Γαλλικές εκλογές: 1 στους 3 δηλώνει αναποφάσιστος

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών ξεκίνησε στη Γαλλία σήμερα. Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 8 π.μ. Περίπου 48,7 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν.

Λίγο πριν από την επίσημη λήξη της προεκλογικής εκστρατείας στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν προσπάθησε ακόμη να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές του με μια σειρά συνεντεύξεων, σύμφωνα με την Handelsblatt.

“Η διάθεσή μου είναι μάλλον νικηφόρα παρά ηττημένη”, δήλωσε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια μιας από τις εμφανίσεις του στα μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή. Ο πρόεδρος πρέπει να αγωνιστεί, καθώς στις δημοσκοπήσεις η διαφορά από τη δεξιά λαϊκίστρια Μαρίν Λεπέν είχε συρρικνωθεί όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα.

Σιωπή επικρατεί πλέον στην πολιτική της Γαλλίας από τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο. Οι κανόνες της προεκλογικής εκστρατείας απαγορεύουν στους υποψηφίους να κάνουν προεκλογική εκστρατεία μέχρι τη δημοσίευση των πρώτων αποτελεσμάτων το βράδυ της Κυριακής. Τα πρώτα εκλογικά τμήματα στα γαλλικά υπερπόντια εδάφη άνοιξαν ήδη το Σάββατο και οι πολίτες της μητέρας πατρίδας προσέρχονται στις κάλπες από το πρωί της Κυριακής.

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών θα κρίνει ποιοι από τους δύο υποψηφίους θα συμμετάσχουν στον επαναληπτικό γύρο δύο εβδομάδες αργότερα. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Μακρόν προηγείται με ποσοστό 25-27%, ακολουθούμενος από τη Λεπέν με 22-24%. Στην τρίτη θέση, οι δημοσκόποι είδαν τον αριστερό λαϊκιστή Jean-Luc Mélenchon με τιμές από 16 έως 18 τοις εκατό.

Όπως και στις εκλογές πριν από πέντε χρόνια, η αναμέτρηση μεταξύ του Μακρόν και της Λεπέν είναι το πιθανότερο σενάριο – ακόμη και αν ο Mélenchon θεωρείται ότι έχει μια μικρή πιθανότητα αν το κατακερματισμένο αριστερό στρατόπεδο συσπειρωθεί πίσω του στα τελευταία μέτρα του προεκλογικού αγώνα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η μονομαχία μεταξύ Μακρόν και Λεπέν θα μπορούσε να είναι πολύ πιο στενή αυτή τη φορά: Ορισμένες έρευνες έδειχναν προβάδισμα για τον πρόεδρο μόλις τεσσάρων έως πέντε μονάδων. Το 2017, ο Μακρόν είχε κερδίσει με 66%-34%.

Ο πρόεδρος μπήκε με καθυστέρηση στην προεκλογική εκστρατεία. Είχε δικαιολογήσει την επιφυλακτικότητά του με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος απαιτούσε την πλήρη προσοχή του ως επικεφαλής του κράτους. Από την επίσημη υποψηφιότητά του στις αρχές Μαρτίου, έχει πραγματοποιήσει μόνο μία μεγάλη συγκέντρωση μπροστά σε περίπου 30.000 υποστηρικτές το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Παρίσι και πέντε προεκλογικά ταξίδια στη χώρα.

“Είναι αλήθεια, άρχισα την προεκλογική εκστρατεία πολύ αργότερα από ό,τι ήθελα”, δήλωσε ο Μακρόν σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του πριν από την περίοδο αναστολής. Ένας λόγος παραπάνω για τον πρόεδρο να προσπαθήσει να επιτεθεί στον κεντρικό αντίπαλό του στα τελευταία στάδια της προεκλογικής εκστρατείας. “Η Μαρίν Λεπέν λέει ψέματα στο λαό”, δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien.

Η δεξιόστροφη λαϊκίστρια δεν είχε υποβάλει σοβαρές οικονομικές προτάσεις για τις υποσχέσεις της στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Ο Μακρόν την κατηγόρησε επίσης ότι βρίσκεται κοντά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, από τον οποίο ήταν “οικονομικά εξαρτημένη”. Πριν από μερικά χρόνια, το κόμμα Rassemblement National της Λεπέν, το οποίο τότε ονομαζόταν Εθνικό Μέτωπο, είχε λάβει δάνειο εκατομμυρίων από ρωσική τράπεζα.

Με την αλλαγή του ονόματος, η Λεπέν προσπάθησε να δώσει στο κόμμα μια πιο μετριοπαθή εικόνα. Απέσυρε ριζοσπαστικά αιτήματα όπως η έξοδος της Γαλλίας από το ευρώ. Μείωσε επίσης την επιλογή των λέξεών της για το θέμα της μετανάστευσης. Στην τρέχουσα προεκλογική εκστρατεία, μίλησε κυρίως για την αγοραστική δύναμη και τις ανησυχίες των Γάλλων για την άνοδο των τιμών.

Σχεδόν το ένα τρίτο των Γάλλων αναποφάσιστων

“Ο κόσμος πιστεύει ότι είναι μια γυναίκα που εκπροσωπεί ένα σοσιαλιστικό οικονομικό πρόγραμμα”, δήλωσε ο Μακρόν για την αντίπαλό του. Αλλά ο προσανατολισμός της Rassemblement National δεν έχει αλλάξει, είπε. “Η Λεπέν θέλει να διχάσει τη χώρα μας”, είπε.

Το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία είναι επίσης δύσκολο να προβλεφθεί, επειδή η προσήλωση των πολιτών στα κόμματα έχει αποδυναμωθεί. Οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς, οι Σοσιαλιστές και οι συντηρητικοί-αστοί Ρεπουμπλικάνοι, πρακτικά δεν παίζουν πλέον κανένα ρόλο. Η εξέλιξη αυτή ήταν εμφανής και στις εκλογές πριν από πέντε χρόνια, όταν ο Μακρόν με το νέο κεντρώο κόμμα του “La République en Marche” μπήκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων από την αρχή.

Ένα μεγάλο ερώτημα είναι πόσοι Γάλλοι θα μείνουν μακριά από τις κάλπες. Τα ινστιτούτα ερευνών κοινής γνώμης εκτιμούν ότι έως και το 30% του εκλογικού σώματος ενδέχεται να μην ψηφίσει. Τρεις στους δέκα Γάλλους δεν ήξεραν επίσης ποιον θα ψήφιζαν λίγο πριν από τις εκλογές. Οι απαντήσεις θα είναι διαθέσιμες απόψε μετά το κλείσιμο των τελευταίων εκλογικών τμημάτων στις 20:00.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα