Γώγος: Λιγότερες οι παρενέργειες του εμβολίου covid-19 από άλλων εμβολίων και φαρμάκων

«Η μετάλλαξη του στελέχους του κορωνοϊού, δε φαίνεται να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αλλά αφορά κυρίως την αύξηση της μεταδοτικότητάς του», τόνισε σε διαδικτυακή συζήτηση της ΟΝΝΕΔ, ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος και καθηγητής παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Χαράλαμπος Γώγος.

Για το ποσοστό του πληθυσμού που θα πρέπει να εμβολιαστεί, ο κ. Γώγος, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει μια ανοσιακή κάλυψη της τάξης του 60-75% του πληθυσμού ώστε να δημιουργηθεί ένα τείχος ανοσίας και να καταστούν τα κρούσματα περιστασιακά.

Επίσης, άκρως ασφαλή χαρακτήρισε τη διαδικασία παραγωγής των εμβολίων, τον τρόπο λειτουργίας και πραγματοποίησης των, επισημαίνοντας ότι μας προστατεύουν από τη νόσο, δημιουργώντας αντισώματα.

Σε ερώτηση του προέδρου της ΟΝΝΕΔ για διασπορά ψευδών ειδήσεων για καθυστερήσεις στη διαδικασία των εμβολιασμών και για τις παρενέργειες που προκαλεί το εμβόλιο ο καθηγητής κ. Γώγος ανέφερε ότι «Η εμβολιαστική κάλυψη υπολείπεται παγκοσμίως σε σχέση με τα αναμενόμενα λόγω προβλημάτων με τη διαθεσιμότητα και την προμήθεια εμβολίων από όλες τις εταιρείες. Η Ελλάδα πάντως ευρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ο ρυθμός εμβολιασμού αναμένεται να αυξηθεί το προσεχές χρονικό διάστημα»

Με δεδομένο, συνέχισε, το ότι έχουν εμβολιαστεί ήδη εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, οι ενδεχόμενες παρενέργειες που ίσως παρουσιαστούν μεμονωμένα είναι πολύ σπάνιες και συνηθώς τοπικές. «Είναι μάλιστα πιθανόν λιγότερες και μικρότερης έντασης σε σχέση με άλλες που έχουν παρουσιάσει κατά καιρούς άλλα εμβόλια ή φάρμακα που βρίσκονται στην κυκλοφορία, ενώ όσον αφορά τις αλλεργίες, που επίσης εμφανίζονται σε πάρα πολύ μικρό ποσοστό, λαμβάνεται πλήρες ιατρικό ιστορικό από τον αρμόδιο ιατρό πριν εμβολιαστεί κάποιος», υπογράμμισε.

Επιπλέον, όπως είπε, το κομμάτι γενετικού υλικού το οποίο υπάρχει στο εμβόλιο, εισάγεται εκτός κυττάρου, δίχως να ενσωματωθεί στο γενετικό μας υλικό και καταστρέφεται μέσα σε λίγες μέρες δίνοντας το έναυσμα για παραγωγή αντιγόνων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα