Γαλλία: Ολοένα και περισσότεροι μετανάστες προσπαθούν να διασχίσουν τη Μάγχη

Τα παίζουν όλα για όλα, κινητοποιημένοι από την επιτυχία κάποιων: ο αριθμός των μεταναστών που έχουν προσπαθήσει να διασχίσουν τη Μάγχη διπλασιάστηκε φέτος, παρά τα ενισχυμένα μέτρα παρακολούθησης και την επικινδυνότητα των στενών που κόστισε πρόσφατα τη ζωή σε έναν Ιρακινό.

Η αντιμετώπιση των παράτυπων αυτών διαπλεύσεων αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, στο Παρίσι μεταξύ της Βρετανίδας υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ και του Γάλλου ομολόγου της Κριστόφ Καστανέρ.

Από τον Ιανουάριο 1.473 μετανάστες προσπάθησαν να φτάσουν στις αγγλικές ακτές, έναντι 586 πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του λιμεναρχείου της Μάγχης και της Βόρειας Θάλασσας.

Το 2015 δεν υπήρξε καμία απόπειρα από μετανάστες να διασχίσουν παράτυπα τη Μάγχη. Το φαινόμενο εμφανίστηκε το 2016 –όταν 164 μετανάστες διασώθηκαν και άλλοι 47 το 2017—αλλά τα περιστατικά ήταν πολύ λίγα ως το φθινόπωρο του 2018. Έκτοτε η αύξηση είναι «αργή αλλά σταθερή», σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές παρά το σχέδιο δράσης της Γαλλίας και της Βρετανίας που ξεκίνησε τον Ιανουάριο και έχει στόχο την ενίσχυση των μέτρων παρακολούθησης των ακτών, τόσο στη θάλασσα όσο και στη στεριά.

Κάποιοι μετανάστες προσπαθούν μάλιστα να διασχίσουν τη Μάγχη κολυμπώντας από το πιο στενό σημείο της, μεταξύ του Ντόβερ και του Καπ Γκρι- Νε που απέχουν περίπου 30 χιλιόμετρα. Για πρώτη φορά βρέθηκε την Παρασκευή στα ανοικτά του Ζέεμπρουγκε του Βελγίου το πτώμα ενός 48χρονου Ιρακινού, ο οποίος φαίνεται ότι αναχώρησε από μια παραλία στη βόρεια Γαλλία. Επίσης από τον Αύγουστο αγνοείται μία γυναίκα.

Σε περίπτωση που σωθούν στα γαλλικά ύδατα, οι μετανάστες μεταφέρονται στις γαλλικές ακτές και παραδίδονται στην αστυνομία των συνόρων για να εξακριβωθεί ότι δεν πρόκειται για διακινητές, και στη συνέχεια αφήνονται ελεύθεροι εκτός κι αν οι αρχές ζητήσουν να τεθούν σε κέντρο κράτησης.

Οι διακινητές συνήθως αγοράζουν στη Γερμανία, την Ολλανδία ή το Βέλγιο μικρά πλοιάρια τα οποία κρύβουν στην άμμο. Στη συνέχεια πλησιάζουν τους πελάτες τους, οι οποίοι πληρώνουν 3.000 με 12.000 λίρες για να περάσουν από τη βόρεια Γαλλία στη Βρετανία.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα