Γερμανία: Προσοχή στον Ερντογάν, παρακολουθεί τι βλέπετε στο διαδίκτυο

Σοβαρή προειδοποίηση για τους ταξιδιώτες που θέλουν να επισκεφθούν την Τουρκία εξέδωσε το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, καθώς μπορεί να αντιμετωπίσουν συνέπειες χρησιμοποιώντας δίκτυα VPN για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ιστοσελίδες που πιθανόν να είναι απαγορευμένες από τον πρόεδρο της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει επιβάλει αυστηρούς κανόνες για το διαδίκτυο της χώρας, εμποδίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ιστότοπους, συμπεριλαμβανομένων ευρέως χρησιμοποιούμενων όπως η Wikipedia. Πολλοί Τούρκοι χρησιμοποιούν εικονικά ιδιωτικά δίκτυα, ή VPN, ως μέσο παράκαμψης των περιορισμών και αποκτούν πρόσβαση σε αυτά ελεύθερα.

Ωστόσο, το γερμανικό υπουργείο προειδοποίησε τους ταξιδιώτες ότι η χρήση VPN παρακολουθείται στην Τουρκία και οι χρήστες μη επαληθευμένων δικτύων θα μπορούσαν να υποστούν ποινές, σύμφωνα με γερμανικά μέσα.

Οι ταξιδιωτικές οδηγίες επανέλαβαν επίσης μια προειδοποίηση σχετικά με τους νόμους της Τουρκίας, ενάντια στην «προσβολή του προέδρου» και την «προπαγάνδα για τρομοκρατική οργάνωση», κατηγορίες οι οποίες έχουν απαγγελθεί κατά Γερμανών πολιτών στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια.

Η προειδοποίηση που δημοσιεύθηκε πέρυσι ανέφερε ότι οι κατηγορίες συχνά συνδέονταν με αναρτήσεις κοινωνικών μέσων των Γερμανών που επικρίνουν την τουρκική κυβέρνηση. «Σε μερικές περιπτώσεις αρκεί απλώς να κάνει κάποιος ‘like’ στο post κάποιου άλλου», ανέφερε το υπουργείο.

Στην τωρινή οδηγία συμβουλεύονται οι Γερμανοί πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στις παραμεθόριες περιοχές που είναι κοντά στη Συρία και το Ιράκ, όπως τα «Ντιγιάρμπακιρ, Τζίζρε, Σιλόπη, Ιντιλ, Γιουκσέκοβα, Νουσαϊμπίν, Μπατμάν, Σιίρτ, Μαρντίν, Σιρνάκ και ιδιατέρως το Χακάρι».

Επίσης, επιστάται η προσοχή σε όσους επιθυμούν να φωτογραφίζουν στις παραμεθόριες περιοχές, καθώς αυτό μπορεί να εκληφθεί ως ύποπτη συμπεριφορά ακόμη και ως κατασκοπία.

Σχετικά Νέα