Δουβλίνο: Φρουροί αποτρέπουν τουρίστες να αγγίξουν… το στήθος ενός διάσημου αγάλματος – Αντιδράσεις για το τέλος μιας «παράδοσης»

Η διαμάχη για το άγαλμα της Molly Malone, ενός από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του Δουβλίνου, στην Ιρλανδία, έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις και παρεμβάσεις των αρχών, έπειτα από καταγγελίες ότι τουρίστες αγγίζουν τα στήθη του αγάλματος προκαλώντας του φθορές.

Η παράδοση θέλει το άγγιγμα στο στήθος της μπρούτζινης μορφής να φέρνει καλή τύχη, με αποτέλεσμα χιλιάδες επισκέπτες να επαναλαμβάνουν καθημερινά την κίνηση αυτή.

Ωστόσο, η ακτιβίστρια και μουσικός Tilly Cripwell ξεκίνησε εκστρατεία για να σταματήσει η πρακτική αυτή, καλώντας τον δήμο Δουβλίνου να τοποθετήσει το άγαλμα ψηλότερα ώστε να είναι εκτός… εμβέλειας των χεριών των τουριστών.


«Θα ήθελα να υψωθεί σε ένα ψηλότερο βάθρο ώστε να την ανυψώσουμε συμβολικά και κυριολεκτικά, και να αποτρέψουμε τον κόσμο από το να σκαρφαλώνει πάνω της», δήλωσε η Cripwell στο Good Morning Britain.

Μιλώντας επίσης στην εφημερίδα Daily Mail, ανέφερε πως έχει δει έως και 60 άτομα την ώρα να αγγίζουν το άγαλμα, και ότι «η παράδοση έχει αμαυρώσει την εικόνα της τοπικής ηρωίδας».

Σε απάντηση, το δημοτικό συμβούλιο τοποθέτησε φρουρούς δίπλα από το άγαλμα στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος διάρκειας μίας εβδομάδας, ώστε να αποτρέπουν την προσέγγιση τουριστών.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, κάθε φορά που κάποιος επιχειρεί να το αγγίξει, οι φρουροί παρεμβαίνουν λέγοντας «Μην αγγίζετε, σας παρακαλώ».

Το άγαλμα της Molly Malone, έργο της εκλιπούσας Ιρλανδής γλύπτριας Jeanne Rynhart, αποκαλύφθηκε το 1988 στην οδό Grafton, και μεταφέρθηκε το 2014 στην οδό Suffolk.

molly malone

Ο δήμος Δουβλίνου εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο νέας μετεγκατάστασης ή την ανύψωση του βάθρου ώστε να μην είναι προσβάσιμο, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη τόσο το κόστος όσο και η ανάγκη να παραμείνει το άγαλμα ασφαλές και προσβάσιμο ως αξιοθέατο.

Οι απόψεις του κοινού είναι διχασμένες.

Ο 42χρονος Νορβηγός τουρίστας Anders Oustid δήλωσε στον Guardian πως «Δεν νομίζω ότι πρέπει να το σταματήσουν. Είναι ένα διασκεδαστικό “κόλπο”. Φέρνει τύχη και –σύμφωνα με την παράδοση– σημαίνει ότι θα επιστρέψεις στο Δουβλίνο».

Αντίστοιχα, ο 33χρονος Mars Masana από τη Βαρκελώνη, που είχε αγγίξει το άγαλμα σε παλαιότερη επίσκεψή του, σχολίασε: «Υποθέτω ότι στην Ισπανία θα νιώθαμε το ίδιο αν κάποιος άγγιζε συνεχώς ένα αντίστοιχο άγαλμα».

Η 17χρονη Elaja Declercq από το Βέλγιο υπάκουσε στις οδηγίες των φρουρών, αλλά το μετάνιωσε. «Καταλαβαίνω ότι κάποιοι το βρίσκουν ακατάλληλο, αλλά είναι μια παράδοση που αξίζει να διατηρηθεί».

Την ίδια στιγμή, η Cripwell δέχτηκε έντονη κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Φαντάσου μια ζωή τόσο άδεια και βαρετή που ξεκινάς εκστρατεία για να μετακινήσεις ένα άγαλμα επειδή πιστεύεις ότι το αγγίζουν ανάρμοστα. Δεν είναι αληθινός άνθρωπος», έγραψε κάποιος στο X.

Ένας άλλος σχολίασε, «Σε παρακαλώ, σώπασε! Είναι άγαλμα, όχι πραγματικό πρόσωπο!».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα