Το μήνυμα πως το Παρίσι δεν θα δεχτεί τεχνητές προθεσμίες για τον προϋπολογισμό από τη Μαρίν Λεπέν, απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Αντουάν Αρμάν. Την ίδια στιγμή, η ηγέτιδα της ακροδεξιάς έδωσε την ισχυρότερη ένδειξη ότι είναι έτοιμη να ανατρέψει την κυβέρνηση ήδη από αυτή την εβδομάδα.
«Η γαλλική κυβέρνηση δεν δέχεται τελεσίγραφα», δήλωσε ο Αρμάν σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg την Κυριακή. «Δεν θα εκβιαστούμε» πρόσθεσε. Ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν έχει απειλήσει να υποστηρίξει πρόταση δυσπιστίας εκτός εάν ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ τροποποιήσει τον προϋπολογισμό του 2025 και αναπροσαρμόσει τις συντάξεις στον πληθωρισμό, μεταξύ άλλων διεκδικήσεων.
«Η γαλλική πολιτική αναταραχή σίγουρα δεν βοηθά το ευρώ», τονίζει ο Ροντρίγκο Κατρίλ, αναλυτής της National Australia Bank στο Σίδνεϊ. «Μια πραγματική κατάρρευση της κυβέρνησης θα προσθέσει άλλο ένα στρώμα αβεβαιότητας» πρόσθεσε. Η Λεπέν κάλεσε tον Μπαρνιέ να κάνει τις αλλαγές μέχρι σήμερα Δευτέρα, οπότε και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αναμένεται να κινήσουν τη διαδικασία για την προκήρυξη της ψήφου δυσπιστίας.
«Η κυβέρνηση έχει εκφράσει την επιθυμία της να μην τροποποιήσει τον προϋπολογισμό και έβαλε τέλος στις σχετικές συζητήσεις», τόνισε η Λεπέν, ωστόσο κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν πως «παραμένουμε ανοιχτοί στο διάλογο, από την πρώτη στιγμή». Η πολιτική αναταραχή στο Παρίσι βρίσκεται σε άμεση αλληλεπίδραση με τη νευρικότητα στις αγορές ομολόγων, που είχε ως αποτέλεσμα την προηγούμενη εβδομάδα την εκτόξευση του κόστους δανεισμού της Γαλλίας.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να ευνοούν τη Λεπέν, καθώς εμφανίζεται ως η επικρατέστερη υποψήφια για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2027. Μεταξύ άλλων παραγόντων, η δυναμική αυτή αποτελεί κατάληξη μιας πολυετούς στρατηγικής που ακολούθησε η Λεπέν προκειμένου το Εθνικό Μέτωπο να βγει από την πολιτική απομόνωση.
Σχετικά Νέα
-
Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ θέλει επιτάχυνση των παραδόσεων όπλων στην Ταϊβάν
Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μάικ Γουόλτς, από τη Δευτέρα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του εκλεγμένου.
-
ΗΠΑ: Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς μήνυσε τον Μασκ για παραβιάσεις κατά την αγορά μετοχών του Twitter
Η αμερικανική αρχή κεφαλαιαγοράς (SEC) υπέβαλε μήνυση χθες Τρίτη εναντίον του Ίλον Μασκ, διότι.
-
Τανζανία: Ξέσπασμα του ιού Μάρμπουργκ υποπτεύεται ο ΠΟΥ μετά τον θάνατο οκτώ ανθρώπων
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως πιθανή επιδημία του ιού Μάρμπουργκ.
-
ΗΠΑ: Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ θέλει επιτάχυνση των παραδόσεων όπλων στην Ταϊβάν
Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μάικ Γουόλτς, από τη Δευτέρα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του εκλεγμένου.