Γερμανία – ΥΠΕΞ: Η Ευρώπη θα πάρει όλους τους πρόσφυγες από την Ουκρανία

«ΟΒλαντίμιρ Πούτιν δεν περίμενε ότι θα ήμασταν τόσο αποφασισμένοι», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τη συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η ίδια διαβεβαίωσε ακόμη για τη βούληση της ΕΕ να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες που θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία λόγω του πολέμου, διευκρίνισε ωστόσο ότι η ένταξη της χώρας στην ΕΕ δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει μέσα σε λίγους μήνες.

«Η Ουκρανία είναι κομμάτι του σπιτιού της Ευρώπης», στο οποίο είναι ευπρόσδεκτη, δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον σλοβένο ομόλογό της ‘Ανζε Λογκάρ και διευκρίνισε ότι, ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ δεν θα σήμαινε ότι η Ευρώπη θέλει να την απομακρύνει από τη Ρωσία, αλλά θα αντανακλούσε τη βούληση να ικανοποιηθεί η επιθυμία πολλών Ουκρανών. Πρόσθεσε δε ότι η ΕΕ δεν είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό σώμα που επιδιώκει την ειρήνη και την ασφάλεια και στο οποίο μπορεί κάποια χώρα να ενταχθεί.

Αναφερόμενη στις χθεσινές ανακοινώσεις του καγκελάριου Όλαφ Σολτς για αύξηση των αμυντικών δαπανών της χώρας, η κυρία Μπέρμποκ, επισήμανε ότι «ο πόλεμος του Πούτιν αποτελεί σημείο καμπής και πρέπει να αναθεωρήσουμε όλα όσα θεωρούσαμε δεδομένα». Σχολιάζοντας τις δηλώσεις περί κατάστασης συναγερμού του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας, η υπουργός κάλεσε τον κ. Πούτιν «να αποφύγει τις δηλώσεις κλιμάκωσης της έντασης», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «πρέπει να παίρνουμε στα σοβαρά τις απειλές του, αλλά πρέπει και να καταστήσουμε σαφές ότι το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απειλή για τη Μόσχα».

Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ευρώπη «θα τους πάρει όλους» και ότι πρέπει να δοθεί άσυλο σε όλους όσοι εγκαταλείπουν την Ουκρανία, ιδιαίτερα σε άτομα αφρικανικής και ασιατικής καταγωγής, τα οποία συναντούν προβλήματα στην προσπάθειά τους να βγουν από τη χώρα. «Εξετάζουμε ενδελεχώς και σε συνεργασία με άλλες χώρες τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι δεν διαθέτουν ουκρανικό διαβατήριο», εξήγησε η Αναλένα Μπέρμποκ και πρόσθεσε ότι οι γερμανικές αρχές θα βοηθήσουν όσους Γερμανούς βρίσκονται στη Ρωσία και θέλουν να φύγουν, καθώς ο ρωσικός εναέριος χώρος έχει κλείσει για πτήσεις από ΕΕ και η ΕΕ έχει επίσης επιβάλει απαγόρευση πτήσεων στα ρωσικά αεροσκάφη.

Η Γερμανία έχει ήδη διαθέσει 16 εκατομμύρια σε ανθρωπιστική βοήθεια, στο Ταμείο του ΟΗΕ και στον Ερυθρό Σταυρό.

Βρετανία: Η κυβέρνηση αρνείται να ανοίξει τις πύλες της χώρας για όλους τους Ουκρανούς πρόσφυγες

Το Λονδίνο υποσχέθηκε σήμερα ότι θα χαλαρώσει τις προϋποθέσεις που θέτει για να δεχτεί περισσότερους Ουκρανούς που έχουν συγγενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο, όμως απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει τα σύνορά της σε όλους τους πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή.

«Οι βιομετρικές επαληθεύσεις και (οι έλεγχοι) ασφαλείας είναι ουσιαστικής σημασίας (…) και θα παραμείνουν» εξήγησε η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των Βρετανών», εξήγησε.

Η Βρετανία επικρίνεται για έλλειψη γενναιοδωρίας απέναντι στους Ουκρανούς που φεύγουν από τη χώρα τους. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να φέρουν στη χώρα στενούς συγγενείς τους που ζουν στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, υπό αυτήν την προϋπόθεση μπορούν να «βρουν καταφύγιο» στη Βρετανία περίπου 100.000 άνθρωποι.

Εάν οι συγγενείς «των Βρετανών» δεν πληρούν τα συνήθη κριτήρια (για να τους δοθεί βίζα) αλλά περάσουν τους ελέγχους ασφαλείας, «θα τους δώσουμε την άδεια να μπουν στο Ηνωμένο Βασίλειο», διευκρίνισε η Πατέλ. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στους Βρετανούς και «σε κάθε μόνιμο κάτοικο του Ηνωμένου Βασιλείου» να φέρει στη χώρα τους στενούς συγγενείς του.

Σφοδρή κριτική δέχτηκε η κυβέρνηση το Σαββατοκύριακο, με αφορμή μια ανακοίνωση του υφυπουργού Μετανάστευσης Κέβιν Φόστερ. Ο τελευταίος, σε ανάρτησή του στο Twitter –η οποία στη συνέχεια κατέβηκε– ανέφερε ότι οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να γίνουν δεκτοί στη χώρα ως εποχιακοί εργάτες. Σήμερα η εφημερίδα Times δημοσίευσε μια γελοιογραφία στην οποία η υπουργός Εσωτερικών ρωτούσε μια οικογένεια Ουκρανών, σε ένα φλεγόμενο κτίριο, αν είναι «διατεθειμένη να μαζεύει φρούτα» σε αντάλλαγμα για τη διάσωσή της.

Η βουλευτής των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ χαρακτήρισε «ντροπή» την απόφαση της κυβέρνησης να δεχτεί μόνο στενούς συγγενείς των Ουκρανών μονίμων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου. Επίσης, η πρώτη υπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ζήτησε να αρθούν οι προϋποθέσεις για όλους τους Ουκρανούς που το επιθυμούν, «όπως το κάνουν οι άλλες χώρες».

Εκτιμάται ότι 500.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία και έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες, κυρίως στην Πολωνία, αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίππο Γκράντι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα