Γαλλικά εργατικά συνδικάτα προς Μακρόν: «Αν θέλει τα πράγματα να ανατιναχτούν, θα ανατιναχτούν!»

Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλαν εκατομμύρια Γάλλοι που πήραν μέρος στις ογκώδεις διαδηλώσεις σε όλη την Γαλλία, που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση μετά την απόφαση Μακρόν να παρακάμψει την εθνοσυνέλευση και να πάρει πάνω του τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό.

Εντυπωσιακή η συμμετοχή των νέων
Το κύριο χαρακτηριστικό στις διαδηλώσεις που έγιναν στην ένατη πανεθνική απεργία στην Γαλλία ήταν η συμμετοχή των νέων. Κι αυτό σημαίνει ότι ο στόχος των κινητοποιήσεων δεν είναι πλέον μόνο η επίμαχη αλλαγή στο συνταξιοδοτικό, αλλά ο ίδιος ο Μακρόν, όπως σημειώνει η Le Monde.

Η απόφαση του Γάλλου προέδρου να κάνει χρήση του Άρθρου 49.3 του Συντάγματος για να περάσει το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο μπορεί να γίνει θρυαλλίδα εξελίξεων. Ο Μακρόν έχει εξοργίσει τους πάντες: τους συνδικαλιστές, τους οποίους κατηγόρησε ότι δεν έχουν παρουσιάσει κάποια συμβιβαστική εναλλακτική πρόταση, τους διαδηλωτές τους οποίους χαρακτήρισε «αντάρτες» και τους σύγκρινε με τους οπαδούς του Τραμπ που είχαν εισβάλει στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021 και  βεβαίως την αντιπολίτευση.

Κάποια συνθήματα που ακούστηκαν χθες είναι χαρακτηριστικά του κλίματος: «Λουδοβίκος XVI- τον αποκεφαλίσαμε, Μακρόν-μπορούμε να το ξανακάνουμε», «Μακρόν παραιτήσου», «Μακρόν αν νομίζεις πως είσαι βασιλιάς, η γκιλοτίνα σε περιμένει» και «η κυβέρνηση θα ανατιναχτεί».

Το υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ότι στις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα συμμετείχαν 1,08 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων 119.000 στο Παρίσι. Η συνδικαλιστική οργάνωση CGT καταμέτρησε 800.000 διαδηλωτές μόνο στην πρωτεύουσα και υπολογίζει ότι σε όλη τη χώρα βγήκαν στους δρόμους 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή σε περιφερειακές πόλεις, όπως στη Ρεν, όπου οι αρχές λένε πως διαδήλωσαν 14.800 άνθρωποι -αριθμός που είναι ρεκόρ. Το συνδικάτο CGT υπολογίζει ότι οι διαδηλωτές στη Ρεν ήταν 10.000 περισσότεροι απ΄ ό, τι εκτιμά η αστυνομία. Αντίστοιχα μεγάλες ήταν οι συγκεντρώσεις στη Βρέστη (μεταξύ 20 και 40 χιλιάδων) και στο Μονπελιέ (μεταξύ 18 και 40 χιλιάδων). Στη Σεντ-Ετιέν η αστυνομία κάνει λόγο για 6.000 διαδηλωτές, ενώ οι συνδικαλιστές μιλούν για συμμετοχή 35.000 ανθρώπων, στη Νις η αστυνομία εκτιμά ότι διαδήλωσαν 5.000 άτομα ενώ οι συνδικαλιστές μιλούν για 40.000.

Ριζοσπαστικοποίηση των διαδηλωτών

Το άλλο χαρακτηριστικό των χθεσινών διαδηλώσεων ήταν η έκρηξη βίας, την οποία η Le Monde αποδίδει στον θυμό και στη ριζοσπαστικοποίηση. Τα συνδικάτα έχουν προειδοποιήσει ότι η κατάσταση που δημιουργείται είναι πολύ ρευστή και αυτό φάνηκε στις εμπρηστικές επιθέσεις και στους βανδαλισμούς σε πολλές πόλεις.

Στη Ναντ, διαδηλωτές εισέβαλαν στο διοικητικό δικαστήριο και προξένησαν ζημιές στον χώρο υποδοχής, ενώ έσπασαν πόρτες και τζάμια.

Ο γενικός γραμματέας του μετριοπαθούς συνδικάτου CFDT, Λοράν Μπερζέ, απεύθυνε έκκληση για «μη βίαιες» διαδηλώσεις ώστε να εξακολουθήσει η κοινή γνώμη να υποστηρίζει το κίνημα. Αλλά ο Φιλίπ Μαρτίνες, επικεφαλής του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT προειδοποίησε ότι ο Μακρόν «έριξε ένα μπιτόνι βενζίνη στην φωτιά» με την στάση του στην τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε για να δικαιολογήσει την πολιτική του.

Η Le Monde γράφει ότι «πολλοί θεωρούν την ένταση και τη βία αναπόφευκτες, με δεδομένη την ακαμψία της κυβέρνησης».

Ο Ζαν Κλοντ, διαδηλωτής στο Σεμερί, στην κεντρική Γαλλία, είπε χαρακτηριστικά: «Τον άκουσα στην τηλεόραση… Το πρόβλημα είναι ότι ο Μακρόν δεν ακούει. Άρα, αν θέλει να πράγματα να ανατιναχτούν, τότε θα ανατιναχτούν». Ο Ζαν Κλοντ εργάζεται στη  μονάδα υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου στη πόλη, την οποία έχουν αποκλείσει οι απεργοί από τις 17 Μαρτίου. «Ελευθερία- Ισότητα-Αδελφοσύνη και σκάστε: αυτό έχει γίνει το νέο μότο», λέει ο Ζαν Κλοντ, καθώς μοιράζεται μια μπακέτα ψωμί με τους συναδέλφους του που έχουν αναλάβει την περιφρούρηση του μπλόκου έξω από τις αποθήκες φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα