Γεωργία: Οι πολίτες ετοιμάζονται για διαδηλώσεις για να στηρίξουν την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ

Οι πολίτες της Γεωργίας ετοιμάζονται να βγουν μαζικά στον δρόμο σήμερα για να στηρίξουν την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να μην της χορηγηθεί ακόμη καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Πολλές οργανώσεις κάλεσαν με ανακοίνωσή τους σε μια “πορεία για την Ευρώπη” που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ στο Τμπιλίσι με στόχο “να αποδείξουμε τη δέσμευση του λαού της Γεωργίας στην ευρωπαϊκή του επιλογή και τις δυτικές αξίες”.

“Η Ευρώπη είναι μια ιστορική επιλογή και μια φιλοδοξία για τους Γεωργιανούς, για τις οποίες όλες οι γενιές έκαναν θυσίες”, τόνισαν οι διοργανωτές στην ανακοίνωση.

“Η ελευθερία, η ειρήνη, η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η δικαιοσύνη είναι αξίες που μας ενώνουν όλους και οι οποίες θα είναι εγγυημένες με μια ένταξη στην ΕΕ”, πρόσθεσαν.

Η διαδήλωση έχει στόχο να στείλει ένα μήνυμα στις Βρυξέλλες, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν αυτή την εβδομάδα αν θα δεχθούν την επίσημη υποψηφιότητα της Ουκρανίας και της Μολδαβίας.

Αν και η Κομισιόν συνέστησε την Παρασκευή να δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, εκτίμησε ότι η Γεωργία θα πρέπει πρώτα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, κυρίως πολιτικές, προτού μπορέσει να λάβει το καθεστώς αυτό.

“Εναπόκειται στη Γεωργία να επιταχύνει (τις μεταρρυθμίσεις) και να προχωρήσει προς αυτή την ανοικτή πόρτα”, σχολίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο επεσήμανε ότι είναι “ικανοποιημένο” που έλαβε “έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη”, αλλά εξέφρασε τη λύπη του που η Κομισιόν δεν στήριξε ήδη από τώρα την παροχή καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Γεωργία.

Η κυβέρνηση της Γεωργίας δέχεται τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες επικρίσεις σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με μη κυβερνητικές οργανώσεις να εκφράζουν κυρίως την ανησυχία τους για την υποχώρηση της ελευθερίας της έκφρασης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα