Γιοσι Κόεν: Ο διευθυντής της Μοσάντ, η “εκστρατεία ειρήνης” στον Κόλπο και η συμφωνία ΗΑΕ-Ισραήλ

Ο διευθυντής της Μοσάντ επισκέφθηκε πολλές φορές τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να μεσολαβήσει για την ιστορική συμφωνία για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των ΗΑΕ και του Ισραήλ, και ήταν ο άνθρωπος-κλειδί της Ιερουσαλήμ για τη διευθέτηση της συμφωνίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα την Πέμπτη.

Ποιος είναι ο Γιόσι Κόεν
Στενός συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο 59χρονος Γιόσι Κόεν, πήρε τα ηνία μίας εκ των ισχυρότερων υπηρεσιών πληροφοριών του πλανήτη πριν από πέντε χρόνια. Θρησκευόμενος και πατέρας τεσσάρων παιδιών, ο Κοέν ήταν τα προηγούμενα δύο χρόνια το δεξί χέρι του Μπένζαμιν Νετανιάχου για θέματα άμυνας και ασφάλειας της χώρας.

Ο Κόεν, επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής ασφάλειας από το 2013, ήταν πρώην πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας. Στη συνέχεια έγινε πράκτορας της Μοσάντ στην οποία είχε ενταχθεί το 1983. Υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις πριν γίνει υποδιευθυντής της (από το 2011 έως το 2013).Ο Κόεν είχε διατελέσει κατά τη διάρκεια της μακράς θητείας του στη Μοσάντ υπεύθυνος της επιχειρησιακής διεύθυνσης που είναι αρμόδια για την ανάπτυξη πρακτόρων σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η Μοσάντ ιδρύθηκε από τον πρώτο Ισραηλινό πρωθυπουργό, τον Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, τον Δεκέμβριο του 1949, δεκαεννέα μήνες μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Η υπηρεσία αναφέρεται στον Ισραηλινό πρωθυπουργό και μόνο.

Η εκστρατεία ειρήνης
Η συμφωνία ενισχύθηκε από τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με το Channel 12 του Ισραήλ και τους New York Times. Ο επικεφαλής της Μοσάντ, Γιόσι Κόεν, πραγματοποίησε πολλά μυστικά ταξίδια στα ΗΑΕ τον περασμένο χρόνο και η Μοσάντ οργάνωσε μυστικές αποστολές ιατρικού εξοπλισμού από το Ισραήλ στα ΗΑΕ μετά την έναρξη της πανδημίας, ανέφεραν οι Times. Ο Κοέν συναντήθηκε συχνά με εκπροσώπους των ΗΑΕ, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου σε μια προσπάθεια εδώ και χρόνια για την οικοδόμηση σχέσεων με τα κράτη του Κόλπου, σύμφωνα με τους Times.

Το Channel 12 πρόσθεσε ότι η δημιουργία σχέσεων με αραβικά κράτη θεωρείται ευθύνη της Μοσάντ.

Μια δήλωση από το γραφείο του πρωθυπουργού το βράδυ της Πέμπτης ανέφερε ότι ο Νετανιάχου κάλεσε τον Κοέν και “τον ευχαρίστησε για τη βοήθεια της Μοσάντ τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη δεσμών με τα έθνη του Κόλπου, που βοήθησαν την υλοποίηση της ειρηνευτικής συμφωνίας”.

Η Ιερουσαλήμ και το Αμπού Ντάμπι, που μοιράζονται έναν κοινό εχθρό, το Ιράν, είχαν ήδη παγιωμένες σχέσεις σε επίπεδο πληροφοριών και ασφάλειας, οι οποίες διατηρήθηκαν κρυφές αλλά θεωρούνταν κοινό μυστικό.

Η κοινή αντίταξη στο Ιράν ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στην απόφαση για ομαλοποίηση των σχέσεων και οι ρυθμίσεις ασφαλείας μεταξύ των δύο κρατών θα συνεχιστούν και θα ενισχυθούν στο μέλλον, δήλωσε το Channel 12.

Τον Ιούνιο, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ και τα ΗΑΕ συνεργάζονταν για την καταπολέμηση της πανδημίας και τον περασμένο μήνα, εταιρείες από το Ισραήλ και τα ΗΑΕ υπέγραψαν συμφωνία για να ενώσουν τις δυνάμεις τους για έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογίας για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Το Group 42, μια εταιρεία τεχνολογίας που εδρεύει στο Αμπού Ντάμπι, υπέγραψε ένα μνημόνιο συνενεργασίας με τις ισραηλινές εταιρείες αμυντικών συστημάτων Rafael Advanced Defense Systems και Israel Aerospace Industries, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ.

Δύο απευθείας πτήσεις από τα ΗΑΕ προσγειώθηκαν στο Αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν τους τελευταίους μήνες με βοήθεια στην Παλαιστινιακή Αρχή, κάτι που θεωρήθηκε ως ένα περαιτέρω σημάδι ομαλοποίησης με το Ισραήλ. Η Παλαιστίνιοι απέρριψαν την ενίσχυση για τους λόγους αυτούς.

Τον Μάιο, ανώτερος αξιωματούχος σε ένα από τα κορυφαία νοσοκομεία της χώρας δήλωσε ότι αρκετά κράτη στον Κόλπο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν, συμμετείχαν ενεργά σε συνεργασία με το σύστημα υγείας του Ισραήλ.

Μια αποστολή 100.000 εξοπλισμού τεστ κορανοϊού που παραδόθηκε στο Ισραήλ τον Μάρτιο από τη Μοσάντ προήλθε από τα ΗΑΕ, ανέφερε ο ιστότοπος ειδήσεων Ynet.

Την Πέμπτη το βράδυ, ο Νετανιάχου κάλεσε τον Κοέν και τον ευχαρίστησε για τη βοήθειά του στην “ανάπτυξη των δεσμών με τα κράτη του Κόλπου με την πάροδο των ετών, η οποία συνέβαλε στην υλοποίηση της ειρηνευτικής συνθήκης [ΗΑΕ]”.

Ο Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, και ο γαμπρός του και ο σύμβουλος Τζάρεντ Κούσνερ δήλωσαν όλοι την Πέμπτη ότι αναμένουν περισσότερα αραβικά κράτη να ακολουθήσουν το προβάδισμα των ΗΑΕ και να εξομαλύνουν τους δεσμούς με το Ισραήλ.

Ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν την Πέμπτη ότι βρίσκονται σε προχωρημένες συνομιλίες με το Μπαχρέιν σχετικά με την εξομάλυνση των σχέσεων με το κράτος του Κόλπου, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση για τους δεσμούς με τα ΗΑΕ.

Το Μπαχρέιν αναμένεται να είναι η επόμενη χώρα που θα δημιουργήσει επίσημους δεσμούς με το Ισραήλ, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Kan.

Το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους την Πέμπτη το απόγευμα. “Συμφώνησαν στην πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και ΗΑΕ”, είπαν σε κοινή δήλωση με τις ΗΠΑ που δημοσιοποιήθηκε από τον Τραμπ.

Το Ισραήλ συμφώνησε να αναστείλει την προσάρτηση τμημάτων της Δυτικής Όχθης στο πλαίσιο της συμφωνίας. Φιλικά αραβικά κράτη, όπως η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν και ένας Σαουδάραβος αξιωματούχος χαιρέτισαν τη συμφωνία. Παραδοσιακοί εχθροί, και των ΗΑΕ και του Ισραήλ, το Ιράν και η Τουρκία εξέφρασαν την οργή τους για τη συμφωνία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα