Γ. Πεταλωτής στο Indicator.gr: H ιδεοληψία της κυβέρνησης στον Ποινικό Κώδικα απαξιώνει τους θεσμούς

Ο υποψήφιος βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθήνας και πρώην υπουργός, Γιώργος Πεταλωτής σε συνέντευξη που παραχώρησε στο indicator.gr και τον δημοσιογράφο Νίκο Κοσμόπουλο, ασκεί δριμεία κριτική στους κυβερνώντες, αναφορικά με τον Ποινικό Κώδικα που τίθενται σε ισχύ από σήμερα 1η Ιουλίου, τονίζοντας ότι ενώ η νομοθέτησή του θα μπορούσε να αποτελεί ευνοϊκή εξέλιξη, η ιδεοληψία της κυβέρνησης οδήγησε σε εξωφρενικές ρυθμίσεις αλλά και σε απαξίωση των θεσμών

Παράλληλα, ο κ. Πεταλωτής αναφέρεται και στο «διαζύγιο» του Ευ. Βενιζέλου με το ΚΙΝΑΛ, θεωρώντας πως εκείνο που προέχει είναι οι πολιτικές και ακολουθούν τα πρόσωπα.

Αναφορικά με την επόμενη μέρα των εκλογών και τον ρόλο που θα παίξει το ΚΙΝΑΛ με ή χωρίς αυτοδυναμία της ΝΔ, ο πρώην υπουργός, εξηγεί πως εκείνο που είναι αδιαπραγμάτευτο, είναι η αυτονομία της παράταξης και η απόκρουση υποταγής των αξιών και του οράματος για την Ελλάδα, σε μικροκομματικά κόλπα ενίσχυσης τυχοδιωκτικών επιλογών εξουσίας.

Τέλος, σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, πιστεύει ότι η Τουρκία υπό τον Ερντογάν γίνεται συνεχώς ανεξέλεγκτη, ωστόσο η αμυντική ικανότητα της χώρας μας, περισσότερο λόγω κεκτημένης ταχύτητας, όπως τονίζει, είναι υψηλή.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Γιώργου Πεταλωτή, υποψήφιου Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής στον Νότιο Τομέα της Β΄Αθήνας, στο indicator.gr και τον Νίκο Κοσμόπουλο

Ποιο είναι για το ΚΙΝΑΛ το διακύβευμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου;

To Kίνημα Αλλαγής βάζει πάνω απ’ όλα τη χώρα, κι όχι μόνο με λόγια, αλλά πλήρως αποδεδειγμένα ιστορικά. Ως Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, μόνοι μας , με «αντιμνημονιακούς» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σφόδρα απέναντι στην προσπάθειά μας για εξεύρεση λύσης, αλλά και αργότερα.

Συνεπώς το διακύβευμά μας είναι η οριστική και όχι εικονική υπέρβαση της κρίσης , που απαιτεί ανάλυση των αιτίων και στοχευμένες, πραγματικά προοδευτικές μεταρρυθμίσεις , πολύ πέραν της λαϊκιστικής θολούρας του ΣΥΡΙΖΑ και της ψευδεπίγραφης «κανονικότητας» που βαρύγδουπα αλλά κενά, επαγγέλλεται η ΝΔ, Οι μεταρρυθμίσεις μας 2009-2012 (ΔΙΑΥΓΕΙΑ, Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, Οικονομικός Εισαγγελέας, Κλεισθένης, Διοικητικές Μεταρρυθμίσεις, Νόμος ΑΕΙ κλπ) , πάνω στις οποίες βασίζεται ακόμη η χώρα, δείχνουν την σημασία της βούλησης για αλλαγές και σπάσιμο χρόνιων παθογενειών και αγκυλώσεων.

Ποιος θα είναι ο ρόλος του ΚΙΝΑΛ την επόμενη μέρα των εκλογών με ή χωρίς αυτοδυναμία της ΝΔ;

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ρητά ότι αν δεν έχει αυτοδυναμία θα σύρει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο. ΄Ο,τι έκανε δηλαδή ο κ.Σαμαράς το 2012. Ανευθυνότητα και πολιτικός εκβιασμός των ψηφοφόρων.

Εμείς αντίθετα, απορρίπτοντας τις απόπειρες εξαΰλωσης μας, δηλώνουμε ότι θα είμαστε συνεπείς στην γραμμή σταθερότητας της χώρας, θέτοντας στόχους και όρους προόδου της. Και κυρίως θα βηματοδοτήσουμε το μέλλον της χώρας.

Τρόποι υπάρχουν πολλοί και στον κατάλληλο χρόνο. Αυτή είναι η συνεισφορά και ο σημαντικός ρόλος του Κινήματος Αλλαγής. Όμως εκείνο που είναι αδιαπραγμάτευτο,είναι η αυτονομία της παράταξής μας και η απόκρουση υποταγής των αξιών και του οράματός μας για την Ελλάδα, σε μικροκομματικά κόλπα ενίσχυσης τυχοδιωκτικών επιλογών εξουσίας.

Πιστεύετε ότι το «διαζύγιο» του Ευ. Βενιζέλου με το ΚΙΝΑΛ, μπορεί να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα;

Ο χώρος μας έχει πληγωθεί αρκετά από εσωκομματικές έριδες και ειδικά στη φάση αυτή η ενότητα είναι καθοριστική. Όμως, εκείνο που προέχει είναι οι πολιτικές και ακολουθούν τα πρόσωπα.
Αυτό συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας αξιόπιστης πρότασης προς τον πολίτη και από αυτό εν τέλει κρινόμαστε και θα κριθούμε.

Το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί κυρίως από το πολιτικό μας αφήγημα που καλούμαστε να παρουσιάσουμε, από την αξιοπιστία του και την πληρότητά του.

Από σήμερα τίθενται σε ισχύ ο νέος ποινικός κώδικας, με κάποιους να τάσσονται υπέρ και κάποιους άλλους κατά. Η δική σας άποψη, σαν νομικός, ποια είναι;

Είναι σαφές ότι η ποινική αντιμετώπιση των αδικημάτων οφείλει να προσαρμόζεται στις κοινωνικές συνθήκες και ανάγκες και να βελτιώνεται διαρκώς. Για το λόγο αυτό εξάλλου, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης υπάρχει σχεδόν μόνιμα Επιτροπή αναθεώρησης Κωδίκων, μεταξύ αυτών και του Ποινικού, Εξάλλου ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε, στο μεγάλο μέρος του νομίζω ότι είναι προϊόν αυτής της μακροχρόνιας εργασίας.

Όμως, ενώ η νομοθέτησή του θα μπορούσε να αποτελεί ευνοϊκή εξέλιξη, αφενός μεν η ιδεοληψία της Κυβέρνησης οδήγησε σε εξωφρενικές ρυθμίσεις , αφετέρου δε χωρίς την επιδίωξη συναινέσεων , σε στενή προεκλογική περίοδο για επικοινωνιακά και κομματικά οφέλη, δημιούργησε μια ταραχώδη κατάσταση που αδικεί και τις ωφέλιμες ρυθμίσεις αλλά και απαξιώνει τους θεσμούς.

Δεδομένου ότι η τουρκική προκλητικότητα διαρκώς κλιμακώνεται, θεωρείτε ότι πρέπει να ανησυχούμε για ένα θερμό επεισόδιο;

Η Τουρκία υπό τον Ερντογάν γίνεται συνεχώς ανεξέλεγκτη . Και όταν δεν υπάρχουν σταθεροποιητικοί μηχανισμοί διεθνών ισορροπιών , τότε η κατάσταση ενέχει και κινδύνους. Αν συνυπολογίσει κανείς μάλιστα. ότι μέχρι πριν λίγους μήνες η κόντρα Υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών ήταν πρωτοφανής και εθνικά βλαπτική, τότε μπαίνουν και άλλα ζητήματα.

Ευτυχώς η αμυντική ικανότητα της χώρας μας, περισσότερο λόγω κεκτημένης ταχύτητας, είναι υψηλή. Πάγια πεποίθησή μου όμως είναι ότι στην εξωτερική πολιτική και μάλιστα όταν ζούμε νέες και πρωτόγνωρες καταστάσεις, πχ υδρογονάνθρακες, απαιτείται η ενεργοποίηση όλων όσων έχουν εμπειρία , γνώση και διεθνή ερείσματα , όπως πρώην Πρωθυπουργοί και Υπουργοί Εξωτερικών.

Ελπίζω η Κυβέρνηση που θα προκύψει να αντιληφθεί την απαίτηση αυτή, να κάμψει την όποια αλαζονεία και να τους χρησιμοποιήσει όπου πρέπει.

Γιατί υποψήφιος στον Νότιο Τομέα Αθηνών; Tι μπορεί να περιμένουν οι ψηφοφόροι από εσάς;

Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για να στελεχώσω το ψηφοδέλτιο του Νότιου Τομέα της Β΄Αθηνών , ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για μένα. Εδώ και ένα περίπου χρόνο, κινούμαι σε όλη τη Νότια Αθήνα, γνωρίζω ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τον τόπο τους, διερευνώ τα προβλήματα και ήδη έχω μια ολοκληρωμένη ατζέντα για την επόμενη μέρα.Γιατί δεν με αφορά απλώς η εκλογή μου.

Πρόκειται για μια πολύ ελκυστική περιφέρεια, τη μεγαλύτερη της χώρας, με σημαντική κοινωνική διαστρωμάτωση , με ενδιαφέροντες πολίτες και μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης φιλικής στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, οι οποίες πρέπει να «τρέξουν» άμεσα και στοχευμένα. Καταστάσεις πολύ ενδιαφέρουσες , που απαιτούν ωριμότητα, συνέπεια και αίσθηση του καθήκοντος, που θεωρώ ότι διαθέτω.

Σχετικά Νέα