

Οι αρχές στη Μαγιότ, το γαλλικό αρχιπέλαγος στον Ινδικό ωκεανό, σπεύδουν να προσφέρουν τρόφιμα και νερό στους κατοίκους οι οποίοι επλήγησαν σφοδρά από το πέρασμα φονικού κυκλώνα το Σαββατοκύριακο σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την εξάπλωση ασθενειών, της ανομίας και της πείνας, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες ενδέχεται να έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του κυκλώνα Σίντο, εκτιμούν οι τοπικές αρχές.
Η ισχυρή καταιγίδα προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο αρχιπέλαγος, το πιο φτωχό υπερπόντιο έδαφος της Γαλλίας.
Καθώς πολλές περιοχές δεν είναι προσβάσιμες ακόμη, ενδέχεται να χρειαστούν ημέρες για να αποτιμηθεί το πλήρες εύρος των ζημιών και να καταγραφούν όλοι οι νεκροί.
Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 22 θάνατοι και περισσότεροι από 1.400 τραυματισμοί, δήλωσε ο Αμπντιλουαχεντού Σουμάιλα, δήμαρχος της πρωτεύουσας Μαμουτζού μιλώντας σήμερα το πρωί στο Radio France Internationale.
«Προτεραιότητα σήμερα είναι το νερό και τα τρόφιμα», τόνισε ο ίδιος. «Υπάρχουν άνθρωποι που δυστυχώς πέθαναν, τα πτώματα έχουν αρχίσει να αποσυντίθενται και ενδέχεται να αποτελέσουν υγειονομικό πρόβλημα», πρόσθεσε.
«Δεν έχουμε ηλεκτρικό. Όταν πέφτει η νύκτα, υπάρχουν άνθρωποι που εκμεταλλεύονται την κατάσταση», σημείωσε ο Σουμάιλα.
Σωστικά συνεργεία αναζητούν επιζώντες ανάμεσα στα συντρίμμια των παραγκουπόλεων, που ισοπεδώθηκαν από τους ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων την ώρα.
Πολλοί άνθρωποι έχουν διασωθεί στη Μαμουτζού, επεσήμανε ο Σίτι- Ρουζάτ Σόιλι αξιωματούχος της πόλης μιλώντας στο Reuters. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι περισσότερα από 700 μέλη των δυνάμεων της τάξης έχουν κινητοποιηθεί για να προσφέρουν βοήθεια στους κατοίκους και να ενισχύσουν την ασφάλεια.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες, μετά το πέρας έκτακτου υπουργικού συμβουλίου, ότι θα επισκεφθεί τη Μαγιότ «τις επόμενες ημέρες».
Στη Μαγιότ καταφεύγει μεγάλος αριθμός παράτυπων μεταναστών από τα γειτονικά νησιά Κομόρες και το νησί είναι αντιμέτωπο με ταραχές τα τελευταία χρόνια. Περισσότερο από τα δύο τρίτα των περίπου 321.000 κατοίκων της ζουν σε συνθήκες φτώχειας.
Ο Σίντο ήταν ο ισχυρότερος κυκλώνας που έχει πλήξει τη Μαγιότ εδώ και 90 χρόνια, σύμφωνα με τη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία.
Σχετικά Νέα
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συγχωνεύσει το Γραφείο Παλαιστινιακών Υποθέσεων με την πρεσβεία στο Ισραήλ
Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ θα κλείσουν.
Οι ΗΠΑ καλούν την Ινδία και το Πακιστάν σε αποκλιμάκωση
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο συνομίλησε χθες Τρίτη με τους ομολόγους του.
Υεμένη: Ανεστάλησαν επ’ αόριστον οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Σαναά μετά την ισραηλινή επιδρομή
Όλες οι πτήσεις προς και από το διεθνές αεροδρόμιο στη Σαναά, την πρωτεύουσα της.
Γάζα: 31 νεκροί από ισραηλινό πλήγμα εναντίον σχολείου
Η πολιτική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα ότι 9 άνθρωποι έχασαν τη.