρόσημο αναμφίβολα, ωστόσο, απέχει παρασάγγας από το να χαρακτηριστεί προοίμιο ή πρώτος λίθος στο χτίσιμο μιας νέας «διπλωματίας των σεισμών» που θα φέρει κοντά τις δύο χώρες. Στους καταστροφικούς σεισμούς του 1999 που έπληξαν σφοδρά και τις δύο πλευρές του Αιγαίου, όντως αναπτύχθηκε, εμποτίστηκε με καλή διάθεση ένθεν κακείθεν και βελτίωσε εμπράκτως τις συνθήκες γειτονίας-για ορισμένο χρονικό διάστημα-.

Εν έτη 2023 η Τουρκία βρίσκεται ενώπιον εκλογών και ο Ταγίπ Ερντογάν πασχίζει να κρατηθεί στην εξουσία. Ο Εγκέλαδος και η βιβλική καταστροφή στην ανατολική Τουρκία κλονίζουν το άτρωτο προφίλ του, αποδομούν το αφήγημα της παντοδύναμης Τουρκίας που ο ίδιος δημιούργησε. Θα ήταν αδιανόητο να απέρριπτε τη διεθνή αρωγή, όμως η «επέμβαση» των δυτικών σε μια κατάσταση κρίσης για τη χώρα του, «θολώνει» το πορτραίτο του μεγαλοιδεατισμού και των λοιπών ψευδαισθήσεων…

Μπροστά στις εκλογές…

Αυτό που προφανώς μετράει μεταξύ άλλων ο Ερντογάν, είναι πως θα διαχειριστεί την εσωτερική κριτική που ήδη δέχεται για τις αστοχίες του κρατικού μηχανισμού και κυρίως πως η καταστροφή δεν θα πλήξει τα ποσοστά του ενόψει των εκλογών. Μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να «παρασυρθεί» ο Ερντογάν από τη διπλωματία των σεισμών και να αναθεωρήσει ενώπιον του εσωτερικού κοινού του το γεωπολιτικό αφήγημα περί της κακής Ελλάδας που επιβουλεύεται τα δικαιώματα της Τουρκίας.

Θα ήταν ευχής έργον να προέκυπτε προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες, έστω και με αφορμή μια τέτοια τραγωδία. Απαιτείται, όμως η έμπρακτη… συναίνεση και των δύο για να καταστεί εφικτό κάτι τέτοιο. Λαμβάνοντας υπόψη τη σταθερή διπλωματική προσέγγιση του Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά, καθώς και τις επερχόμενες εκλογές,  καλό θα ήταν να κρατάμε μικρό καλάθι…

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα