Κρίσιμες οι συνομιλίες για την Γάζα – Εφικτή μια εκεχειρία λέει η Χαμάς

Αντιπροσωπεία της Χαμάς έφτασε σήμερα στο Κάιρο για κρίσιμες διαπραγματεύσεις με στόχο να ξεπεραστούν τα εμπόδια ως προς την επίτευξη συμφωνίας για τήρηση εκεχειρίας έξι εβδομάδων στη Λωρίδα της Γάζας.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα νέο απολογισμό 30.410 νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου. Τις τελευταίες 24 ώρες άλλοι 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 71.700. Σήμερα ο ισραηλινός στρατός έβαλε στο στόχαστρο την πόλη Χαν Γιούνις στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, καταστρέφοντας δεκάδες στόχους της Χαμάς με αεροπορικές επιδρομές και πλήγματα του πυροβολικού. Έκκληση βοήθειας απηύθυναν οικογένειες εγκλωβισμένες στα σπίτια τους λόγω της παρουσίας αρμάτων μάχης στους δρόμους.

Συμφωνία στο τραπέζι
Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι μια συμφωνία ανακωχής «βρίσκεται ήδη στο τραπέζι», έχει εγκριθεί από το Ισραήλ και αναμένεται η υπογραφή της από τα μέλη της Χαμάς.

Οι ΗΠΑ λένε ότι η συμφωνία παύση πυρός έξι εβδομάδων θα πρέπει προβλέπει την απελευθέρωση περισσότερων Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Οι εμπλεκόμενες πλευρές, έδωσαν στην δημοσιότητα ελάχιστες πληροφορίες για την πρόοδο που έχει καταγραφεί στις διαπραγματεύσεις.

Μετά την άφιξη της αντιπροσωπείας της Χαμάς, ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η συμφωνία «δεν έχει ακόμη επιτευχθεί».

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς δήλωσε στο AFP ότι μια ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να είναι εφικτή «τις επόμενες 24 με 48 ώρες»: «Αν το Ισραήλ δεχθεί τα αιτήματα της Χαμάς, τα οποία περιλαμβάνουν την επιστροφή στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας των εκτοπισμένων Παλαιστίνιων και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία μέσα στις επόμενες 24 ή 48 ώρες», επεσήμανε ο αξιωματούχος αυτός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Της αντιπροσωπείας της Χαμάς προΐσταται ο αναπληρωτής επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, ο Χάλιλ αλ Χάγια, πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά των Ισραηλινών δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, ούτε η συμμετοχή ισραηλινής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις.Πηγή που ενημερώθηκε για την πορεία των διαπραγματεύσεων δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι πιθανό να παραμείνει μακριά από το Κάιρο, αν η Χαμάς δεν παρουσιάσει πρώτα μία πλήρη λίστα των ομήρων που παραμένουν ζωντανοί.

Σύμφωνα με μία παλαιστινιακή πηγή, η Χαμάς έχει μέχρι τώρα, απορρίψει την ικανοποίηση του παραπάνω αιτήματος των Ισραηλινών, το οποίο χαρακτηρίζει ως πρώιμο.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα