Γλυφάδα: Για κατάθεση κλήθηκε η Δέσποινα Καρνέση για να «ρίξει φως» στα κίνητρα του δράστη

Η διασωθείσα Δέσποινα Καρνέση, συνιδιοκτήτρια της ναυτιλιακής και αδερφή της δολοφονηθείσας Μαρίας αποτελεί το πρόσωπο κλειδί για τις Αρχές καθώς είναι πιθανόν να δώσει απαντήσεις σε σχέση με τι συνέβαινε τόσο στη εφοπλιστική οικογένεια, αλλά γνωρίζει και τις σχέσεις της οικογένειας με τον Αιγύπτιο επιστάτη που δούλευε επί χρόνια στην οικογένεια.

Η Δέσποινα Καρνέση, που από τύχη γλίτωσε από τα πυρά του 76χρονου δράστη καθώς την αναζητούσε από γραφείο σε γραφείο, έχει κληθεί στο τμήμα Ανθρωποκτονιών για να δώσει κατάθεση, και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να πάει, καθώς όπως είπε στους άντρες της ασφαλείας που χειρίζονται την υπόθεση είναι σοκαρισμένη και χρειάζεται χρόνο.

Η ανακοίνωση της ναυτιλιακής
Για έναν «κοινό δολοφόνο χωρίς κανένα απολύτως κίνητρο» κάνει λόγο η ναυτιλιακή εταιρεία, στα γραφεία της οποίας στη Γλυφάδα σημειώθηκε το τριπλό φονικό, το πρωί της Δευτέρας.

Η ναυτιλιακή εταιρεία European Product Carriers υποστηρίζει ότι ο δράστης ο οποίος και αυτοκτόνησε μετά την πράξη του είχε απολυθεί έναν χρόνο πριν και είχε αποζημιωθεί με ποσό άνω των 70.000 ευρώ. «Η πράξη αυτή, ολότελα ανήθικη και εγκληματική, δεν είναι μόνο αποτρόπαια αλλά και δεν υπάρχει οποιοσδήποτε τρόπος να δικαιολογηθεί από οιονδήποτε», αναφέρει.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση εργασίας που είχε με την εταιρεία, αναφέρει πως «η σύμβαση εργασίας του δολοφόνου με την εταιρία μας είχε καταγγελθεί την 31.3.2023, δηλαδή σχεδόν πριν από ένα χρόνο και αυτός είχε λάβει ως αποζημίωση το ποσό των 74.862 ευρώ». Παράλληλα σημειώνεται πως «ουδέποτε η εταιρία ή η Μαρία Καρνέση είχαν παραχωρήσει στον δολοφόνο κάποιο σπίτι να διαμένει στη Γλυφάδα, πόλλω δε μάλλον όταν το σπίτι που αναφέρθηκε επί της οδού Τσιτσάνη αρ. 16 δεν ανήκει είτε στην αποθανούσα ή στην εταιρία για να είναι δυνατόν να του έχει πει η Μαρία Καρνέση να το εκκενώσει».

Στην ανακοίνωση της European Product Carriers σημειώνεται χαρακτηριστικά:

«Με απερίγραπτη οδύνη χθες, 12 Φεβρουαρίου 2024, η εταιρία μας και όλα τα στελέχη μας βίωσε μια αδιανόητη τραγωδία, στην οποία ένας κοινός δολοφόνος, χωρίς κανένα απολύτως κίνητρο γνωστό σε εμάς, εκτέλεσε την Μαρία Καρνέση, τον Αντώνη Βλασσάκη, ιδιοκτήτες και αφεντικά της εταιρίας μας, καθώς και τον ηρωικό Καπετάνιο Ηλία Κουκουλάρη, πολύτιμο και πιστό συνεργάτη μας για δεκαετίες, ενώ από καθαρή τύχη γλίτωσε της ζωή της η Δέσποινα Καρνέση-Βλασσάκη, ιδιοκτήτρια της εταιρίας μας».

Η πράξη αυτή, ολότελα ανήθικη και εγκληματική, δεν είναι μόνο αποτρόπαια αλλά και δεν υπάρχει οποιοσδήποτε τρόπος να δικαιολογηθεί από οιονδήποτε. Επειδή όμως, παρά τις τραγικές στιγμές, ακούγονται διάφορες ιστορίες, που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα ακόλουθα:

Η σύμβαση εργασίας του δολοφόνου με την εταιρία μας είχε καταγγελθεί την 31.3.2023, δηλαδή σχεδόν πριν από ένα χρόνο και αυτός είχε λάβει ως αποζημίωση το ποσό των 74.862 ευρώ. Έκτοτε ο άνθρωπος αυτός δεν απασχόλησε είτε την εταιρία μας είτε τους Αντώνη Βλασσάκη, Δέσποινα Καρνέση και Μαρία Καρνέση και εξ όσων γνωρίζουμε παρείχε τις υπηρεσίες του ως επιστάτης σε κτήμα άλλου μέλους της οικογενείας Καρνέση στους Πεταλιούς, με τους οποίους Πεταλιούς οι δολοφονηθέντες και η Δέσποινα Καρνέση δεν είχαν οιαδήποτε σχέση.

Ουδέποτε η εταιρία ή η Μαρία Καρνέση είχαν παραχωρήσει στον δολοφόνο κάποιο σπίτι να διαμένει στη Γλυφάδα, πόλλω δε μάλλον όταν το σπίτι που αναφέρθηκε επί της οδού Τσιτσάνη αρ. 16 δεν ανήκει είτε στην αποθανούσα ή στην εταιρία για να είναι δυνατόν να του έχει πει η Μαρία Καρνέση να το εκκενώσει. Εξάλλου όπως καλώς γνωρίζουμε ουδεμία οικονομική ανάγκη είχε ο δολοφόνος αφού διέθετε τραπεζικούς λογαριασμούς με ιδιαίτερα μεγάλα χρηματικά διαθέσιμα. Συνεπώς το πώς και γιατί αποφάσισε ο δολοφόνος να προβεί στην εγκληματική αυτή πράξη δεν μας είναι γνωστά και διερευνώνται.

Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους εργαζόμενους μας τόσο στην ξηρά όσο και στα υπό διαχείριση της εταιρίας μας πλοία ότι η εταιρία μας, υπό την καθοδήγηση της κας Δέσποινας Καρνέση, θα επιβιώσει και μετά από αυτή την εφιαλτική τραγωδία και θα συνεχίσει την λειτουργία της, επιτυγχάνοντας και στο μέλλον τα ίδια λαμπρά αποτελέσματα με το παρελθόν.

Παρακαλούμε όλους να σεβαστούν τη μνήμη του Καπετάν Ηλία Κουκουλάρη, καθώς και των Μαρίας Καρνέση και Αντώνη Βλασσάκη που τελικά -κυριολεκτικά και όχι μόνο μεταφορικά έδωσαν τη ζωή τους για την εταιρία μας και τον ναυτιλιακό μας όμιλο. Να σεβαστούν όλοι επίσης τον πόνο της Δέσποινας που μέσα σε μία στιγμή έχασε τα πάντα από έναν ψυχρό και αμετανόητο δολοφόνο. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Καπτάν Ηλία, της Μαρίας και στην κυρία Δέσποινα και τους οικείους τους».

Ο επιστάτης είχε 500.000 ευρώ σε ελληνική τράπεζα, στον Σπύρο Καρνέση ανήκει το διαμέρισμα
Την ίδια ώρα ερωτήματα γεννούν τα στοιχεία που προκύπτουν από την ανάλυση των τραπεζικών λογαριασμών του 76χρονου Αιγύπτιου επιστάτη.

Ειδικότερα σύμφωνα με το Μega, που επικαλείται πληροφορίες από την πλευρά των θυμάτων, ο δράστης διέθετε μαζί με την αδερφή του λογαριασμό στην ελβετική City Bank με καταθέσεις αυτή τη στιγμή μόλις 1.500 ευρώ.

Ωστόσο, μέσω του συγκεκριμένου λογαριασμού διακινήθηκαν τεράστια ποσά και συγκεκριμένα 1,5 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στην ίδια τράπεζα υπήρχαν εταιρικοί λογαριασμοί των ναυτιλιακών επιχειρήσεων της οικογένειας Καρνέση.

Επίσης, ο 76χρονος διέθετε καταθέσεις 500.000 ευρώ σε ελληνική τράπεζα. Σε αυτόν τον λογαριασμό μπήκαν και τα 50.000 ευρώ που εισέπραξε ως αποζημίωση, μετά την απόλυσή του.

Σε ό,τι αφορά το σπίτι που φέρεται να είχε παραχωρηθεί από την οικογένεια Καρνέση στον Αιγύπτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία από το κτηματολόγιο, ανήκει στον Σπύρο Καρνέση, που ήταν αντίδικος της δολοφονημένης Μαρίας και της Δέσποινας.

Η ΕΛ.ΑΣ αναμένει στοιχεία από την άρση απορρήτου, που θα δείξουν με ποιους μίλησε ο 76χρονος δράστης τις τελευταίες ημέρες και τι συζήτησε.

Για την καραμπίνα που χρησιμοποίησε και το πιστόλι, εκτιμάται ότι ήταν αρκετά παλιά και θεωρούν ότι υπήρχαν στο σπίτι που ήταν επιστάτης στους Πεταλιούς, για λόγους ασφαλείας, αλλά ήταν αδήλωτα.

Παλιά και παράνομα τα όπλα του άγριου φονικού – Τι λένε άνθρωποι του περιβάλλοντος της οικογένειας Καρνέση
Την ίδια ώρα, οι αστυνομικές Αρχές αναζητούν τη διαδρομή των όπλων που χρησιμοποίησε ο 76χρονος Αιγύπτιος που σκόρπισε τον θάνατο, σε μια προσπάθεια να εξακριβώσουν πώς ήρθαν στην κατοχή του δράστη.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, φαίνεται πως τα όπλα ήταν πολύ παλιά και από την έρευνα που έκαναν οι αστυνομικοί δεν προκύπτει να έχει βγει κάποια άδεια, άρα ήταν παράνομα.

Μάλιστα, φαίνεται και βρισκόντουσαν φυλαγμένα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ δεν αποκλείουν τα όπλα να ήταν του δράστη και να είχε στην κατοχή του εδώ και πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα όπλα του φονικού είναι πολύ παλιά, σχεδόν μη λειτουργικά, και μάλιστα εκφράζεται απορία για το πώς δούλεψαν. Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι είναι σαν τα κειμήλια που έχει η κάθε παλιά οικογένεια οπότε το σενάριο που εξετάζεται είναι ο Αιγύπτιος να βρήκε τα όπλα στο σπίτι της οικογένειας Καρνέση.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο Αιγύπτιος σκότωσε με την καραμπίνα τον γαμπρό της εφοπλίστριας και την εφοπλίστρια. Τον καπετάνιο που κατάφερε να τον αφοπλίσει και να του πάρει την καραμπίνα τον σκότωσε με το περίστροφο που είχε μαζί του, ενώ ο ίδιος έβαλε τέλος στη ζωή του με την καραμπίνα.

Η κυνηγετική επαναληπτική καραμπίνα, μάλιστα, είχε υποστεί και μετασκευές, είχε κοπεί η κάννη για να είναι πιο κοντή και είχε δημιουργηθεί και πιστολοειδής λαβή.

Μάλιστα, τη Δευτέρα έγινε και έρευνα στο σπίτι που έμενε ο δράστης μήπως βρουν περισσότερα στοιχεία για το κίνητρό του ενώ τα όπλα έχουν μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια για να συνεχιστεί η βαλλιστική εξέταση.

«Έγινε κάτι βαθύτερο»
Αυτό που φαίνεται εκ πρώτης όψεως ως κίνητρο είναι πως ο 76χρονος ήθελε να εκδικηθεί για την απόλυσή του η οποία επήλθε μετά από τόσα χρόνια εμπιστοσύνης, ενώ έπρεπε να φύγει και από το σπίτι που του είχε παραχωρήσει η οικογένεια. Ωστόσο, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ναυτιλιακός οικονομολόγος Γιώργος Ξηραδάκης ανέφερε πως «δεν θεωρούμε το κίνητρο εργατικό», εκτιμώντας πως «έγινε κάτι βαθύτερο».

Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Η Μαρία πήγε και του είπε ότι πρέπει να φύγει από το σπίτι κι αυτό είναι το κομμάτι, το οποίο βεβαίως όλοι το καταδικάζουμε. Δεν πρέπει κανείς να παίρνει τον νόμο στα χέρια του, έγινε κάτι βαθύτερο. Στον Πειραιά έχουμε σοκαριστεί, αλλά δεν το θεωρούμε το κίνητρο εργατικό, ότι η απόλυσή του 75χρονου όπλισε το χέρι του».

«Έβλεπες τον Σπύρο τον Καρνέση και ήταν πάντα μαζί ο Άρης. Απ’ ό,τι έμαθα, ο άνθρωπος αυτός βοηθούσε και πολύ την μητέρα των κοριτσιών και του Σπύρου και του Προκόπη. Ήταν ο επιστάτης όλης της οικογένειας. Του δώσανε ένα διαμέρισμα πέρα από το οίκημα που είχε στους Πεταλιούς. Είχε και ένα σπίτι στη Γλυφάδα για να μένει και του είχανε τάξει, ότι εκεί θα έμενε εφ’ όρου ζωής, μέχρι να φύγει και να επιστραφεί στην οικογένεια», πρόσθεσε.

«Αυτό φάνηκε και πιθανότατα η εύκολη λύση για να πεις ότι όπλισε το χέρι ή το μυαλό του, θόλωσε», εκτίμησε ο κ. Ξηραδάκης.

Συγκλονισμένοι οι κάτοικοι στο Μαρμάρι
Την ίδια ώρα οι κάτοικοι στο Μαρμάρι της Εύβοιας όπου η εταιρεία των αδελφών Καρνέση διατηρεί δύο πλοία στη γραμμή Μαρμάρι-Ραφήνα, ενώ έχουν και σπίτι στο οποίο ήταν επιστάτης ο 76χρονος Αιγύπτιος, δηλώνουν συγκλονισμένοι για την τραγωδία που σημειώθηκε στη ναυτιλιακή της Γλυφάδας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, οι ντόπιοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την οικογένεια και τον 76χρονο και όπως λένε δεν γνώριζαν για την κόντρα που είχε η οικογένεια μεταξύ της καθώς διατηρούσαν χαμηλό προφίλ.

Επίσης, δεν γνώριζαν τον λόγο που ο 76χρονος ήταν στην Εύβοια το προηγούμενο διάστημα. Κοντινοί του άνθρωποι πάντως ανέφεραν ότι τους τελευταίους μήνες ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένος και δεν έλεγε πολλά, ανέφερε όμως πως «υπάρχουν προβλήματα».

Η οικογένεια Καρνέση φέρεται τα προηγούμενα χρόνια να είχε εμπλακεί σε μια δικαστική διαμάχη, οι δύο αδελφές εναντίον του μεγαλομετόχου αδελφού τους και όπως υποστηρίζουν πληροφορίες, ο Αιγύπτιος φέρεται να είχε κρατήσει συγκεκριμένη στάση υπέρ ενός στρατοπέδου και αυτός ήταν ο λόγος που η άλλη πλευρά τον εκδίωξε από τη θέση του.

Όπως αναφέρθηκε στον Alpha, υπάλληλοι που κατέθεσαν στην αστυνομία ανέφεραν ότι μετά τη διαμάχη μεταξύ των αδελφών, ο ένας θεωρούσε ότι έπρεπε να κρύβει πράγματα από τον άλλον. Η γυναίκα που δολοφονήθηκε ήξερε ότι ο Αιγύπτιος είχε πάρει το μέρος του αδελφού της και θεωρείτο ένας άνθρωπος ο οποίος μετέφερε πληροφορίες στο άλλο στρατόπεδο. Έτσι έφυγε από την εταιρεία και μετά από τα εξοχικά και μετά αφού έμενε θέλησαν να τον διώξουν και από το σπίτι που ήταν μαζί με το δικό τους καθώς θεωρούσαν ότι μετέφερε πληροφορίες.

Ως ένδειξη πένθους στο Μαρμάρι σήμερα δεν έγιναν δρομολόγια των πλοίων της εταιρείας ενώ η σημαία κυματίζει μεσίστια σε αυτά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα