

Το Κέμνιτς, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του ομόσπονδου κρατιδίου της Σαξονίας, είναι πλέον από χθες Τετάρτη η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, μαζί με την Νόβα Γκόριτσα της Σλοβενίας.
Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει τη 18η Ιανουαρίου.
Η πόλη προγραμματίζει περισσότερες από χίλιες εκδηλώσεις κατά την διάρκεια του 2025, για τις οποίες θα κινητοποιηθούν περισσότεροι από 600 εθελοντές.
Στόχος των διοργανωτών είναι να βγάλουν το Κέμνιτς από την σκιά της Λειψίας και της Δρέσδης και να βελτιώσουν την εικόνα του, από το 2018, όταν 35χρονος Γερμανός έπεσε θύμα επίθεσης αλλοδαπών, η πόλη έχει κατ’ επανάληψη γνωρίσει ταραχές ακροδεξιών και νεοναζιστικών κύκλων.
Στο επίκεντρο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2025 θα τεθούν τα μνημεία της κληρονομιάς της πόλης ως βιομηχανικού κέντρου του 19ου αιώνα. Το εργοστάσιο Hartmann, όπου θα φιλοξενηθεί το κέντρο επισκεπτών της πόλης, χτίστηκε το 1863 και είναι σήμερα η τελευταία εναπομείνασα μονάδα παραγωγής του «βασιλιά της ατμομηχανής» του Κέμνιτς, του Ρίχαρντ Χάρτμαν. Την ιστορία του αφηγείται μεταξύ άλλων ένα ακόμη από τα σημεία αναφοράς της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, το Βιομηχανικό Μουσείο.
Η έκθεση που θα αποτελέσει τον κυριότερο πόλο έλξης κατά την διάρκεια του έτους τιτλοφορείται «Tales of Transformation» (Ιστορίες Μετασχηματισμού) και πραγματεύεται την άνοδο, την πτώση και την αναγέννηση του Κέμνιτς και άλλων ευρωπαϊκών μητροπόλεων, όπως το Μάντσεστερ και το Τάμπερε.
Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί σε σημαντικές μορφές και καλλιτέχνες με ρίζες στην πόλη, όπως ο Καρλ Σμιτ-Ρότλουφ και ο Φράι Ότο, οραματιστές αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα, ή ο Έντβαρντ Μουνχ, ο οποίος έζησε στο Κέμνιτς το 1905 και φιλοτέχνησε εκεί έξι έργα του.
Μεταξύ των δράσεων που έχουν προγραμματιστεί για το έτος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι το «Purple Path» (Μωβ Μονοπάτι), με έργα γνωστών καλλιτεχνών, καθώς και το «C the Unseen» (Δες το Αθέατο), με το οποίο στόχος είναι να αναδειχθεί η λιγότερο ορατή πλευρά της πόλης
Σχετικά Νέα
Στο στόχαστρο της ΕΕ η Boeing, νέοι δασμοί αν ναυαγήσουν οι συνομιλίες
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει την επιβολή δασμών σε αεροσκάφη της Boeing ως μέρος νέου.
Γάζα: Τουλάχιστον 16 νεκροί και “δεκάδες” τραυματίες από ισραηλινό πλήγμα
Η παλαιστινιακή υπηρεσία πολιτικής προστασίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και “δεκάδες”.
Δουβλίνο: Φρουροί αποτρέπουν τουρίστες να αγγίξουν… το στήθος ενός διάσημου αγάλματος – Αντιδράσεις για το τέλος μιας «παράδοσης»
Η διαμάχη για το άγαλμα της Molly Malone, ενός από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του Δουβλίνου, στην Ιρλανδία,.
Κάλας: Πολύ ανησυχητική η κατάσταση Ινδίας-Πακιστάν – Η ΕΕ προσπαθεί να μεσολαβήσει και να μειώσει τις εντάσεις
Ως πολύ ανησυχητική χαρακτήρισε την κατάσταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν η επικεφαλής της εξωτερικής.