Γαλλία: Αλυσίδα σούπερ μάρκετ μείωσε αισθητά την τιμή του ψωμιού – Αντιδρούν αρτοποιοί και αγρότες

Σε αντιπαράθεση έρχονται στη Γαλλία οι αρτοποιοί και οι αγρότες της χώρας με την μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Leclerc». Αιτία, η τιμή της παραδοσιακής γαλλικής μπαγκέτας, η οποία πωλείται στα σούπερ μάρκετ της αλυσίδας στα 29 λεπτά όταν τα αρτοποιεία την πωλούν 0,90 λεπτά.

Για τους Γάλλους αρτοποιούς, η κίνηση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ να πουλάει τη μπαγκέτα σε τόσο μειωμένη τιμή είναι χτύπημα κάτω από τη μέση που υπονομεύει τον ανταγωνισμό σε μια από τις σημαντικότερες και παραδοσιακές βιομηχανίες της χώρας.

Σε ανακοίνωσή της, η γαλλική αλυσίδα αναφέρει ότι, «λόγω του πληθωρισμού, η μέση τιμή της μπαγκέτας θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά. Αυτό είναι αδιανόητο». Η αλυσίδα δεσμεύτηκε να μειώσει τα περιθώρια κέρδους της προκειμένου να περιορίσει το κόστος του γαλλικού καρβελιού στα 29 λεπτά του ευρώ.

Πώς αντιδρούν αγρότες και αρτοποιοί
Αγρότες και αρτοποιοί υπογραμμίζουν σε κοινή τους δήλωση ότι, η μέση τιμή για μια μπαγκέτα έφθασε τα 90 λεπτά καθώς αυξήθηκε το κόστος για το αλεύρι, το ηλεκτρικό ρεύμα και την εργασία.

«Όταν η κυβέρνηση και όλα τα επαγγέλματά μας εργάζονται για να πληρώνουν δίκαια τους αγρότες, η αλυσίδα Leclerc ξεκινά αυτή την εκστρατεία που καταστρέφει τις αξίες», είπαν και κατηγόρησαν το μεγάλο όμιλο σούπερ μάρκετ για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Οι ανταγωνιστές «διερωτώνται … ποιος μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια από αυτές τις τιμές;» αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής της μπαγκέτας βρίσκεται στο προσκήνιο για την αναγνώριση της πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

«Ντροπή αυτό που κάνει ο όμιλος Leclerc»

«Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας και την ποιότητα, υπάρχει ένα τίμημα για αυτό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της ένωσης μυλωνάδων ANMF, Ζαν Φρανουά Λουαζό. «Πρέπει να πληρώνουμε με αξιοπρέπεια τους ανθρώπους, αυτούς που φυτεύουν, θερίζουν, που μαζεύουν τα σιτηρά και κάνουν αλεύρι, αυτούς που φτιάχνουν το ψωμί. Αυτό που κάνει ο όμιλος «Leclerc» είναι ντροπή», τόνισε .

Η Κριστιάν Λαμπέρ, επικεφαλής του συνδικάτου αγροτών «FNSEA», τόνισε ότι «ο κύριος Λεκλέρκ θα πρέπει να μας εξηγήσει πώς και πόσο πληρώνει τους αρτοποιούς του» δεδομένων των χαμηλών τιμών.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της γαλλικής αλυσίδας Leclerc, Μισέλ-Εντουάρ Λεκλέρκ, δήλωσε ότι οι τιμές για τις μπαγκέτες στα καταστήματά του ήταν περίπου 30 λεπτά «επί τουλάχιστον ένα χρόνο», και υποστήριξε ότι στόχος της εταιρείας είναι να προσφέρει προϊόντα σε προσιτές τιμές στους καταναλωτές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα